• Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

przez michal1490 28 marca 2014, 10:15
Witam
Trafił do mnie komputer stacjonarny klient skarżył się na wolne działanie windowsa. Zmieniłem system na nowy i usterka nadal występuje ( wolno się ładuje system). Podmieniłem dysk, ram( 2GB) sprawdzałem na różnych slotach , grafikę, instalowałem kilka systemów, wymieniłem taśmy SATA, odpiąłem cd . przywróciłem fabryczne ustawienia biosu i nadal to samo. Nie mam procesora na podmiane.

Co mogę jeszcze sprawdzić by zlokalizować usterke

Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

przez Google Adsense [BOT] 28 marca 2014, 10:15

#2 Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system 

przez mar244 28 marca 2014, 10:34
Zerknij na elektrolity (kondensatory) na płycie, czy nie są napuchnięte lub coś dziwnego się z nimi nie stało

#3 Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

przez bimit 28 marca 2014, 10:36
Z jakim procesorem to działa ? Co to znaczy że wolno się ładuje system jaki system i jaki czas mniej więcej ładowania ?

#4 Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

przez michal1490 28 marca 2014, 11:06
Kondensatory wyglądają w porządku ( elektrolity są takie same jak w laptopach ,,srebrne,,) nie widać spuchnięć, ani uszkodzeń.

Jest to procesora AMD ATLHON 64 DUAL CORE 4800+, System długo się uruchamia średnio ok 2min niezależnie od systemu

#5 Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

przez bimit 28 marca 2014, 11:10
Dziwny problem. Klawiatura i mysz na USB czy na PS?

// Posty scalono

Możesz sprawdzić na samej klawiaturce USB

#6 Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

przez michal1490 28 marca 2014, 11:13
Klawiatura i mysz na PS

Na samej klawiaturze USB to samo

#7 Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

przez Usunięty Użytkownik 18777 31 marca 2014, 12:04
Podaj screeny SMART z HDtune lub Crystal, profilaktycznie bym zmienił pastę na CPU.

#8 Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

przez matisblu 31 marca 2014, 18:11
Witam!
Ostatnio miałem podobny przypadek, okazało się że ktoś tak dokładnie czyścił komputer, że pościerał pastę z procka i zapomniał nałożyć nowej. System instalował się bardzo długo, włączał jeszcze dłużej. Czarowałem z pamięciami, napędami zasilaczem i nic. Przez przypadek wpadłem na pomysł żeby zdjąć radiator z procesora i udało sie znaleźć "usterkę". Wiem, banał a jednak.

#9 Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

przez bimit 31 marca 2014, 18:16
Spróbuj podmienić zasilacz.

#10 Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

przez Usunięty Użytkownik 18777 2 kwietnia 2014, 00:05
bimit napisał(a):Spróbuj podmienić zasilacz.

Kolega michal1490 już "podmienił" dysk,ram,grafikę,nawet taśmy SATA,systemy,reset BIOS-u,więc został do podmiany tylko zasilacz,procesor no i obudowa... :lol: a może jeszcze "podmienić" kabel zasilający? :frustry:

#11 Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

przez Vogelek23 2 kwietnia 2014, 03:30
COMBOY75 napisał(a):a może jeszcze "podmienić" kabel zasilający?
A wiesz, Kolego, że to nie jest wcale taki zły pomysł? Dawno temu miałem podobny przypadek wolno działającego komputera. Podstawiałem w nim niemal wszystko, łącznie z inną płytą główną. Okazało się, że... kabel zasilający miał wyrobione styki i zasilacz pracował niestabilnie, powodując takie właśnie objawy.

#12 Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

przez mar244 2 kwietnia 2014, 08:17
Vogelek23 napisał(a):
COMBOY75 napisał(a):a może jeszcze "podmienić" kabel zasilający?
A wiesz, Kolego, że to nie jest wcale taki zły pomysł? Dawno temu miałem podobny przypadek wolno działającego komputera. Podstawiałem w nim niemal wszystko, łącznie z inną płytą główną. Okazało się, że... kabel zasilający miał wyrobione styki i zasilacz pracował niestabilnie, powodując takie właśnie objawy.

To ja miałem też taki przypadek tylko winą było brak uziemienia u klienta

#13 Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

przez michal1490 2 kwietnia 2014, 15:19
Witam

Problem rozwiązany okazały się uszkodzone kondensatory na płycie głównej. Po wymianie komputer uruchamia się ok 40s, uważam że to dobry wynik. Dziękuje kolegom za zainteresowanie tematem. Pomógł leci do kolegi mar 244

Re: Gigabyta GA-MA770-DS3 Długo włącza się system

przez Google Adsense [BOT] 2 kwietnia 2014, 15:19