• DELL Inspiron 1501 ściąganie BGA - temat na żywo!

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 DELL Inspiron 1501 ściąganie BGA - temat na żywo!

Orczyk 3 Квітня 2014, 19:11
Witam!

Jestem zarejestrowany na forum od jakiegoś czasu, z Waszą pomocą udało mi się skompletować warsztat, który teraz musi zacząć działać. Do rzeczy! Jako, że nigdy nie ściągałem układów BGA a bardzo chcę zrobić to pierwszy raz dla testów i nauki po raz kolejny liczę na waszą pomoc!

Ofiarą jest Dell z tematu a dokładnie BGA ATI Radeon 1150.
W czym problem? Nie wiem od czego zacząć. Usunąłem już klej, który znajdował się wokół układu, a teraz chcę ściągnąć sam układ. Potrzebuje waszych rad jak ustawić przebieg itp.

Maszyna to TECHOT 550, proszę o pomoc by mój dzień stał się lepszy!

Зображення

Re: DELL Inspiron 1501 ściąganie BGA - temat na żywo!

Google Adsense [BOT] 3 Квітня 2014, 19:11

#2 Re: DELL Inspiron 1501 ściąganie BGA - temat na żywo!

hlw 3 Квітня 2014, 19:58
Oki, może kilka rad ode mnie, jak usuwasz klej hotem, pomagaj sobie przy tym wykałaczką do zębów, masz większą pewność, ze nie uszkodzisz laminatu. Termopary jak najbliżej zdejmowanego układu. Taśma na elektrolity aby ich nie uszkodzić. Podlać układ odpowiednim topikiem. Przy temperaturze zbliżającej się do rozpływu lutowia, delikatnie zruszyć układ czy już możesz go zdjąć, ale nie od razu, ponieważ temperatura płyty może różnie się rozkładać i gdy z jednej strony układu jest lutowie płynne, z drugiej może jeszcze być twarde (czytaj, nie pourywać padów). Łatwo się ściąga układ posiadając chwytak podciśnieniowy, czy to ze stacji czy to ręczny z pompką. Dobrą radą jest od razu po ściągnięciu układu podlać płytę topikiem i ściągnąć stare lutowie z płyty i wyczyścić pady (plecionka, itd.) pod nowy układ, ewentualnie kulkowany na nowo, w miarę zaistniałej potrzeby.
PS. do Twojej stacji dorobiłbym (według mnie) na wymiar taflę szkła pokrywającą dolne promienniki :) Ot ciekawostka ;)

#3 Re: DELL Inspiron 1501 ściąganie BGA - temat na żywo!

Vogelek23 3 Квітня 2014, 21:24
hlw написав:PS. do Twojej stacji dorobiłbym (według mnie) na wymiar taflę szkła pokrywającą dolne promienniki
A czy mogę wiedzieć, w jakim celu?

#4 Re: DELL Inspiron 1501 ściąganie BGA - temat na żywo!

hlw 4 Квітня 2014, 12:58
Z kilku powodów, łatwiej utrzymać porządek, nie zabrudzi promienników, skoro jest początkujący może mu się zdarzyć:
- że gdzieś pogubi drobnicę, a tak od razu ma ją na szkle i nie musiałby szukać między szczelinkami,
- podleje za dużo topika i ten mu spłynie z płyty.
Takie rozwiązanie ma np: Jovy w swoich stacjach. Jest to oczywiście moje subiektywne zdanie.

Re: DELL Inspiron 1501 ściąganie BGA - temat na żywo!

Google Adsense [BOT] 4 Квітня 2014, 12:58
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість