• Uciekające punkty

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. W tym dziale dozwolone jest wyłącznie zgłaszanie problemów, błędów czy też propozycji usprawnień, związanych bezpośrednio z forum Elvikom.
2. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych, a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
3. Piszemy poprawną polszczyzną, nie przeklinamy, nie krzyczymy.

#1 Uciekające punkty

by leinado 17 September 2010, 15:26
Witam,

Miałem na swoim koncie 26 punktów. Pobrałem 1 schemat i zabrało mi 20. Można to jakoś wyjaśnić?

Już sobie wyjaśniłem. Tylko dlaczego za coś co wcześniej było bez punktów teraz zabiera 10 (SPI Flash programmer)?

Re: Uciekające punkty

by Google Adsense [BOT] 17 September 2010, 15:26

#2 Re: Uciekające punkty

by Vogelek23 3 October 2010, 22:31
Obecnie pracujemy nad poprawieniem błędu związanego z odejmowaniem punktów za pobranie załącznika w działach innych niż Download. Jest to błąd skryptu.

Proszę mieć na uwadze, że obsługę forum wykonujemy w t.zw. wolnym czasie, którego ze względu na prowadzone działalności mamy często bardzo mało.
Prosimy zatem o trochę cierpliwości, abyśmy mogli dopracować działanie mechanizmu punktowego zgodnie z założeniami.

#3 Re: Uciekające punkty

by digix 29 October 2010, 18:37
Czy coś w tej kwestii zmieniono? Kliknąłem na załącznik kolegi gathor w tym wątku viewtopic.php?f=112&t=719&start=20 i odjęło mi 10 punktów. :(

#4 Re: Uciekające punkty

by gathor 18 November 2010, 23:58
Zastanawiam się nad jedną sprawą.
W czasie kiedy sporo ludzi denerwuje się znikającymi punktami, lub zabieraniem ich za pobranie załącznika z innych działów niż "Download" na forum pojawiły się dwa nowe działy (niestety tylko dla użytkowników VIP).
Wszak jeśli chodzi o sulucje lub schematy którymi nie chcecie się dzielić z nami, możecie spokojnie przesyłać to do siebie drogą mailową. Nie wierzę w to, że nie macie ze sobą kontaktu tą drogą, a wszystkie istniejące w internecie poczty posiadają opcję "Wyślij kopię do" przez co nie musicie tracić czasu na wysyłanie tego samego maila więcej niż raz.
Uważam, że czas poświęcony na budowę tych dwuch działów (z jakże ładną oprawą graficzną) można było wykorzystać na poprawę istniejącego już skryptu.
Szczerze powiem, że źle się poczułem widząc dwa nowe działu do których nie mam dostępu - wręcz szczerze powiem, iż poczułem sie lekko poniżony.
Dla czego nie założyłem nowego wątku?
Ponieważ "piję" do tego, że obiecano poprawę systemu punktacji, a póki co zmniejszono tylko punktację przyznawaną za upload.
Załączniki boję się pobierać, bo ostatnio za samą chęć sprawdzenia czy zostało to już poprawione straciłem 10pkt, tylko dla tego, że kliknąłem na plik, który sam dodałem jako załącznik.
Pozdrawiam

#5 Re: Uciekające punkty

by Vogelek23 19 November 2010, 00:30
Drogi Kolego gathor - zanim zacznie się "kalać własne gniazdo", należałoby się skonsultować uprzednio z Administratorem i doinformować, o co chodzi.

Dział VIP jest póki co wyłącznie działem testowym - testowane są tam nie tylko załączniki i system punktowy, ale także (co Kolega zauważył) ładna oprawa graficzna. Tworzone są obecnie nowe przyciski, poprawiane są błędy obecnego szablonu graficznego oraz samego rdzenia skryptu.
Wszystko to po to, aby użytkownicy mieli w końcu ciekawe funkcjonalnie i wizualnie forum z prawdziwego zdarzenia, a nie obecne "popierdółki" łatane na piechotę.
Uwagi Kolegi są zatem zupełnie nie na miejscu w tej kwestii.

Co do punktów - one nie uciekają same. Aby skrypt odjął punkty, trzeba wykonać odpowiednie czynności - przeważnie kliknąć w załącznik.
Bez kliknięcia w załącznik punkty uciekają w drodze przyznania ostrzeżenia, a więc też trochę trzeba się wysilić, aby zmniejszyć sobie dorobek punktowy.

Niestety, nie mogę przywrócić Koledze 10 punktów za "testowe" kliknięcie - wyobraża sobie Kolega, ile miałbym prywatnych wiadomości, bo ktoś tam też kliknął "testowo" w załącznik? Wystarczyło po prostu kliknąć w załącznik, który by się Koledze przydał - tak zrobił np. Kolega sivel, potwierdzając działanie funkcji pobierania (TEN wątek).

I ostatnia (ale nie mniej ważna) sprawa - obecne zasady punktowania są o wiele bardziej korzystne dla użytkowników, niż poprzednie.
O ile za każdy załącznik można było uzyskać ni mniej, ni więcej jak 5 punktów, obecnie za jeden załącznik można uzyskać nieograniczoną ilość punktów - gdzie tu zatem zmniejszenie punktacji?
Poprzednio za 2 schematy można było dostać 1 (i nie więcej), teraz za 1 schemat dostaje Kolega możliwość ściągnięcia wszystkich zasobów forum (oczywiście, teoretycznie) - gdzie tu zatem zmniejszenie punktacji?

Cóż, takie opinie będą pojawiały się co jakiś czas na forum.
Już teraz wiele osób przestało uploadować rzadkie schematy tylko dlatego, że istnieje możliwość ich pobierania przez wszystkich, nie tylko VIPów - czy powinienem więc wyłączyć Download dla wszystkich? Dostaję na PW wiele postulatów, że dział DOWNLOAD powinien być zamknięty. Ale nie zamierzam tego zrobić, ze względu na Was. Proszę wziąć to pod rozwagę.

#6 Re: Uciekające punkty

by digix 21 November 2010, 08:34
Niestety, nie mogę przywrócić Koledze 10 punktów za "testowe" kliknięcie - wyobraża sobie Kolega, ile miałbym prywatnych wiadomości, bo ktoś tam też kliknął "testowo" w załącznik? Wystarczyło po prostu kliknąć w załącznik, który by się Koledze przydał - tak zrobił np. Kolega sivel, potwierdzając działanie funkcji pobierania (TEN wątek).

Czyli mamy rozumieć, że to oficjalna informacja iż osoby które utraciły punkty przez BŁĄD skryptu leżący po stronie forum nie mają co liczyć na zwrot utraconych punktów? To zdecydowanie nie jest fair. Kolega jest w stanie zaufać komuś i wysłać mu chip BGA ale nie jest w stanie zaufać użytkownikowi, który napisał PW, że stracił 10 punktów i chciałby je odzyskać?

#7 Re: Uciekające punkty

by oneeye 21 November 2010, 14:12
digix wrote:Czyli mamy rozumieć, że to oficjalna informacja iż osoby które utraciły punkty przez BŁĄD skryptu leżący po stronie forum nie mają co liczyć na zwrot utraconych punktów? To zdecydowanie nie jest fair. Kolega jest w stanie zaufać komuś i wysłać mu chip BGA ale nie jest w stanie zaufać użytkownikowi, który napisał PW, że stracił 10 punktów i chciałby je odzyskać?

Proszę przyjąć do wiadomości: Problem ze skryptem w działach innych niż download nie jest kwestią źle działającego skryptu. Domyślnie tak powinno być od strony technicznej. Są podjęte kroki by tak zmodyfikować skrypt, by nie naliczał punktów za pobranie załącznika w innych działach. Jeśli popełniony zostanie błąd w modyfikacji może dojść do sytuacji, kiedy cała baza schematów wypłynie z Forum, stąd też prace tak długo trwają. Skoro Kolega wiedział, że istnieje problem wystarczyło zapytać kogokolwiek z administracji, a nie "testowo" klikać w załącznik. Sam na miejscu Kolegi pytałbym lub szukał informacji o tym, iż skrypt został odpowiednio poprawiony/zmodyfikowany na potrzeby Forum. Nie rozumiem ryzyka związanego z wysyłką chipsetu? Wysyłamy przecież zwykle za pobraniem! Błędem jest natomiast wstawianie przez osoby załączników w działach innych niż download dopóki problem nie zostanie rozwiązany.

#8 Re: Uciekające punkty

by digix 21 November 2010, 16:08
W takim razie proszę o wskazanie "wiszącego" komunikatu, napisanego przez administratora/moderatora ostrzegającego o działaniu skryptu forum NIEZGODNIE z regulaminem forum i informacji iż przykrą tego przyczyną jest ubywanie punktów z kont użytkowników. Z tego co się orientuję, to regulamin wyraźnie odnosi się do pobierania punktów za ściągnięte załączniki tylko w dziale "Download".
Poza tym, szanowny kolego to czekam n'ty tydzień na odpowiedź od Administratora na moją wiadomość PW, więc jak niby można się czegoś dowiedzieć?

#9 Re: Uciekające punkty

by Vogelek23 21 November 2010, 20:41
digix - proszę kliknąć w button Punkty na górze strony, a następnie menu Informacja.
Po prawej stronie wyświetla się wyraźnie:
Punkty odejmowane za każdy pobrany załącznik: 10 Punktów

Nic tam nie ma o tym, że dotyczy to działu DOWNLOAD. W czym więc problem?

Owszem, powyższe jest pewną złośliwością z mojej strony. Ale - na Boga - dajcie mi w końcu naprawić ten skrypt, aby działał zgodnie z naszymi potrzebami, zamiast zmuszać do permanentnego odpowiadania na Wasze zażalenia w tym (i innych) wątku!

#10 Re: Uciekające punkty

by gathor 22 November 2010, 00:24
Kolego "Administratorze" nie pisałem przecież, że punkty uciekają mi "same".
Nie kalam własnego gniazda, i chyba się źle zrozumieliśmy.
System punktacji jest źle dopracowany i kolega sam to potwierdza, jednak nie było żadnej informacji w jakim celu zostały utworzone nowe działy, i z tąd moja irytacja.
Jeśli chodzi o aktualną oprawę graficzną tego forum... Nie uważam, że jest ona nieciekawa... Ja na forum wchodzę w celu zaciągnięcia informacji, a nie przyglądaniu się grafice...
Nie żądam też zwrotu punktów, gdyż ubyły one z mojego konta przez MOJĄ ciekawość.

Ponadto jeśli chodzi o dział download... Jak dla mnie może on zostać zamknięty dla zwykłych użytkowników forum. Szczerze przyznam się, że ściągnąłem jeden schemat od kąd kożystam z forum...
Wszystko co potrzebuję i tak dostaję w określonych kawałkach w odpowiedzi na moje posty, więc nie widzę problemu z zablokowaniem dostępu do działu schematów.

Jeśli chodzi o testy... Rozumiem, że strefa download nie powinna być testowana przez wszytkich ( i każdy chyba wie dla czego), jednakże cała reszta myślę, że gdyby była testowana przez wszystkich, test ten trwał by o wiele krócej.

Pozdrawiam
Gathor

#11 Re: Uciekające punkty

by digix 22 November 2010, 09:46
Vogelek23 wrote:digix - proszę kliknąć w button Punkty na górze strony, a następnie menu Informacja.
Po prawej stronie wyświetla się wyraźnie:
Punkty odejmowane za każdy pobrany załącznik: 10 Punktów

Nic tam nie ma o tym, że dotyczy to działu Download! W czym więc problem?

Szanowny Panie Administratorze, nie kpij proszę z użytkowników tego forum! W tym problem:

Obecnie pracujemy nad poprawieniem błędu związanego z odejmowaniem punktów za pobranie załącznika w działach innych niż Download. Jest to błąd skryptu.

Proszę przyjąć do wiadomości: Problem ze skryptem w działach innych niż download nie jest kwestią źle działającego skryptu.

To jak w końcu? Jest błąd czy go nie ma? Powinno pobierać punkty w działach innych niż "Download" czy nie? Ustalcie może w końcu jedną wspólną wersję, bo to staje się coraz bardziej żenujące jak potraficie swoje błędy obrócić w winę użytkowników.

#12 Re: Uciekające punkty

by Vogelek23 22 November 2010, 12:23
digix - uprawiając taką "politykę", nie wskórasz zbyt wiele.
Po pierwsze: odpowiedziałem na Twoje zarzuty, że regulamin określa zabieranie Punktów za załączniki tylko w dziale DOWNLOAD. Najpierw piszesz bzdury wyssane z palca, a gdy dostajesz rzeczową odpowiedź ze wskazaniem rzetelnego źródła informacji, zarzucasz mi kpiny? Nawet nie raczyłeś zajrzeć do informacji o Punktach!

Druga sprawa: owszem, skrypt punktowy nie działa tak, jak powinien, ale działa tak od początku jego istnienia.
Nie jest to błąd stricte działania (np. uszkodzenia skryptu), tylko błąd na poziomie projektu. Sysytem punktowy działa tak, jak został stworzony - i to miał zapewne na myśli moderator oneeye.
Od początku wdrożenia systemu punktowego, informacja o pobieraniu punktów za ściąganie załączników (i bynajmniej nie tylko w dziale DOWNLOAD) widniała jednak w zakładce Punkty -> Informacja - zatem powyższe zarzuty nie mają żadnych podstaw formalnych.

I ostatnia sprawa - problem powstał nie z powodu systemu punktowego, tylko z powodu błędu rdzenia skryptu forum, który w pewnym momencie wyłączył wszystkim (mnie również) dostęp do załączników.
Proszę przeczytać wątek o problemach uprawnień - https://www.elvikom.pl/problem-z-uprawnieniami-t3162.html.
Zostało to już naprawione, aby w przyszłości taki problem nie wystąpił.

Reasumując - od 1 grudnia przesiadamy się na nowy silnik forum, co pociągnie za sobą także zmiany w systemie punktowym; Punkty za załączniki będą odejmowane tylko w dziale DOWNLOAD, jak też przed pobraniem pojawi się stosowna informacja o tym, że ubędzie Punktów (ale tylko tam, gdzie rzeczywiście ubędzie). Nowy skrypt utnie wszelkie dyskusje i problemy w powyższej materii.

#13 Re: Uciekające punkty

by digix 22 November 2010, 15:12
Przypomina mi się taki polski tandetny film "Młode Wilki" i wypowiedź jednego z jego bohaterów - "...gdy Cie złapią za rękę, mów, że to nie twoja ręka".
Nie będę się z szanownym Administratorem kłócił, ponieważ nie potrafi się nawet przyznać do tak trywialnego błędu. Jeżeli kolega mógłby wskazać mi na koniec ten zapis w TREŚCI regulaminu a nie "pod przyciskami" to będę wdzięczny.
Życzę udanego popołudnia.

#14 Re: Uciekające punkty  [SOLVED]

by Vogelek23 12 January 2011, 13:48
Zamykając ten temat jako nieaktualny, odpowiem na ostatni z postów Kolegi digix.

digix wrote:Przypomina mi się taki polski tandetny film "Młode Wilki" i wypowiedź jednego z jego bohaterów - "...gdy Cie złapią za rękę, mów, że to nie twoja ręka".
Nie będę się z szanownym Administratorem kłócił, ponieważ nie potrafi się nawet przyznać do tak trywialnego błędu.
Jeśli potrafisz ulepszyć skrypt forum, wyciągnij pomocną dłoń. Jeśli nie - uszanuj pracę innych, zwłaszcza, że poświęcam swój prywatny czas oraz fundusze, abyś mógł ZA DARMO zasięgnąć porad specjalistów, gdy będziesz miał problem z naprawą sprzętu.

digix wrote:Jeżeli kolega mógłby wskazać mi na koniec ten zapis w TREŚCI regulaminu a nie "pod przyciskami" to będę wdzięczny.
Regulamin traktuje o sprawach ogólnych - gdyby zawrzeć w nim wszystkie detale techniczne odnośnie sposobu działania i obsługi każdej z funkcji forum, zapewne nikt by go nigdy nie przeczytał. Po to każda nowa funkcja ma objaśnienia, aby użytkownik przyswajał te informacje stopniowo, w miarę ich używania. Jeśli zmienia się przepis w kodeksie drogowym, to władze państwa nie informują Cię o tych zmianach listem poleconym na Twój adres. Ale gdy złamiesz ten przepis, bo nie wiedziałeś o zmianach, to mandat i tak zapłacisz, choćbyś nie wiem jak się wykłócał. Dlaczego? Bo masz możliwość sprawdzenia zmian w internecie bądź w Wydziale Komunikacji Urzędu Miasta/Gminy. Tutaj informacje także są dostępne, trzeba je tylko znaleźć i przeczytać. Jeśli nie wiadomo, gdzie ich szukać, wystarczy zapytać na forum. A przede wszystkim - powstrzymać się od mało błyskotliwych komentarzy, jeśli się nie przeczytało.

Z uwagi na to, że system punktów został już zmodyfikowany zgodnie z zapowiedzią i w działach innych niż Download punkty nie są już odejmowane, temat zamykam. Punkty, zabrane za tzw. "testy", oddaję tym, którzy do mnie napisali na PW (na dzień dzisiejszy nie ma szans, aby dokładnie ustalić, kto i ile "stracił").

Re: Uciekające punkty  [SOLVED]

by Google Adsense [BOT] 12 January 2011, 13:48