• Jaki multimetr do 300zł

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

Re: Jaki multimetr do 300zł

przez Google Adsense [BOT] 18 marca 2014, 15:58

#2 Re: Jaki multimetr do 300zł

przez Vogelek23 18 marca 2014, 16:31
Z własnego doświadczenia odradzam "automaty", choć jeśli Kolega bardzo chce, to ponad 2x tańszy od EX420 będzie UNI-T UT60A (który posiada dodatkowo interfejs RS232 do komunikacji z komputerem). Jednakże dla celów serwisowych poleciłbym multimetr UT70A.

Ogólnie rzecz ujmując, UNI-T oferuje niezłą jakość za stosunkowo nieduże pieniądze. Nie jest to oczywiście HI-END, ale użytkuję UT70A od paru już lat (czasem w naprawdę skrajnych warunkach) i uważam, że jest to sprzęt praktycznie "nie do zajechania" - nie raz upadał mi na beton (był w holsterze), nie raz moknął na deszczu, nie raz był używany w skrajnych warunkach termicznych. I działa.

#3 Re: Jaki multimetr do 300zł

przez mar244 19 marca 2014, 18:48
Vogelek23 napisał(a):Z własnego doświadczenia odradzam "automaty", choć jeśli Kolega bardzo chce, to ponad 2x tańszy od EX420 będzie UNI-T UT60A (który posiada dodatkowo interfejs RS232 do komunikacji z komputerem). Jednakże dla celów serwisowych poleciłbym multimetr UT70A.

Ogólnie rzecz ujmując, UNI-T oferuje niezłą jakość za stosunkowo nieduże pieniądze. Nie jest to oczywiście HI-END, ale użytkuję UT70A od paru już lat (czasem w naprawdę skrajnych warunkach) i uważam, że jest to sprzęt praktycznie "nie do zajechania" - nie raz upadał mi na beton (był w holsterze), nie raz moknął na deszczu, nie raz był używany w skrajnych warunkach termicznych. I działa.

Kolega ma rację, z czego widzę ta firma jest dosyć polecana, a co do automatu, po prostu taki miałem (tego extecha) i tak jakoś się przyzwyczaiłem.

Co do tego UT70A, jak w nim sprawuje się funkcja termometru?, oraz nie powoduje uszkodzeń elementów podczas testu ciągłości obwodu?

#4 Re: Jaki multimetr do 300zł

przez Vogelek23 19 marca 2014, 19:25
mar244 napisał(a):a co do automatu, po prostu taki miałem (tego extecha) i tak jakoś się przyzwyczaiłem.
Jeśli tak, to może faktycznie lepszy będzie UT60A.

mar244 napisał(a):Co do tego UT70A, jak w nim sprawuje się funkcja termometru?, oraz nie powoduje uszkodzeń elementów podczas testu ciągłości obwodu?
W przypadku zastosowania standardowej, kropelkowej sondy typu "K", dołączanej do miernika, pomiar jest prawidłowy do około 220°C - powyżej są już znaczne odchyłki od wzorca oraz istnieje ryzyko uszkodzenia sondy. Po zastosowaniu bagnetowej sondy (też typu "K") możliwy jest stabilny i powtarzalny pomiar do około 700°C (tyle "z małym haczykiem" udało mi się zmierzyć, aczkolwiek producenci podają Tmax nawet do 1000°C).

Co do drugiej części pytania: jak do tej pory, nie udało mi się uszkodzić żadnego elementu poprzez użycie pomiaru ciągłości obwodu (spadku napięcia) - a mierzę bardzo dużo różnych elementów i często właśnie na tym podzakresie.

#5 Re: Jaki multimetr do 300zł

przez Qban 25 marca 2014, 03:27
Ja właśnie zamówiłem ut61e, bardzo dobry stosunek do cena/jakość/możliwości (około €50). Duży zakres pomiarów, dobre wykonanie, "tru rms" rozdzielczość pomiaru do 22000. Na minus słabe zabezpieczenie wejściowe (nie poleca się pomiarów wysokiego V/A) , troszkę wolny. To tyle co się dowiedziałem, jak przyjdzie, to dam znać jak się sprawuję. Za te pieniądze myślę że lepiej się nie da trafić. Polecam szczegółową recenzję : https://www.youtube.com/watch?v=Bz6CYDRl1M8

#6 Re: Jaki multimetr do 300zł

przez mar244 26 marca 2014, 22:55
Po dłuższym zastanowieniu się zamówiłem model UT70A.

Pierwsze zalety jakie widzę, to masywność urządzenia jest ciężkie, fajnie leży w dłoni, nie ma się wrażenia że rozpadnie się za 5 minut, jednak Łukaszu miałeś rację, nie żałuje kupna, poprzedni multimetr miałem automatyczny, nie ma co się równać z tym co jest teraz, jak ustawie pomiar do 20v to jest do 20, a nie jak w automacie, skacze co chwile i nie może się zdecydować ile w końcu ma być. Dokładność temperatur nawet znośna, jedynie czego można się przyczepić to sposobu podłączania termopary bez przeczytania instrukcji w życiu bym się sam nie domyślił ze tak to trzeba podłączyć :), Jeżeli chodzi o sondy pomiarowe, są wykonane powiedział bym dobrze, podoba mi się ta nakładka aby odsłonić kawałek grota lub cały jak kto woli. No i woli ścisłości ostania rzecz jaka mi się podoba to sposób podświetlania, naciskamy przycisk i podświetlenie wskakuje na parę sekund, a nie jak w poprzednim multimetrze że na stałe, często zapominałem je wyłączyć i bateria znikała w mgnieniu oka :)

Re: Jaki multimetr do 300zł

przez Google Adsense [BOT] 26 marca 2014, 22:55
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).