• [ABANDONED] Sterownik stacji BGA

#941 Re: Sterownik stacji BGA

by blabson 22 March 2014, 09:54
Ze sterowaniem i wyświetleniem danych trybu 4 jest ok,ale chcąc sprawdzić jak zachowuje się 1 tryb,też wszystkie etapy przechodzą ok ale dane na wyświetlaczu stają na ostatnim etapie,i tu ręcznie trzeba wyjść.
Zauważyłem też przypadkowo podczas grzania profilu,bawiąc się przyciskami jak dobrze pamiętam(góra,dół) można przechodzić przez etapy ręcznie w danym profilu.
Ogólnie jest wszystko w porządku.

Re: Re: Sterownik stacji BGA

by Google Adsense [BOT] 22 March 2014, 09:54

#942 Re: Sterownik stacji BGA

by kmkm2 23 March 2014, 15:31
Zauważyłem też przypadkowo podczas grzania profilu,bawiąc się przyciskami jak dobrze pamiętam(góra,dół) można przechodzić przez etapy ręcznie w danym profilu.

To jest działanie zamierzone

ale dane na wyświetlaczu stają na ostatnim etapie,i tu ręcznie trzeba wyjść.

Poprawię to.

Blanson masz jeszcze jakieś propozycje? Poszukaj jeszcze błędów.

#943 Re: Sterownik stacji BGA

by blabson 23 March 2014, 18:22
Jak zauważe coś to dam znać,co do propozycji to nie wiem co można jeszcze dodać/zmienić,na razie wążne że sterownik działa,szkoda że inni nie wypowiadają się w tym temacie.

#944 Re: Sterownik stacji BGA

by hk3 25 March 2014, 16:28
Witam
czy przewidywane jest połączenie sterownika z komputerem na nowym oprogramowaniu ?

#945 Re: Sterownik stacji BGA

by nme 25 March 2014, 18:50
Oczywiście. Na płytce jest wyjście na USB.

#946 Re: Sterownik stacji BGA

by blabson 25 March 2014, 21:12
Witam,mam takie pytanie,kmkm2 jest taka możliwość żeby zasygnalizować alarmem nagłym odczepieniem lub złym przyleganiem termopary na płycie,ostatnio dla testów na złomie odczepiła mi się termopara i nie zauważyłem tego,aż cyna strzeliła spod układu.
A taki alarm bądz zatrzymanie profilu na pewno by się przydało,taka jest moja propozycja.
Co do wyboru trybu 1,dalej występuje zatrzymaniem się na ostatnim ustawionym etapie i ręcznie wychodzę,niby poprawka była ale nadal to występuje,mi to osobiście nie przeszkadza bo korzystam grzaniem poprzez IC.

#947 Re: Sterownik stacji BGA

by nme 26 March 2014, 00:33
jest taka możliwość żeby zasygnalizować alarmem nagłym odczepieniem lub złym przyleganiem termopary na płycie,

Do tego właśnie ma służyć czwarta termopara.

Co do wyboru trybu 1,dalej występuje zatrzymaniem się na ostatnim ustawionym etapie i ręcznie wychodzę,niby poprawka była ale nadal to występuje,mi to osobiście nie przeszkadza bo korzystam grzaniem poprzez IC.

Dalej nie do końca rozumiem, tak jak pisałem wcześniej:
ja wrote:Profil uruchamia wszystkie etapy których tryb jest różny od zera. W najbliższym czasie wyjdzie poprawka i podczas edycji profilu będzie zaznaczone tryby dla każdego etapu.

Ustawiłeś wszystkie kolejne etapy na tryb 0? Inaczej będzie do nich przechodzić.
U nas to działa dobrze.

#948 Re: Sterownik stacji BGA

by franekx6 27 March 2014, 11:31
Czy najnowsza wersja firmaware współpracuje z oprogramowaniem w wersji 2.1.2? Wgrałem najnowsze firmware jednak z poziomu PC nie mogę nic zrobić.

Druga sprawa odnośnie kalibracji, przynajmniej u mnie nie działa, po wejściu w Calibration pojawia się "Select profile" wybieram np. 1 i ponownie zostaję przeniesiony do "Configuration"

#949 Re: Sterownik stacji BGA

by nme 27 March 2014, 15:10
Nie, nie współpracuje. Pracujemy nad nowym interfejsem (win, linux) poprzez protokół modbus.
Kalibracja jest jeszcze nie zaimplementowana

#950 Re: Sterownik stacji BGA

by blabson 1 April 2014, 19:21
nme,kiedy można spodziewać się nowego interfejsa,czy będzie działał na zasadzie poprzedniej wersji.

#951 Re: Sterownik stacji BGA

by willyvmm 1 April 2014, 19:49
Nie ma ktoś na sprzedaż płytki sterownika ?

#952 Re: Sterownik stacji BGA

by kmkm2 1 April 2014, 22:50
Pracujemy nad nowym interfejsem, w tej chwili mamy napisaną klasę do obsługi sterownika, teraz trzeba stworzyć interfejs graficzny. W przyszłym tygodniu będziemy mieli płytki w wersji deweloperskiej.

#953 Re: Sterownik stacji BGA

by Zaba 7 April 2014, 16:56
Witam wszystkich Kolegów i Koleżanki jeśli tu są :)
Ponieważ pisze tu pierwszy raz (dotąd tylko czytałem) zacznę od przedstawienia się.
Jestem Paweł mieszkam w Płocku zajmuje się serwisem sprzętu komputerowego.

W związku z tym że czasy się zmieniają by zwiększyć swoją ofertę zabrałem się
za zabawę w elektronika.
Trafiłem na wasz projekt i musze przyznać że jestem pod ogromnym wrażeniem
że Polacy potrafią się zebrać i zrobić coś fajnego.

Do rzeczy chciałbym zrobić sobie taki sprzęt według Waszego pomysłu.
Czy ktoś liczył jaki jest orientacyjny koszt wszystkich elementów?
Czy są już dostępne najnowsze płytki i u kogo można je kupić?
Paweł

#954 Re: Sterownik stacji BGA

by kmkm2 7 April 2014, 19:09
Teraz czekamy na płytki prototypowe z firmy merkar. Jak tylko przetestujemy dokładnie płytkę zamówimy ich trochę więcej.
Pozdrawiam

#955 Re: Sterownik stacji BGA

by blabson 7 April 2014, 19:19
[quote="Zaba"]Witam wszystkich Kolegów i Koleżanki jeśli tu są :)
:lol:
Ogólnie jeszcze nie przekroczyłem 1k,grzałki IR z ekranem z selfy kupiłem od kolegi z forum,poskładanie sterownika wyszło mnie jakieś 300zł z poprawkami + max 6675 zamawiałem z chin,obudowę zrobisz za grosze.Co do reszty trzeba czytać i to dokładnie,płytki jak pisał kolega kmkm2.
ps.kmkm2 dalej mam problem z zakończeniem profilu,profil staje na ostatnim ustawionym etapie i brzęczyk daje sygnał,na lcd wyświetla się deley:-1 i stają dane (wieszają się) tu muszę wyjść ręcznie.Kolega to poprawiał ale dalej to występuje.

#956 Re: Sterownik stacji BGA

by kmkm2 7 April 2014, 19:42
problem jest już naprawiony, musze tylko wrzucić soft na githuba.

#957 Re: Sterownik stacji BGA

by abacus 12 April 2014, 20:52
Witam wszystkich. Chciałbym podziękować koledze kmkm2 za wspaniałą robotę przy sterowniku i przy okazji "pochwalić" się moją konstrukcją, która działa właśnie w oparciu o sterownik z tego tematu.

Maszynka nie jest jeszcze w 100% skończona, ale po pierwszych testach muszę powiedzieć, że działa naprawdę dobrze :) Na razie nie wgrywałem najnowszej wersji firmware, ale w najbliższym czasie chyba się skuszę ;)

Zdjęcia:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

W konstrukcji tej użyłem promienników kwarcowych firmy ELCER (4 x QP1 400W na dół i 1 QP1/4 250W na górę). Na podstawie dotychczasowych testów muszę powiedzieć, że działają bardzo dobrze.

Obudowa została wykonana z blachy nierdzewki (ciętej laserem). Co do ramienia górnego promiennika, to wykonane zostało z ramienia powiększalnika fotograficznego KROKUS 44 COLOR (który nadaje się do tego idealnie).

Image
Zdjęcie poglądowe, także darujcie napis na nim.

Co do zasilania, to użyłem zasilacza BZE-60, który w zupełności daje radę :)
Image

Jeśli ktoś ma jakieś pytania odnośnie zastosowanych elementów to chętnie służę pomocą.

P.S. Chciałbym także podziękować koledze Dominikowi z forum, który bardzo pomógł mi podczas projektowania podgrzewacza :)

#958 Re: Sterownik stacji BGA

by kmkm2 13 April 2014, 02:49
Bardzo fajnie wyszła Ci ta stacja. Soft cały czas jest tworzony, napisałem już nowy bootloader kompatybilny z stk500, oraz poprawiłem zgłaszane błędy, jutro wrzucę najnowszą wersję na githuba. Jak wgrasz najnowszą wersję, raportuj proszę o błędach.

#959 Re: Sterownik stacji BGA

by nme 14 April 2014, 12:57
Przyszły dzisiaj płytki z Merkara :)

Image

#960 Re: Sterownik stacji BGA

by Vogelek23 14 April 2014, 15:54
nme wrote:Przyszły dzisiaj płytki z Merkara
Ile płacisz za wykonanie prototypu PCB z nowego projektu? Jakie pliki (gerber, pcb, pcbdoc) przesyłasz do płytkarni? Jakiego programu używasz do projektowania? Układ ścieżek chyba w większości wytrasowany autorouterem - dobrze widzę?

Re: Sterownik stacji BGA

by Google Adsense [BOT] 14 April 2014, 15:54