• Czy hot air się przydaje mając stacje bga?

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Czy hot air się przydaje mając stacje bga?

Ohm 6 Квітня 2014, 10:27
Witam wszystkich,
Dopiero zaczynam swoją przygodę z poważniejszą elektroniką i mam kilka pytań.
Kompletuję warsztat i chcę kupić stację bga na podczerwień.
Chciałbym wymieniać układy BGA i SMD w dużych płytach głównych standard EATX oraz kartach graficznych.
Posiadam z rzeczy do lutowania: Odsysacz OD-25, lutownicę Solomon SR963, ale oba urządzenia nie są ESD.
Mam bardzo ograniczony budżet i początkowo myślałem żeby kupić :

1. Preheater AOYUE Int 883 podgrzewacz 1500zł
2. Quick 861DS ESD Stacja lutownicza HOT AIR 1kW,120l/min 1030zł
3. Aoyue 932, chwytak elektroniczny podciśnieniowy 185zł
4. Uchwyt kolby HOTAIR do podgrzewacza AOYUE Int883 400zł
5. AOYUE 950 - stacja lutownicza termo pęseta 250zł
6. Rozlutownica, odsysacz cyny ZD-985 ESD 270zł
7. Nasadka NK3126 QFP 14x14 do Quick 861DS 73zł
8. Nasadka NK3258 SOP 7,6x12,7 do Quick 861DS 110zł
9. Stacja lutownicza QUICK 202D

Pierwsze 8 pozycji to koszt 3818zł.
Później znalazłem stację do BGA na podczerwień Scotle IR PRO SC v4 za 4300zł.
Zastanawiam się czy mając Scotle IR PRO SC v4 + QUICK 202D, hot-air jeszcze by mi się do czegoś przydał.
Gdzieś czytałem, że przy diagnostyce kart graficznych można stosować hot air do wygrzewania układu, aby sprawdzić czy po wygrzaniu karta wyświetla obraz.
Widziałem też na różnych forach projekty stacji BGA DIY i wydaje mi się że kiedyś można taką stację ulepszyć (np. lepsze promienniki termopary).
Jeżeli hot air nie byłby potrzebny to na stację BGA mam maksymalnie 5500zł (bez sit, kulek, uchwytu, fluxa) musi być nowa i na fakturę.
Jest lepsza stacja na podczerwień do płyt głównych o wymiarze 305 × 330 mm w cenie do 5500zł?
Pozdrawiam

Re: Czy hot air się przydaje mając stacje bga?

Google Adsense [BOT] 6 Квітня 2014, 10:27

#2 Re: Czy hot air się przydaje mając stacje bga?

Vogelek23 6 Квітня 2014, 12:35
Ohm написав:Zastanawiam się czy mając Scotle IR PRO SC v4 + QUICK 202D, hot-air jeszcze by mi się do czegoś przydał.
A jak Kolega sobie wyobraża demontaż małych elementów SMD (tranzystory, kondensatory) na stacji do BGA? To oczywiste, że prócz stacji BGA w warsztacie MUSI znaleźć się autonomiczna stacja Hot-Air.

Przy ograniczonym budżecie, może Kolega na początek zakupić którąś z tańszych stacji, np. AOYUE 850 lub 852 (ostatecznie nawet 803). I proszę mi wierzyć, że wbrew pozorom oraz obiegowym opiniom, te stacje (mówię o oryginalnych AOYUE) są wyjątkowo wytrzymałe, zważywszy na ich ceny. Taka stacja spokojnie starczy na jakieś 2 lata pracy, a w tym czasie Kolega powinien uzbierać fundusze na lepszą stację.

#3 Re: Czy hot air się przydaje mając stacje bga?

iras72 6 Квітня 2014, 12:43
Czy hot air się przydaje mając stacje bga?

Witaj, jak najbardziej, jest potrzebny. Nie tylko do podgrzewania w celach diagnostycznych. Wymiana układów BGA to mniej więcej połowa napraw w serwisie, reszta to "drobnica", będzie na pewno potrzebny przy wymianie elementów SMD, np: układów w obudowie QFN, tranzystorów dużej mocy itp. Używam i polecam stację WEP 992D+ z kompresorem.

#4 Re: Czy hot air się przydaje mając stacje bga?

hlw 6 Квітня 2014, 13:21
Jak najbardziej użyteczny i ma sens, ostatnio wpadło zlecenie naprawy ecu (renault laguna), wymiana tranzystora hotem sterującym wtrysk zakończona powodzeniem. Z racji tego, że nie skupiam się na samych laptopach oraz również na drobnym sprzęcie elektronicznym. Być może sam takową działalność chcesz mieć.

Ohm написав:Gdzieś czytałem, że przy diagnostyce kart graficznych można stosować hot air do wygrzewania układu, aby sprawdzić czy po wygrzaniu karta wyświetla obraz.
Pozdrawiam

Dobrze słyszałeś, ale abyś wiedział, w "którym kościele dzwonią" sprawa ma się do nvidii, ati, ale nie do intela, ciekawostka, są mosty hybrydowe czyli mostek północny plus grafika, np: ati 216-xxxx z którymi to działą.

#5 Re: Czy hot air się przydaje mając stacje bga?

Ohm 6 Квітня 2014, 14:29
Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi.
Kupię więc i Quick 861DS ESD :)
Myślałem że wszystko można zrobić stacją do BGA, a hot air używa się, aby nie zużywać niepotrzebnie stacji BGA (bo jest droższa) :) .
Mam jeszcze trzy pytania:
Czy żeby wymieniać tą "drobnice" o której wspomnieliście oprócz hot air potrzebny jest też podgrzewacz?
Jakie polecacie dysze to hot air Quick 861DS biorąc pod uwagę że kupię stację Scotle IR PRO SC v4 + QUICK 202D?
Korzystacie z termo pęsety i rozlutownicy czy raczej plecionki i grotów: nóż, minifali ?

#6 Re: Czy hot air się przydaje mając stacje bga? 

iras72 6 Квітня 2014, 20:40
Ohm написав:Korzystacie z termo pęsety i rozlutownicy czy raczej plecionki i grotów: nóż, minifali ?

Różnie, zależy jaki element, kwestia wprawy. Powiem Ci że jeśli nie masz doświadczenia w lutowaniu płyt laptopowych to lepiej podszkolić się u bardziej doświadczonego kolegi, nie da się poprzez forum przekazać wszystkiego. Co do podgrzewacza, to są elementy które wymagają wstępnego podgrzania płyty do 100-150°C, dobrze jest też "podlać" czasem element cyną z zawartością ołowiu, zawsze obniża to temperaturę potrzebną do wylutu.

#7 Re: Czy hot air się przydaje mając stacje bga?

Ohm 7 Квітня 2014, 17:59
Dziękuję za odpowiedzi. Wiem że najważniejsza praktyka dlatego zamierzam kupić z 20 uszkodzonych starych płyt głównych :)
Pozdrawiam

Re: Czy hot air się przydaje mając stacje bga?

Google Adsense [BOT] 7 Квітня 2014, 17:59

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей