• Acer Aspire 5720z - nie działa touchpad

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Acer Aspire 5720z - nie działa touchpad

przez ZakreconyKtos 24 marca 2014, 11:10
Witam,

Awaria może wydawać się błaha, ale tak nie jest.
Jednostka na platformie ICL50 LA-3551P

Laptop trafił na stół, że niby się nie uruchamia, okazało się że winny temu był tylko zasilacz.... Po wymianie zasilacza (100% oryginał) wszystko działa poza touchpadem.
Układ touchpada jest wykrywany przez system Win XP, Win 7 oraz Linux jednak nie działa - sterowniki sprawdzane, touchpad na pewno włączony.
Zaobserwowałem na Windowsie, że przy uruchamianiu systemu touchpad zadziała na 2-3 sek.
Podmiana touchpada z taśmą nic nowego nie wniosła, południe grzane bez rezultatu, czuję że jakaś pierdoła umarła przez wadliwy zasilacz, tylko nie wiem, za co się złapać.

Napięcia na złączu touchpada:
1. 0V
2. 0V
3. 0.07V
4. 5.17V
5. 5.20V
6. 5.20V

Re: Acer Aspire 5720z - nie działa touchpad

przez Google Adsense [BOT] 24 marca 2014, 11:10

#2 Re: Acer 5720z Nie działa touchpad

przez brynek 24 marca 2014, 21:24
Na zasilaczu serwisowym tez tak działa?

#3 Re: Acer 5720z Nie działa touchpad

przez ZakreconyKtos 24 marca 2014, 21:40
Tak, przypadłość dość dziwna

Wymieniłem już KBC, C129, rezystancja 3 i 4 pinu względem masy skacze czasami mam wynik 54ohm a czasami w zakresie 62-64ohm...

Prześledziłem również cały układ zasilania gdyż na starym zasilaczu jednostka wstawała na 5sek i umierała więc pomyślałem że może coś z zasilaniem coś jest nie tak, wszystko jednak OK, przeprogramowałem BIOS i nadal bez zmian....

Już ręce opadają

#4 Re: Acer 5720z Nie działa touchpad

przez delp 24 marca 2014, 21:53
Do sprawdzenia D9, jeśli jest na tej płycie oraz R444, C130. Na tp_data powinno być 5V

Obrazek
Obrazek

#5 Re: Acer 5720z Nie działa touchpad

przez ZakreconyKtos 26 marca 2014, 12:57
D9 nie występuje na płycie, sprawdzone C130 oraz R444, profilaktycznie nawet wymieniłem i efekt nadal taki sam, wymieniłem również C149 oraz C129 bez skutecznie...

Czyżby faktycznie most uszkodzony :(

#6 Re: Acer 5720z Nie działa touchpad

przez delp 26 marca 2014, 13:14
Jaki masz opór na pinach 3,4 bez wpiętego touchpada, czy na R444 jest 5V?

#7 Re: Acer 5720z Nie działa touchpad

przez ZakreconyKtos 26 marca 2014, 13:27
Na R444 jest dokładnie 5.20V bez wpiętego TP

Rezystancja na 3 pinie 1126kΩ na 4 pinie brak wskazań

#8 Re: Acer 5720z Nie działa touchpad

przez delp 26 marca 2014, 13:47
Coś nie bardzo ten pomiar. Powinno być na obu w granicach 60-70kΩ.
Jeśli Twój pomiar to 1,1kΩ to masz ten KBC uszkodzony, albo ścieżka bądź gniazdo przywiera.

#9 Re: Acer 5720z Nie działa touchpad

przez ZakreconyKtos 26 marca 2014, 13:49
Pomiar zrobiony na włączonej płycie

Na wyłączonej 64kΩ pin 3 i 4

#10 Re: Acer 5720z Nie działa touchpad

przez delp 26 marca 2014, 15:32
Ty napisałeś w pierwszym poście
1. 0V
2. 0V
3. 0.07V
4. 5.17V
5. 5.20V
6. 5.20V

a powinno być

1.5.20V
2.5.20V
3.5.17V (TP-DATA)
4. 0,07V (TP-CLK)
5. 0 GND
6. 0 GND

tp_clk nie koniecznie będzie zaraz po włączeniu w stanie wysokim, powinien być w stanie wysokim chyba dopiero po uruchomieniu systemu, możesz jeszcze spróbować uruchomić system i zobacz czy na Fn+F7 (tak jest u Ciebie) czy będzie się zmieniał stan na tp-clk
Czy jesteś pewny tego nowego touchpada i kbc.
Przykro mi ale chyba nie potrafię Ci więcej pomóc.
Pozdrawiam

#11 Re: Acer 5720z Nie działa touchpad

przez ZakreconyKtos 26 marca 2014, 19:53
Podmienionych elementów jestem pewien na 100% pochodzą z dawcy którego sam osobiście zabiłem podczas reballingu (rozwarstwił się laminat), TP oryginał który działał, KBC również sprawne, elementy poprostu przenoszę z dawcy który działał w 100%

Nóżki w TP liczyłem od kropki ale pewnie ze złego punktu patrzenia stąd totalnie odwrócone wyniki :lol:

Kombinacja FN+F7 nic nie zmienia w wynikach, zabardzo mostu nie chce podnosić gdyż do tego laminatu mam pecha i wiecznie mi się rozwarstwia, temu skupiam się bardziej na drobnicy odpowiedzialnej za TP

#12 Re: Acer Aspire 5720z - nie działa touchpad

przez farmer 26 marca 2014, 21:35
Jaki komunikat w systemie Windows masz po naciśnięciu kombinacji Fn+F7? Masz zainstalowane oprogramowanie LaunchManager?

#13 Re: Acer Aspire 5720z - nie działa touchpad

przez ZakreconyKtos 27 marca 2014, 11:08
Komunikatu nie ma żadnego, LM nie jest zainstalowany. Wątpię żeby była to wina software gdyż na różnych systemach to samo gdzie systemy na sprzecie były instalowane od podstaw

-- 27 marca 2014, 19:37 --

Panowie CUD!!! :o

Postanowiłem się poddać z jednostką, także płytę wyczyściłem z pasty lutowniczej oraz paluchów, sprzęt poskładałem, TP działa :wtf:

Także jakiś syf gdzieś musiał być, nieświadomie pewnie go wymyłem i TouchPad ożył

Temat uważam za zamknięty.

Dziękuje WSZYSTKIM za chęć pomocy ;)

Re: Acer Aspire 5720z - nie działa touchpad

przez Google Adsense [BOT] 27 marca 2014, 11:08
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).