• Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

#281 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 5 kwietnia 2014, 06:39
insert napisał(a):Słusznie zauważył kolega delp dlatego do kontynuacji tematu związanego z problemem braku parametrów konfiguracyjnych w menu sterownika PC410 zapraszam tutaj:
viewtopic.php?f=112&t=31729

Myślę że nie ma takiej potrzeby bo problem dotyczy bezpośrednio oprogramowania tzn. pełnej obsługi.

Re: Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez Google Adsense [BOT] 5 kwietnia 2014, 06:39

#282 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez insert 5 kwietnia 2014, 08:28
W takim razie załączam zawartość zgraną z eeprom'a ze sterownika PC410.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#283 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez raddeon 5 kwietnia 2014, 09:38
Wiem że już to mówiłem ale to mi wygląda na pamięć profili. Główny program siedzi w mikro-kontrolerze i na pewno jest zabezpieczony przez producenta.

#285 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez delp 5 kwietnia 2014, 10:27
proszę

#286 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez insert 5 kwietnia 2014, 11:39
Z ALTEC'a na razie nie ma odzewu.
Trochę to irytujące, że na stronie producenta nie ma aktualizacji firmware i wsparcie jest nijakie.
Czy ktoś z kolegów nie dotarł do jakiegoś reset ustawień?

-- Dodano: sobota, 5 kwi 2014, 13:22 --

Znalazłem podobny przypadek na innym forum.
http://bgamods.com/forum/viewtopic.php?f=62&t=3028

Tam jest podany link do YT:
http://www.youtube.com/watch?v=bk2Ahc1jRVI
Po wejściu do menu w moim sterowniku jest dokładnie tak samo czyli po baud wychodzi z menu mimo loc 808.
Z Angielskim znam się raczej z widzenia, więc nie bardzo wiem co udało się w tej sprawie ustalić.

#287 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez raddeon 5 kwietnia 2014, 13:33
Jak Kolega może proszę sprawdzić czy będzie więcej funkcji jak sterownik będzie miał przełączony disp na time. U mnie pojawia się dodatkowo parametr SP = 0.

#288 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez insert 5 kwietnia 2014, 13:36
A też chyba tak było. Muszę wlutować eeprom'a, nie będzie już potrzebny?

#289 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 5 kwietnia 2014, 13:37
Panowie, w dokumentacji nie znalazłem informacji o "lockbit" czyli chyba nie jest zablokowany, znalazłem natomiast info o programie do flashowania tego tego klocka oraz aplikację podłączenia do programowania(str.11).

Tu programik:
stc-isp.zip

Sorrki ten wyżej coś nie działa ale mam nowszą wersję.

STC_ISP_v6.63.rar

#290 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez insert 5 kwietnia 2014, 13:48
U mnie działa tylko trzeba odpalić pliki wsadowe, żeby zarejestrować biblioteki.

-- Dodano: sobota, 5 kwi 2014, 14:52 --

Wersja 6.63 przynajmniej jest po angielsku a nie po krzaczkowemu.

-- Dodano: sobota, 5 kwi 2014, 15:04 --

raddeon napisał(a):Jak Kolega może proszę sprawdzić czy będzie więcej funkcji jak sterownik będzie miał przełączony disp na time. U mnie pojawia się dodatkowo parametr SP = 0.

Tak, zgadza się. Po przełączeniu DISP -> TIME jako pierwszy parametr pojawia się SP.

-- Dodano: sobota, 5 kwi 2014, 23:58 --

Udało się kolegom rozgryźć to oprogramowanie?

#291 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez insert 10 kwietnia 2014, 13:38
Otrzymałem odpowiedź z ALTEC, treść poniżej.

The PC410 you have has a special firmware version which is for BGA
rework stations. So some parameters are hidden by intended.

#292 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez raddeon 10 kwietnia 2014, 15:04
Może dlatego że swego kupiłem i ma wszystkie parametry.

#293 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez insert 10 kwietnia 2014, 20:25
Trochę to dziwne co piszą. Myślę, że taki sterownik ze specjalnym softem powinien być oznaczony typu SE albo only for BGA, tym bardziej, że sterownik w stacji LY PRO SC v.3 ma pełną funkcjonalność. Zobaczymy co ALTEC odpisze na następne pytanie.
W między czasie zapytam dlaczego się ten sterownik tak zachowuje jak na wykresie.
Bo jeżeli producent przewidział w tym firmware opcje tylko do stacji BGA to mimo wszystko w typowej dla stacji konfiguracji powinien pracować prawidłowo, a mimo tego temperatura nie rośnie i nie przełącza się kolejny krok. OUT1 miga na ułamek sekundy podnosi temperaturę grzałki do 25°C i jak spadnie to po pewnym czasie znowu podniesie do 25°C i tak w kółko. Mimo, że zadany profil się skończył sterownik się nie wyłącza.

Obrazek

#294 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez raddeon 15 kwietnia 2014, 19:35
Witam mam jeszcze dwa pytania dotyczące projektu, pierwsze czy jest możliwość na sterowniku lub po umieszczeniu w programie przeskoczenia pojedynczego cyklu w profilu? dlaczego już opisuję, sytuacja uruchamiam profil i mam w nim podgrzanie płyty do 40°C jest po chwili np 50°C a ja zauważam że układ źle stoi i zatrzymuję profil poprawiam go i jak uruchamiam profil z temperaturą powyżej 40°C sterownik czeka by temperatura spadła a ona nie spadnie a nawet wzrośnie gdyż podgrzewacz działa, muszę wtedy wystudzać całość poniżej zadanej temperatury by profil ruszył poprawnie.
A drugie moje pytanie czy ktoś na tym forum może poświęcić trochę swojego cennego czasu by opisać parametry sterowników PC410 i REX-C100, oczywiście mówię tu o parametrach po przytrzymaniu np. SET w REX-C100?

#295 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 15 kwietnia 2014, 21:55
raddeon napisał(a):Witam mam jeszcze dwa pytania dotyczące projektu, pierwsze czy jest możliwość na sterowniku lub po umieszczeniu w programie przeskoczenia pojedynczego cyklu w profilu? dlaczego już opisuję, sytuacja uruchamiam profil i mam w nim podgrzanie płyty do 40°C jest po chwili np 50°C a ja zauważam że układ źle stoi i zatrzymuję profil poprawiam go i jak uruchamiam profil z temperaturą powyżej 40°C sterownik czeka by temperatura spadła a ona nie spadnie a nawet wzrośnie gdyż podgrzewacz działa, muszę wtedy wystudzać całość poniżej zadanej temperatury by profil ruszył poprawnie.
A drugie moje pytanie czy ktoś na tym forum może poświęcić trochę swojego cennego czasu by opisać parametry sterowników PC410 i REX-C100, oczywiście mówię tu o parametrach po przytrzymaniu np. SET w REX-C100?

W wersji PRO już to jest, generuje nowy profil pomijając te które już zostały przekroczone i wysyła do sterownika jako program nr 9 oraz automatycznie przełącza ster i go odpala, mam jeszcze trochę poprawek i może po świętach będzie gotowe.

#296 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez motofan 18 kwietnia 2014, 09:58
Ja mam taki komunikat

Obrazek

System Vista 64
Na tym komputerze nie mam podłączonej stacji

Obrazek

#297 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez patol 18 kwietnia 2014, 12:54
sylwa76 napisał(a):PC410 REX c100
16 ------------10
17-------------9

Czy w przypadku sterownika XMTG-8000 jest tak samo jak w przypadku REX'a?

#298 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez raddeon 19 kwietnia 2014, 09:23
Patrząc na instrukcję sterownika XMTG-8000 powinno tak samo działać podłączenie, tylko jak Kolega z postów wyżej proszę zwrócić uwagę na biegunowość podłączenia.

#299 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez patol 19 kwietnia 2014, 11:49
Na sterowniku XMTG połączenie jest faktycznie takie samo. Programik śmiga, aż miło.
@sylwa76 kawał naprawdę świetnej roboty.

#300 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez motofan 26 kwietnia 2014, 22:56
Chciałem się dziś pobawić tym programikiem i dałem mu drugą szansę. Niestety po godzinnej próbie połączenia się z maszyną dałem sobie spokój. Ustawiałem port COM wg ustawień jakie są w programie czyli 19200/parzysty/7/1 a później już na różne sposoby. Za każdym razem program zachowuje się tak samo- "port COM open" na zielono, po chwili port "COM close" i tak w kółko.

Co ciekawe na oryginalnym programie IRsoft łączę się z maszyną bez problemu, ściągam i zapisuje profile, startuje maszynę itd i obojętnie jak skonfiguruje port COM łączę się za każdym razem. A programik PSOFT niestety nie daje rady.

Jakieś podpowiedzi?

==

miałem nie skonfigurowany sterownik PC410, ale i tak o kant tyłka bo nie mam opcji w sterowniku ALo2: HiAL
teraz soft łączy sie z maszyną ale po chwili zrywa transmisje i program sie wiesza.

==

poprawka: na oryginalnym sofcie po chwili też rozłącza transmisje, dzieje się to tylko podczas pracy profilu
na programie psoft również rozłącza tylko podczas pracy profilu, na jałowym jak program nic nie robi to nie zrywa transmisji
jakieś podpowiedzi co to może być?

Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez Google Adsense [BOT] 26 kwietnia 2014, 22:56