• Jovy Re 8500 Pomoc z okiełznaniem maszyny

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Jovy Re 8500 Pomoc z okiełznaniem maszyny

marek2602 15 Квітня 2014, 09:45
Witam, zakupiłem w/w stację, potrzebuję pomocy żeby ogarnąć maszynę, na chwile obecną po uruchomieniu układ pod koniec sesji siedział - nawet nie drgnął, jestem raczej pewien, że problem tkwi po stronie profilu, dlatego zwracam się do was,

oglądnąłem masę filmów na YT i z tego co widzę każdy ma inny patent na ściąganie układu, jeden wygrzewa całą płytę przez jakiś czas po czym załącza górny promiennik, inni zaś wygrzewają całą płytę równocześnie

doszukałem się jakie są patenty na termoparę - miedziane druty, giętkie ramię od starej lampy itd ...

nie doszukałem się w jaki sposób można zastąpić dolne uchwyty do podtrzymywania płyt ... zastanawiam się czy można było by zastosować tu "stojaczki" - kilka prostych metalowych rurek o tej samej długości które wkręciło by się w otwory przeznaczone na śruby przez co płyta stała by na szkle - oryginalny stół oczywiście posiadam, bardzo proszę o jakąś podpowiedź, korzystacie więc wiecie co się sprawdzi, oryginalne odpadają ze względu na kolosalną cenę ...

chętnie odwdzięczę się dobrym trunkiem osobie która pomoże , pamiętam ile czasu potrzebowałem na okiełznanie jetronix eco, próbuję tego uniknąć dlatego moja prośba o pomoc ...

z góry dziękuję i liczę na wsparcie. Pozdrawiam Marek

Re: Jovy Re 8500 Pomoc z okiełznaniem maszyny

Google Adsense [BOT] 15 Квітня 2014, 09:45

#2 Re: Jovy Re 8500 Pomoc z okiełznaniem maszyny

Qban 16 Квітня 2014, 05:13
To jedziemy kolego na tym samym wózku, podpinam się do tematu. Jeszcze nawet nie próbowałem maszyny ze względu na brak sit, chemii i uchwytów (cena za uchwyty to kompletne nieporozumienie). Aczkolwiek właśnie koresponduje z Austriackim dystrybutorem jovy-systems i rzekomo jest w posiadaniu uchwytów do stołu:

Зображення

takiego typu, nigdzie indziej nie dostępne (zdjęcie z re7500). Czekam na mail z ceną końcową i dostępnością. Jeśli chodzi o samą pracę to na początek termopary, weryfikacja pomiaru temperatury, są przekłamania na niektórych termoparach, nie wiem czy nie na oryginalnych i umiejscowienie będzie na pewno krytycznymi elementami.

#3 Re: Jovy Re 8500 Pomoc z okiełznaniem maszyny

mar244 16 Квітня 2014, 07:54
Przekłamania są na "innych termoparach" te dostarczone przez jovy pokazują poprawnie temperaturę, ja próbowałem podłączyć termoparę omega by pod układ wsadzać i strasznie zakłamuje temperaturę, stacji nie da się skalibrować, musiałem termoparę kalibrować rezystorem...

#4 Re: Jovy Re 8500 Pomoc z okiełznaniem maszyny

Qban 16 Квітня 2014, 23:08
Qban написав: Aczkolwiek właśnie koresponduje z Niemieckim dystrybutorem jovy-systems i rzekomo jest w posiadaniu uchwytów do stołu:

Зображення

takiego typu, nigdzie indziej nie dostępne (zdjęcie z re7500). Czekam na mail z ceną końcową i dostępnością.

Link formularza do zamówienia, jak ktoś potrzebuje, uchwyt BEE-05 dostępny w cenie €120 + ewentualny VAT i przesyłka.

http://www.bee-media-service.de/Bestellung/Bestellung-Orderform/WEB_ORDER_FORM2_RE7500.pdf

Wychodzi dużo taniej niż komplet uchwytów jv-ssu i jv-lsu najlepiej 5 lub optymalnie 6 sztuk to koszt rzędu €250 o dostępności w
Europie nie wspomnę.

Link do dystrybutora:
http://www.bee-media-service.de/

#5 Re: Jovy Re 8500 Pomoc z okiełznaniem maszyny

marek2602 17 Квітня 2014, 09:56
W chwili obecnej wysłałem kilka zapytań do firm o ceny takich profili, z tego co wychodzi na stronach są to śmieszne koszty, kwestia spasowania, jeżeli będziecie zainteresowani wykonam to do końca, wstawię zdjęcie, myślę że koszt wszystkiego nie powinien przekroczyć 30-50zł, jeżeli trzeba będzie mogę go zrobić w kilku sztukach i odsprzedać wam za cenę materiału a wy odwdzięczycie się pomocą w ogarnięciu maszyny ? :)

Kwestia jaka jest tu regulacja ? Czy dwa najdłuższe profile są sztywne a cztery krótsze dają się regulować ? tak to chyba jest, jak będę coś wiedział od razu napiszę ...

Odnośnie pracy manualnej na maszynie ...

Doczytałem, że na tej maszynie najlepiej pracować na tkz. FREE MODE, po profilu trzeba mieć już doświadczenie, pewien użytkownik opisywał że ustawia wszystkie parametry na 50% i leci do 100st po czym ustawia górny promiennik i nie ma bata - każdy układ zejść musi, pytanie jaką temp ustawiamy max żeby nie zrobić popcornu ?

#6 Re: Jovy Re 8500 Pomoc z okiełznaniem maszyny

Qban 27 Квітня 2014, 06:13
marek2602 написав:W chwili obecnej wysłałem kilka zapytań do firm o ceny takich profili, z tego co wychodzi na stronach są to śmieszne koszty, kwestia spasowania, jeżeli będziecie zainteresowani wykonam to do końca, wstawię zdjęcie, myślę że koszt wszystkiego nie powinien przekroczyć 30-50zł, jeżeli trzeba będzie mogę go zrobić w kilku sztukach i odsprzedać wam za cenę materiału a wy odwdzięczycie się pomocą w ogarnięciu maszyny ? :)

Kwestia jaka jest tu regulacja ? Czy dwa najdłuższe profile są sztywne a cztery krótsze dają się regulować ? tak to chyba jest, jak będę coś wiedział od razu napiszę ...

Odnośnie pracy manualnej na maszynie ...

Doczytałem, że na tej maszynie najlepiej pracować na tkz. FREE MODE, po profilu trzeba mieć już doświadczenie, pewien użytkownik opisywał że ustawia wszystkie parametry na 50% i leci do 100st po czym ustawia górny promiennik i nie ma bata - każdy układ zejść musi, pytanie jaką temp ustawiamy max żeby nie zrobić popcornu ?

Chodzi Ci o mocowania/uchwyty? Wszystkie uchwyty są regulowane, tamto zdjęcie jest przykładowe z re7500. Tak wygląda z re8500:
Зображення

Z tego co wiem, efekt "popkornu" jest powodowany przez zawilgocone płyty i układy. W szczególności nowe które nie były wygrzane przez odpowiednią ilość czasu przed lutowaniem. Wydaję mi się że nie ma sensu grzać płyty więcej niż 250 C (temperatura płyty). Próbowałeś profili ze strony Jovy? Jest tam tego sporo.

#7 Re: Jovy Re 8500 Pomoc z okiełznaniem maszyny

kamil198405 27 Квітня 2014, 09:46
Qban написав:Z tego co wiem, efekt "popkornu" jest powodowany przez zawilgocone płyty i układy. W szczególności nowe które nie były wygrzane przez odpowiednią ilość czasu przed lutowaniem.

Niestety ale nie mogę się z Kolegą zgodzić. Na efekt popcornu może składać się wiele czynników, ale najważniejsze to:
1. Zbyt wysoka temperatura
2. Zbyt szybki przyrost temperatury
3. Zawilgocenie układów/płyt

Qban написав:Wydaję mi się że nie ma sensu grzać płyty więcej niż 250 C (temperatura płyty). Próbowałeś profili ze strony Jovy? Jest tam tego sporo.

Według profili które do tej pory stosowałem to temperatura 250C była to maksymalna temperatura przy układzie. Jeżeli by Kolega rozgrzał do takiej temperatury płytę samym dołem to wszystko by z niej już uciekało.

#8 Re: Jovy Re 8500 Pomoc z okiełznaniem maszyny

Qban 27 Квітня 2014, 20:29
Dzięki za poprawienie, jestem świeży w temacie BGA, i teoria jest cały czas "szlifowana". Praktyka i debiut ;P zacznie się mam nadzieję już w przyszłym tygodniu. Jeśli kolega pracuję na re8500, to czy mógł by się podzielić wskazówkami na początek pracy na tej maszynie? Na pewno bardzo nam by się przydały.

#9 Re: Jovy Re 8500 Pomoc z okiełznaniem maszyny 

iras72 27 Квітня 2014, 20:39
Witaj, pracuję na Jovy RE-8500 półtora roku, jest to mocna stacja - trzeba uważać z mocą, jak każda ma swoje plusy i minusy. Cały czas pracuję na niej w "manualu", nie mam zaufania do profili, tym bardziej że termopary nie pokazują prawdziwej temperatury, zawsze trzeba brać poprawkę. Trzeba uważać na moc grzałek, przy średniej wielkości płytach 50-60% dół i 40-50 góra.

#10 Re: Jovy Re 8500 Pomoc z okiełznaniem maszyny

Qban 27 Квітня 2014, 21:14
iras72 написав:Witaj, pracuję na Jovy RE-8500 półtora roku, jest to mocna stacja - trzeba uważać z mocą, jak każda ma swoje plusy i minusy. Cały czas pracuję na niej w "manualu", nie mam zaufania do profili, tym bardziej że termopary nie pokazują prawdziwej temperatury, zawsze trzeba brać poprawkę. Trzeba uważać na moc grzałek, przy średniej wielkości płytach 50-60% dół i 40-50 góra.

To oryginalne termopary zakłamują temperaturę? Jak mocne są odchyły? Kolega powyżej pisał że oryginalne pokazują poprawnie tylko omegi lub nie oryginalne przekłamują.
mar244 написав:Przekłamania są na "innych termoparach" te dostarczone przez jovy pokazują poprawnie temperaturę, ja próbowałem podłączyć termoparę omega by pod układ wsadzać i strasznie zakłamuje temperaturę, stacji nie da się skalibrować, musiałem termoparę kalibrować rezystorem...
Czy jest na to jakaś rada? Kalibracja rezystorem? (ponoć re8500 nie ma kalibracji) Monitorowanie na zewnętrznym mierniku temperatury i praca według niego? Wiem że dużo rzeczy i odpowiedzi pojawi się w "praniu" ale chciał bym zminimalizować szkody podczas nauki i ewentualne pożary w warsztacie :D

#11 Re: Jovy Re 8500 Pomoc z okiełznaniem maszyny

iras72 27 Квітня 2014, 21:19
Te które posiadam oryginalne pokazują około 20-30°c mniej, kwestia styku z płytą, umocowania. Przywykłem do tego i proces kontroluję z uwzględnieniem błędu pomiaru.

#12 Re: Jovy Re 8500 Pomoc z okiełznaniem maszyny

Qban 27 Квітня 2014, 22:58
iras72 написав:Te które posiadam oryginalne pokazują około 20-30°c mniej, kwestia styku z płytą, umocowania. Przywykłem do tego i proces kontroluję z uwzględnieniem błędu pomiaru.

Rozumiem, dzięki za wskazówki, "Pomógł" dla Kolegi się należy.

Re: Jovy Re 8500 Pomoc z okiełznaniem maszyny

Google Adsense [BOT] 27 Квітня 2014, 22:58

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість