• Płyta główna DFI LAN PARTY X48-T2RSB PLUS problem z gniazdami pamięci

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Płyta główna DFI LAN PARTY X48-T2RSB PLUS problem z gniazdami pamięci

przez Sylas25 20 kwietnia 2014, 18:34
Witam.
Posiadam płytę DFI LAN PARTY X48-T2RSB PLUS od około 3 lat. Od początku jak ją kupiłem występował problem z gniazdami DDR1 i DDR3, mianowicie po włożeniu do nich pamięci płyta nie wstaje. Po włożeniu do DDR2 oraz DDR4 działa normalnie. Więc nie mogę używać pamięci w Dual Channel. Mam wyświetlacz podglądowy gdzie po uruchomieniu mam C1 a potem wskakuje 25 i bodajże 2b, natomiast na uszkodzonych gniazdach jest C1 a potem jakby próbowało coś zamigać w ułamku sekundy i dalej C1. Z tego co zaobserwowałem ścieżki łączą się w obu gniazdach czyli 1 i 3 i idą prawdopodobnie pod mostek północny. Co byście panowie doradzili?

Re: Płyta główna DFI LAN PARTY X48-T2RSB PLUS problem z gniazdami pamięci

przez Google Adsense [BOT] 20 kwietnia 2014, 18:34

#2 Re: Płyta główna DFI LAN PARTY X48-T2RSB PLUS problem z gniazdami pamięci

przez pawel80 21 kwietnia 2014, 01:14
DDR1 nie włożysz w DDR3, tak samo z DDR2 do DDR4 (których jeszcze na rynku nie ma).
Zapewne chodzi tobie o slot 1-4.
Czy pamięci DDR, są tego samego producenta i mają tą samą prędkość taktowania?

#3 Re: Płyta główna DFI LAN PARTY X48-T2RSB PLUS problem z gniazdami pamięci

przez Sylas25 22 kwietnia 2014, 19:48
Dziękuje za wyjaśnienie pawel80 :) opisałem gniazda, aby było jak najbardziej zrozumiale. Więc płyta ma gniazda na pamięć DDR2. Gniazdo 1 i 3 nie działa, natomiast 2 i 4 wykrywa pamięć i jak najbardziej działa. Pamięci są kingston hyperx black edition. Próbowałem wiele innych i żadne nie wstają. Zastanawiam się tylko czy nie jest uwalony most północny bo prawdopodobnie do niego idą ścieżki. Tylko myślałem czy po drodze nie ma innych elementów które odpowiadają za to.

#4 Re: Płyta główna DFI LAN PARTY X48-T2RSB PLUS problem z gniazdami pamięci

przez pawel80 22 kwietnia 2014, 20:11
Przed rwaniem mostu, warto jest dokładnie sprawdź drobnice od ramu (kondesatory ceramiczne) od gniazda 1-3, może któryś jest spuchniety i podaje złe zasilanie na DDR-y.

#5 Re: Odp: Płyta główna DFI LAN PARTY X48-T2RSB PLUS problem z gniazdami pamięci

przez bax001 22 kwietnia 2014, 21:13
A jest ten sam problem po obsadzeniu wszystkich 4 slotów pamięci? Spotkalem sie z jakaś płytą Gigabyte s1156 i tam też były problemy z pamięcią, bo ważne było które sloty są obsadzone i jakimi pamięciami (nie wszystkie sloty obslugiwały dwustronne kości)

#6 Re: Płyta główna DFI LAN PARTY X48-T2RSB PLUS problem z gniazdami pamięci

przez Sylas25 23 kwietnia 2014, 16:21
bax001 próbowałem bardzo dużo pamięci i w różnych konfiguracjach. Kingston, goodram, patriot, corsair, enyah czy jakaś taka nazwa, samsung, 1gb, 2gb,4gb. Naprawdę różnie. kondensatory sprawdzałem, nie są spuchnięte ani uszkodzone, mają dobrą pojemność i małą rezystancję.

#7 Re: Płyta główna DFI LAN PARTY X48-T2RSB PLUS problem z gniazdami pamięci

przez Sylas25 29 czerwca 2014, 18:05
Płyta sprzedana. Problem z głowy. Temat do zamknięcia.

Re: Płyta główna DFI LAN PARTY X48-T2RSB PLUS problem z gniazdami pamięci

przez Google Adsense [BOT] 29 czerwca 2014, 18:05