Re: Re: Sterownik stacji BGA
by Google Adsense [BOT] • 16 April 2014, 21:37
Strasznie dużo przelotek, rzeczywiście wygląda na autorouter, ciężko będzie w zaciszu domowym taką płytkę i przelotki dobrze zrobić, o innych aspektach nie mówiąc.
To projekt darmowy z którego wszyscy korzystamy.
Może kolega @Vogelek23 powie ile by kosztowała taka przyjemność, może zrzuci się na taki projekt część kolegów ?
Taki poprawny projekt, gdzie dodatkowo będzie minimalna ilość przelotek i tak rozmieszczona że by kłopotu można samemu zrobić.
Co inni myślą o tym ?
To projekt darmowy z którego wszyscy korzystamy.
Może kolega @Vogelek23 powie ile by kosztowała taka przyjemność, może zrzuci się na taki projekt część kolegów ?
Taki poprawny projekt, gdzie dodatkowo będzie minimalna ilość przelotek i tak rozmieszczona że by kłopotu można samemu zrobić.
Co inni myślą o tym ?
Cyb0rg wrote:Strasznie dużo przelotek, ...
...będzie minimalna ilość przelotek i tak rozmieszczona że by kłopotu można samemu zrobić.
W załączniku płytki na podstawie oryginalnego schematu kolegi kmkm2 (ilość przelotek to 16szt., żadna z nich nie jest pod układami SMD). Jest też jeden wariant bez układu FT232, skoro ma być wersja z programowym USB dla Atmegi. Jak znajdę chwile to na dniach spróbuje wytrawić płytkę wg, tego projektu.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej
Witam,
kolego patol świetna robota, jestem pod wrażeniem rozmieszczenia układów i prowadzenia ścieżek. Czekam na info czy po trawieniu wszystko za działa. Ja wytrawiłem płytkę z githuba i mimo tego, że są wszystkie połączenia z ISP są poprawne, to nie wykrywa mi atmegi... może na innej płytce zadziała. Tak czy siak wielki plus za chęci.
kolego patol świetna robota, jestem pod wrażeniem rozmieszczenia układów i prowadzenia ścieżek. Czekam na info czy po trawieniu wszystko za działa. Ja wytrawiłem płytkę z githuba i mimo tego, że są wszystkie połączenia z ISP są poprawne, to nie wykrywa mi atmegi... może na innej płytce zadziała. Tak czy siak wielki plus za chęci.
abacus wrote:Witam wszystkich. Chciałbym podziękować koledze kmkm2 za wspaniałą robotę przy sterowniku i przy okazji "pochwalić" się moją konstrukcją, która działa właśnie w oparciu o sterownik z tego tematu.
Maszynka nie jest jeszcze w 100% skończona, ale po pierwszych testach muszę powiedzieć, że działa naprawdę dobrze Na razie nie wgrywałem najnowszej wersji firmware, ale w najbliższym czasie chyba się skuszę
Cześć. I jak się sprawuje Twoja maszyna w boju?
Interesuje mnie czy zamierzasz zastosować kołnierz/klosz przy górnym promienniku, żeby bardziej ukierunkować promienie, które mają grzać układ?
Pozdrawiam
GRZALKA wrote:Cześć. I jak się sprawuje Twoja maszyna w boju?
Interesuje mnie czy zamierzasz zastosować kołnierz/klosz przy górnym promienniku, żeby bardziej ukierunkować promienie, które mają grzać układ?
Z dotychczasowych testów jestem zadowolony :) Co do kołnierza, to się nie zastanawiałem nad takim rozwiązaniem. Górny promiennik i bez takiego kołnierza grzeje bardzo dobrze (umieszczony 4-5cm nad układem).
Jakby pomieszać trochę w "pinologii" Atmegi, płytkę można byłoby uprościć jeszcze bardziej. Ale to już raczej trzeba by kierować do twórcy softu do sterownika.
Aha jakby ktoś chciał tą płytkę robić, proszę zwrócić uwagę na ułożenie złącza KANDA, powinno być pinami do dołu - żeby łatwiej było podłączać.
Wytrawiona płytka:
Aha jakby ktoś chciał tą płytkę robić, proszę zwrócić uwagę na ułożenie złącza KANDA, powinno być pinami do dołu - żeby łatwiej było podłączać.
Wytrawiona płytka:
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Witam,
mam kilka pytań dotyczących sterownika:
-ULN2003 wypuszcza mi 12V i do tego mam zapiąć przekaźnik/triak+optriak,
później grzałkę?
-trzy termopary wystarczą, czy koniecznie muszą być 4?
-jak realizowane jest grzanie? ma górze mam grzałkę 450W i trzeba by ją
jakoś "kluczować" bo daje mocno.
Stację robię studencką, do studenckich zastosowań i po takich też kosztach.
Grzałki z chin, dół 2x600W, góra 80x80 450W. Obudowa ze złomu, gęsia szyja
z muzycznego.
mam kilka pytań dotyczących sterownika:
-ULN2003 wypuszcza mi 12V i do tego mam zapiąć przekaźnik/triak+optriak,
później grzałkę?
-trzy termopary wystarczą, czy koniecznie muszą być 4?
-jak realizowane jest grzanie? ma górze mam grzałkę 450W i trzeba by ją
jakoś "kluczować" bo daje mocno.
Stację robię studencką, do studenckich zastosowań i po takich też kosztach.
Grzałki z chin, dół 2x600W, góra 80x80 450W. Obudowa ze złomu, gęsia szyja
z muzycznego.
-dokładnie tak
-trzy termopary wystarczą,nawet na dwóch działa(grzałka dolna i IC)
-sterowanie grzałkami w najnowszym sofcie masz w %,to że górna daje u ciebie mocno to dobrze,ale z tymi dolnymi to chyba trochę za słabe.
Widać że masz sporo opuszczone grzałki,jak chcesz kłaść płytę?masz jakieś mocowanie.
kmkm2 kiedy można spodziewać się poprawionej wersji softu,jak testy płytek wypadły.
-trzy termopary wystarczą,nawet na dwóch działa(grzałka dolna i IC)
-sterowanie grzałkami w najnowszym sofcie masz w %,to że górna daje u ciebie mocno to dobrze,ale z tymi dolnymi to chyba trochę za słabe.
Widać że masz sporo opuszczone grzałki,jak chcesz kłaść płytę?masz jakieś mocowanie.
kmkm2 kiedy można spodziewać się poprawionej wersji softu,jak testy płytek wypadły.
Grzałki są jakieś 1cm poniżej otworu, jestem w stanie jeszcze je podnieść - został zapas regulacji na platformie w środku.
Mocowanie do płyty muszę jakieś wymyślić, albo kupić gotowe rozwiązanie, bo łatwo raczej nic nie wykombinuje.
Dół grzejny jest z T8280 - tam piszą, że ma on ok 1500W, ale jak jest na prawdę to nie wiem. Póki co całkowity koszt budowy wyniósł mnie ~300zł, więc myślę, że za tę cenę mam i tak dobry sprzęt.
Na dniach będę przerabiał płytkę sterownika, żeby wyszła w miarę jednostronna i lutuje.
Mocowanie do płyty muszę jakieś wymyślić, albo kupić gotowe rozwiązanie, bo łatwo raczej nic nie wykombinuje.
Dół grzejny jest z T8280 - tam piszą, że ma on ok 1500W, ale jak jest na prawdę to nie wiem. Póki co całkowity koszt budowy wyniósł mnie ~300zł, więc myślę, że za tę cenę mam i tak dobry sprzęt.
Na dniach będę przerabiał płytkę sterownika, żeby wyszła w miarę jednostronna i lutuje.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Witam
Dopiero zaczynam czytać ten temat i mam pytanie , najnowszy sterownik jest tu https://github.com/electrocom/bga-station czy w załączniku na pierwszej stronie czy może jeszcze w innym miejscu?
Dopiero zaczynam czytać ten temat i mam pytanie , najnowszy sterownik jest tu https://github.com/electrocom/bga-station czy w załączniku na pierwszej stronie czy może jeszcze w innym miejscu?
vOltaGe wrote:najnowszy sterownik jest tu https://github.com/electrocom/bga-station czy w załączniku na pierwszej stronie czy może jeszcze w innym miejscu?Najnowsza wersja jest tu: https://github.com/electrocom/bga-station - istotnie, nie jest to wyraźnie zaznaczone, zatem proszę autorów o usunięcie wszystkich nieaktualnych załączników z wątku.
Swoją drogą - skoro jest to dział DIY, nie rozumiem, dlaczego załączniki są linkowane na zewnętrznym serwerze. W przypadku bowiem jakiegokolwiek problemu z serwerem github lub np. roszczeń autora/-ów w kwestii praw autorskich, cały niemal 50-stronicowy artykuł będzie nadawał się do Kosza - a wraz z nim, wypozycjonowane na pierwszym miejscu wyszukiwarki Google, frazy: "sterownik stacji bga", "sterownik bga" oraz "sterownik stacji".
Panowie autorzy - bardzo proszę o komentarz.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Swoją drogą - skoro jest to dział DIY, nie rozumiem, dlaczego załączniki są linkowane na zewnętrznym serwerze. W przypadku bowiem jakiegokolwiek problemu z serwerem github lub np. roszczeń autora/-ów w kwestii praw autorskich, cały niemal 50-stronicowy artykuł będzie nadawał się do Kosza - a wraz z nim, wypozycjonowane na pierwszym miejscu wyszukiwarki Google, frazy: "sterownik stacji bga", "sterownik bga" oraz "sterownik stacji".
Repozytorium na githubie jest po to, żeby każdy mógł obserwować bieżące prace nad projektem. Dodatkowo każdy może teraz włożyć swój wkład w rozwój sterownika, a my mamy kontrolę nad poszczególnymi wersjami. Wersje stabilne będziemy dalej umieszczać na forum w załącznikach. Roszczeń nie będzie, na githubie wyraźnie napisane jest że jest to projekt na licencji GNU.
I nie martwiłbym się o stabilność githuba, to bodaj największy taki serwis w internecie
nme wrote:Wersje stabilne będziemy dalej umieszczać na forum w załącznikach.Jeśli tak, to prosiłbym o uporządkowanie tego tematu (usunięcie wszystkich załączników, rozsianych tu i ówdzie) i pozostawienie jednej, wybranej wersji w pierwszym poście - tak będzie czytelniej.
Ponadto, mam jeszcze jedno pytanie - kiedy spodziewana jest wersja "produkcyjna"? Pytam, ponieważ chciałbym nieco uporządkować ten temat (rozrósł się do niebagatelnych rozmiarów) i przenieść go do działu gotowych projektów.
Witam,
mam pytanie odnośnie sterownika czy można go wykorzystać do sterowania piecykiem do lutowania płytek na paście i jak to jest z sygnałem sterującym, można prosić o jakieś namiary na jakie przekaźniki ssr zastosować, podłączyć itd bo przyznam, że ssr średnio ogarniam :(
PS
Czy muszą być wlutowane wszystkie termopary/układy termopar jeśli chcę sterować tylko górną i dolną grzałką :) ?
Pozdrawiam
Grzegorz
mam pytanie odnośnie sterownika czy można go wykorzystać do sterowania piecykiem do lutowania płytek na paście i jak to jest z sygnałem sterującym, można prosić o jakieś namiary na jakie przekaźniki ssr zastosować, podłączyć itd bo przyznam, że ssr średnio ogarniam :(
PS
Czy muszą być wlutowane wszystkie termopary/układy termopar jeśli chcę sterować tylko górną i dolną grzałką :) ?
Pozdrawiam
Grzegorz
Re: Sterownik stacji BGA
by Google Adsense [BOT] • 29 April 2014, 12:18