Regole del forum: Clicca per leggere le regole del forum
1. W tym dziale dozwolone są wyłącznie dyskusje dotyczące zagadnień prawnych.
2. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych.
3. Piszemy poprawną polszczyzną, nie przeklinamy, nie krzyczymy, nie pomawiamy.
1. W tym dziale dozwolone są wyłącznie dyskusje dotyczące zagadnień prawnych.
2. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych.
3. Piszemy poprawną polszczyzną, nie przeklinamy, nie krzyczymy, nie pomawiamy.
Re: Zastosownie przykładowo H4 Led do auta a przepisy i egzekucja prawa
da Google Adsense [BOT] • 24 aprile 2014, 17:32
#2 Re: Zastosownie przykładowo H4 Led do auta a przepisy i egzekucja prawa
da adam1114 • 24 aprile 2014, 19:48
Jak policjantowi się nie spodoba, to może Ci zabrać dowód rej. i skierować na stację kontroli pojazdów, jako powód wpisze nieprawidłowe oświetlenie i tyle. Nie spotkałem się z H4/H7 led a jedynie chińskim ksenonem, ale nie wiem jak by to miało świecić, aktualnie LED w roli świateł mijania to nowość i to dość droga przy kupnie nowego auta - także nie widzę tego jako zestaw doposażeniowy który zastępuje H4/H7.
W pewnym momencie miałem styczność z H8 35 W stosowaną jako oświetlenie ringów w niektórych BMW - miałem podobny pomysł jak kolega, żeby dać LED. Wniosek był taki, że podobnie lub mocniej jak H8 35 W świeciły jedynie markery LED za 300 zł i więcej. Jednak to było 35W do zastąpienia a nie 55W.
Powstaje pytanie czy się opłaca, kiedy te koszty się zwrócą w zaoszczędzonym paliwie i czy LEDy wytrzymają ten zwrot. Wytrzymałość LEDa jest duża, jednak jasność spada z czasem a moduły zasilające też pewnie pozostawiają wiele do życzenia w kwestii żywotności i powodowania zakłóceń.
W pewnym momencie miałem styczność z H8 35 W stosowaną jako oświetlenie ringów w niektórych BMW - miałem podobny pomysł jak kolega, żeby dać LED. Wniosek był taki, że podobnie lub mocniej jak H8 35 W świeciły jedynie markery LED za 300 zł i więcej. Jednak to było 35W do zastąpienia a nie 55W.
Powstaje pytanie czy się opłaca, kiedy te koszty się zwrócą w zaoszczędzonym paliwie i czy LEDy wytrzymają ten zwrot. Wytrzymałość LEDa jest duża, jednak jasność spada z czasem a moduły zasilające też pewnie pozostawiają wiele do życzenia w kwestii żywotności i powodowania zakłóceń.
#3 Re: Zastosownie przykładowo H4 Led do auta a przepisy i egzekucja prawa
da Cyb0rg • 25 aprile 2014, 00:14
Diody LED, mają gorsze skupienie niż HID (Ksenony), nie mówiąc już o oryginalnych żarówkach.
Choćby dlatego iż powierzchnia którą świecą (przy tych mocach), jest dużo większa niż w zwykłym żarniku.
Efekt jest taki że robi się na prawdę plama zamiast regularnego odcięcia światła.
Już HID-y mają z tym problem, ale LED dużo większy.
Nie wspomnę już o częstych problemach z zakłóceniami, zarówno LED jak i HID, gdyż oba typy oświetlenia używają przetwornic o niskich parametrach.
Później zakłócenia w radiu, lub częściej w CB
Generalnie ta technologia "raczkuje" proponuję trochę poczekać.
Choćby dlatego iż powierzchnia którą świecą (przy tych mocach), jest dużo większa niż w zwykłym żarniku.
Efekt jest taki że robi się na prawdę plama zamiast regularnego odcięcia światła.
Już HID-y mają z tym problem, ale LED dużo większy.
Nie wspomnę już o częstych problemach z zakłóceniami, zarówno LED jak i HID, gdyż oba typy oświetlenia używają przetwornic o niskich parametrach.
Później zakłócenia w radiu, lub częściej w CB
Generalnie ta technologia "raczkuje" proponuję trochę poczekać.
#4 Re: Zastosownie przykładowo H4 Led do auta a przepisy i egzekucja prawa [RISOLTO]
da Vogelek23 • 25 aprile 2014, 05:42
Kwestia prawna w tym zakresie jest jasna (nie uwzględniłem tutaj dozwolonych barw świateł ani dopuszczalnego ich natężenia, które są ściśle określone w tym samym rozporządzeniu):
W przypadku, gdy Twoja żarówka nie spełnia żadnego z powyższych warunków, policja ma prawo zatrzymać Ci dowód rejestracyjny.
§ 10.1. Przedmioty wyposażenia i części pojazdów związane z bezpieczeństwem ich użytkowania i ochroną środowiska mogą być stosowane w pojazdach, jeżeli spełniony jest co najmniej jeden z następujących warunków:Źródło: Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z dnia 26 lutego 2003 r.)
1) oznakowane są znakami homologacji międzynarodowej stosowanymi w homologacji Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ) - "E" lub Unii Europejskiej - "e";
2) oznakowane są cechami producenta pojazdu, na który wystawiono krajowe świadectwo homologacji typu pojazdu; ocechowanie to powinno być zgłoszone do upoważnionej jednostki celem ewidencji;
3) oznakowane są cechami dostawcy producenta pojazdu, na który wystawiono krajowe świadectwo homologacji typu pojazdu; ocechowanie to powinno być zgłoszone do upoważnionej jednostki celem ewidencji;
4) oznakowane są znakiem zgodności zgodnie z przepisami o systemie oceny zgodności i akredytacji; przepisu nie stosuje się do przedmiotów wyposażenia i części oznakowanych znakiem bezpieczeństwa na podstawie dotychczasowych przepisów o badaniach i certyfikacji;
W przypadku, gdy Twoja żarówka nie spełnia żadnego z powyższych warunków, policja ma prawo zatrzymać Ci dowód rejestracyjny.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
#5 Re: Zastosownie przykładowo H4 Led do auta a przepisy i egzekucja prawa
da Cyb0rg • 25 aprile 2014, 10:11
Aby było ok, tak jak pisze @Vogelek23, musi być homologacja, a teraz sprzedawane z Chin LED-y takowej raczej nie mają.
Do tego reflektor do takiej diody (jak i do HIDa), na kloszu powinien także posiadać oznaczenie iż jest do tego oświetlenia zatwierdzony.
Ale LEDy na dobre nie weszły , a już są laserowe światła ... technologia galopuje.
http://moto.pl/MotoPL/1,88389,15218841, ... erowe.html
http://mojafirma.infor.pl/moto/eksploat ... z-LED.html
Do tego reflektor do takiej diody (jak i do HIDa), na kloszu powinien także posiadać oznaczenie iż jest do tego oświetlenia zatwierdzony.
Ale LEDy na dobre nie weszły , a już są laserowe światła ... technologia galopuje.
http://moto.pl/MotoPL/1,88389,15218841, ... erowe.html
http://mojafirma.infor.pl/moto/eksploat ... z-LED.html
Re: Zastosownie przykładowo H4 Led do auta a przepisy i egzekucja prawa
da Google Adsense [BOT] • 25 aprile 2014, 10:11