• Gigabyte Radeon HD 5870 (GV-R587UD-1GD/F8) problem z wentylatorem

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Gigabyte Radeon HD 5870 (GV-R587UD-1GD/F8) problem z wentylatorem

przez sezrg72 2 maja 2014, 19:27
Witam
Mam problem z opanowaniem pracy wentylatorów na karcie jak w tytule. Otóż wentylatory pracują z max szybkością nie reagują na jakiekolwiek programy, które umożliwiają ustawienia prędkości wentylatorów. Edytowanie biosu w kierunku wpływu na prace wentylatora tez nie daje efektu.
Karta działa zupełnie normalnie, pod obciążeniem widać jak rośnie temp oraz wydajność wentylatora w procentach natomiast obroty są takie jak na zrzucie czyli cały czas na max niezależnie od obciążenia
Dodaje screeny z gpuz oraz ati overdrive. Proszę o ewentualne sugestie

// Załączniki usunięto - zasady zamieszczania obrazków: viewtopic.php?f=214&t=15274

Re: Gigabyte Radeon HD 5870 (GV-R587UD-1GD/F8) problem z wentylatorem

przez Google Adsense [BOT] 2 maja 2014, 19:27

#2 Re: Gigabyte Radeon HD 5870 (GV-R587UD-1GD/F8) problem z wentylatorem

przez pawel80 2 maja 2014, 20:45
Spróbuj softu od producenta, jak jeszcze tego nie robiłeś.
http://www.gigabyte.com/support-downloa ... .aspx?cg=3

#3 Re: Gigabyte Radeon HD 5870 (GV-R587UD-1GD/F8) problem z wentylatorem

przez sezrg72 2 maja 2014, 21:03
Cóż, ten od producenta w wersji F8 był pierwszy ale atiflash generuje komunikat, że takowy już siedzi w kości. Po modyfikacji przez techpowerup radeon bios edytor (tylko ustawienia wentylatora) zapisuje sie poprawnie ale efektów brak

#4 Re: Gigabyte Radeon HD 5870 (GV-R587UD-1GD/F8) problem z wentylatorem

przez Vogelek23 2 maja 2014, 22:09
No dobrze, ale gdzie te screeny...?

#5 Re: Gigabyte Radeon HD 5870 (GV-R587UD-1GD/F8) problem z wentylatorem

przez sezrg72 2 maja 2014, 23:42
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Były :evil:

#6 Re: Gigabyte Radeon HD 5870 (GV-R587UD-1GD/F8) problem z wentylatorem

przez sezrg72 4 maja 2014, 21:20
Należy domniemać, że karta ma wewnętrzne uszkodzenie i raczej będzie problem z "bezinwazyjnym" jego usunięciem?

#7 Re: Gigabyte Radeon HD 5870 (GV-R587UD-1GD/F8) problem z wentylatorem

przez pawel80 5 maja 2014, 00:02
Nie wiem jak w Giga... , ale w kartach Asusa, z tego co pamiętam montowana u mnie 5870, oraz ostatnio jaką mam 6670, to wentylator działał z jednostajną prędkością nie miłą dla ucha.
Sprawę tą, rozwiał dopiero dedykowany soft od producenta, w moim przypadku Asus GPU Tweak.
Czy pierwszy plik z linku, który ci podesłałem nie ma czegoś podobnego?

#8 Re: Gigabyte Radeon HD 5870 (GV-R587UD-1GD/F8) problem z wentylatorem

przez sezrg72 5 maja 2014, 20:38
Próbowałem tych programów dedykowanych od Gigabyte, niestety żaden z nich nie ma żadnego wpływu na prace wentylatorów. Plus jest taki, że karta w stresie nie przekracza 68°C ale to wycie słychać w całej chałupie. Jak mnie poniesie to zapodam jakiś zewnętrzny układ pomiarowy temperatury i posteruje tymi wentylatorami bo j.bla można dostać. Mimo wszystko nadal proszę o sugestie
Dodam jeszcze, że układ kontroli prędkości wentylatorów działa raczej poprawnie ponieważ przytrzymanie wentylatora palcem skutkuje zmniejszeniem się wyświetlanej prędkości wirowania wentylatorów w gpu-z

#9 Re: Gigabyte Radeon HD 5870 (GV-R587UD-1GD/F8) problem z wentylatorem

przez pocinas 30 maja 2014, 17:26
Miałem kiedyś podobną sytuację w jakiejśc Grafice ATI, przez moje przypadkowe uszkodzenie mechaniczne, wentyl pracował na MAXA mimo że sterowanie manualne też nic nie dawało efektów. Uszkodzony okazał się malutki tranzystorek końcowy, zaraz na wyjściu jego szło zasilanie do Wentylatora, sterowanie na jego bazę zmieniało się względme ustawień manualnych, jednak Napięcie wychodziło maxymalne więc i wentylator pracował na maxa.
Dlatego proponuję sprawdzić ten tranzystorek lub i bywają tam 2, jakie jest, sterowanie zasilania na ich Bazy względem manualnych ustawień w programie do sterowania wentylem GPU.

Re: Gigabyte Radeon HD 5870 (GV-R587UD-1GD/F8) problem z wentylatorem

przez Google Adsense [BOT] 30 maja 2014, 17:26
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).