• TouchBGA IR-PRO-SC v6 czy Jetronix-Eco

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 TouchBGA IR-PRO-SC v6 czy Jetronix-Eco

przez jokerssxx 3 maja 2014, 14:40
Witam
Zamierzam kupić stację do lutowania BGA potrzebuję porady i opinii osób mających takie stacje:
- TouchBGA IR-PRO-SC v6 (większy podgrzewacz niż Jetronix i 3w1)
http://www.multi-com.pl/index.php/pl_PL ... tools.html
- Jetronix-Eco
http://www.multi-com.pl/index.php/pl_PL ... tools.html

Na tej stronie fajną propozycją są również stacje firmy Techot. Wcześniej nie wiedziałem że takie istnieją.

Nie mogę "podejść i zapytać" (tak jak poradziliście koledze z podobnym pytaniem) dlatego piszę na forum. Proszę o opinie.

Re: TouchBGA IR-PRO-SC v6 czy Jetronix-Eco

przez Google Adsense [BOT] 3 maja 2014, 14:40

#2 Re: TouchBGA IR-PRO-SC v6 czy Jetronix-Eco

przez d2b 3 maja 2014, 19:17
Zdecydowanie jetronix-ECO. Według mnie te chińskie maszynki IR-pro-sc nadają się tylko do robienia sobie zapiekanek ;) Jetronix to porządna i solidna konstrukcja. A te SC to tandeta. Polecam najlepiej pojechać do hurtowni ;) zobaczyć na miejscu porównać, a najlepiej jak dobra hurtowania to i dadzą polutować :) przynajmniej ja tak mogłem zrobić podczas swojego zakupu.

#3 Re: TouchBGA IR-PRO-SC v6 czy Jetronix-Eco

przez jokerssxx 4 maja 2014, 13:55
Dzięki.
Do najbliższej hurtowni mam ok 200 km a i tak nie ma w niej obu wymienionych maszyn żeby porównać- duże koszty by sobie pooglądać. Dlatego robię rozeznanie.

Chciałem wiedzieć jak jest naprawdę z tymi stacjami bo ci co mają twory SC v2, v3 itd. to chwalą sobie (nie wiedzieć czemu v3 droższa od v4 itd.)

Z Jetronix-Eco jest trochę patowa sytuacja bo sprzedawcy mający je w asortymencie wychwalają je pod niebiosa (wystarczy zauważyć że wszystkie posty o "super Jetronix-Eco" są tworzone przez jedną osobę). Pozostali kupili to i teraz piszą że nie żałują - równie dobrze mogli kupić IR PRO SC i też nie żałować bo i takie wypowiedzi się trafiają. Znowu ci co sprzedają IR PRO SC upominają żeby się nie nabrać na Jetronix-Eco bo za te pieniądze można nabyć maszynę z większymi możliwościami czyli IR PRO SC...

Każdy znowu temat jest kończony na "kup RE-8500" ale bez przesady -to zupełnie inna półka cenowa (8500 kosztuje dwa razy tyle).

W sumie to liczyłem że ktoś mi napisze o wadach tych stacji (bo ani jedna ani druga do ideałów nie należy) ew. poleci coś innego.

#4 Re: TouchBGA IR-PRO-SC v6 czy Jetronix-Eco

przez d2b 4 maja 2014, 21:25
No to tak:

W SC masz 4 grzałki duże na dole, którymi już tak posterować nie możesz jak w jet. eco, gdzie masz 1 centralną i boczne, które ustawiasz sobie wedle upodobań.

Wykończenie sc to tandeta. Na zdjęciu masz super siatkę nad grzałkami, a w rzeczywistości nie wiem czy po 2 czy 2 grzaniach jest to powyginane i tandetne. Strasznie ciężko chodziły szyny. Z tego co pamiętam to chyba nawet ssak jest w takiej pozycji, że bez przekręcenia na bok górnej grzałki nie jesteś w stanie zdjąć układu.

Niby masz górną grzałkę w zestawie na powietrze, ale te grzałki z tego co wiem nie są tymi profesjonalnymi, które są w stacjach za 8k wzwyż gdzie tym powietrzem naprawdę nie zdmuchniesz układu. (Mogę się mylić ale tak czytałem i to samo powiedzieli mi w hurtowni)

Trzeba wziąć pod uwagę, że wszystkie stacje te z chin są na tym samym programatorze ;) nic nie ulepszają tylko sprzedają cały czas tą samą maszynę tylko dodają bajery :) Jak to widziałem jak chodzi i jak grzeje to według mnie tylko na zapiekanki się nadaje.

Ta SC v6 doczekała się w końcu USB :) gratuluje.

W SC temperatura niby też mierzona jest od spodu płyty, tam jest jakaś taka wystająca termopara z tego co widziałem, ale co ona mierzy :) i jak oblicza to z powietrza jaka tam jest temperatura i po co?

Żeby nie było, że jestem jakimś podstawionym pionkiem, który jedzie na IR pro SC ;) po prostu też wybierałem pomiędzy tym a tym i wybrałem jetronix i jestem happy. Jak chcesz jakieś zdjęcia czy filmik dokładnie czegoś to ci mogę zrobić, dużo filmików jest na YT.

Re: TouchBGA IR-PRO-SC v6 czy Jetronix-Eco

przez Google Adsense [BOT] 4 maja 2014, 21:25