• DELL Inspiron 1501 ściąganie BGA - temat na żywo!

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 DELL Inspiron 1501 ściąganie BGA - temat na żywo!

przez Orczyk 3 kwietnia 2014, 19:11
Witam!

Jestem zarejestrowany na forum od jakiegoś czasu, z Waszą pomocą udało mi się skompletować warsztat, który teraz musi zacząć działać. Do rzeczy! Jako, że nigdy nie ściągałem układów BGA a bardzo chcę zrobić to pierwszy raz dla testów i nauki po raz kolejny liczę na waszą pomoc!

Ofiarą jest Dell z tematu a dokładnie BGA ATI Radeon 1150.
W czym problem? Nie wiem od czego zacząć. Usunąłem już klej, który znajdował się wokół układu, a teraz chcę ściągnąć sam układ. Potrzebuje waszych rad jak ustawić przebieg itp.

Maszyna to TECHOT 550, proszę o pomoc by mój dzień stał się lepszy!

Obrazek

Re: DELL Inspiron 1501 ściąganie BGA - temat na żywo!

przez Google Adsense [BOT] 3 kwietnia 2014, 19:11

#2 Re: DELL Inspiron 1501 ściąganie BGA - temat na żywo!

przez hlw 3 kwietnia 2014, 19:58
Oki, może kilka rad ode mnie, jak usuwasz klej hotem, pomagaj sobie przy tym wykałaczką do zębów, masz większą pewność, ze nie uszkodzisz laminatu. Termopary jak najbliżej zdejmowanego układu. Taśma na elektrolity aby ich nie uszkodzić. Podlać układ odpowiednim topikiem. Przy temperaturze zbliżającej się do rozpływu lutowia, delikatnie zruszyć układ czy już możesz go zdjąć, ale nie od razu, ponieważ temperatura płyty może różnie się rozkładać i gdy z jednej strony układu jest lutowie płynne, z drugiej może jeszcze być twarde (czytaj, nie pourywać padów). Łatwo się ściąga układ posiadając chwytak podciśnieniowy, czy to ze stacji czy to ręczny z pompką. Dobrą radą jest od razu po ściągnięciu układu podlać płytę topikiem i ściągnąć stare lutowie z płyty i wyczyścić pady (plecionka, itd.) pod nowy układ, ewentualnie kulkowany na nowo, w miarę zaistniałej potrzeby.
PS. do Twojej stacji dorobiłbym (według mnie) na wymiar taflę szkła pokrywającą dolne promienniki :) Ot ciekawostka ;)

#3 Re: DELL Inspiron 1501 ściąganie BGA - temat na żywo!

przez Vogelek23 3 kwietnia 2014, 21:24
hlw napisał(a):PS. do Twojej stacji dorobiłbym (według mnie) na wymiar taflę szkła pokrywającą dolne promienniki
A czy mogę wiedzieć, w jakim celu?

#4 Re: DELL Inspiron 1501 ściąganie BGA - temat na żywo!

przez hlw 4 kwietnia 2014, 12:58
Z kilku powodów, łatwiej utrzymać porządek, nie zabrudzi promienników, skoro jest początkujący może mu się zdarzyć:
- że gdzieś pogubi drobnicę, a tak od razu ma ją na szkle i nie musiałby szukać między szczelinkami,
- podleje za dużo topika i ten mu spłynie z płyty.
Takie rozwiązanie ma np: Jovy w swoich stacjach. Jest to oczywiście moje subiektywne zdanie.

Re: DELL Inspiron 1501 ściąganie BGA - temat na żywo!

przez Google Adsense [BOT] 4 kwietnia 2014, 12:58
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).