• TouchBGA IR-PRO-SC v6 czy Jetronix-Eco

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 TouchBGA IR-PRO-SC v6 czy Jetronix-Eco

jokerssxx 3 Травня 2014, 14:40
Witam
Zamierzam kupić stację do lutowania BGA potrzebuję porady i opinii osób mających takie stacje:
- TouchBGA IR-PRO-SC v6 (większy podgrzewacz niż Jetronix i 3w1)
http://www.multi-com.pl/index.php/pl_PL ... tools.html
- Jetronix-Eco
http://www.multi-com.pl/index.php/pl_PL ... tools.html

Na tej stronie fajną propozycją są również stacje firmy Techot. Wcześniej nie wiedziałem że takie istnieją.

Nie mogę "podejść i zapytać" (tak jak poradziliście koledze z podobnym pytaniem) dlatego piszę na forum. Proszę o opinie.

Re: TouchBGA IR-PRO-SC v6 czy Jetronix-Eco

Google Adsense [BOT] 3 Травня 2014, 14:40

#2 Re: TouchBGA IR-PRO-SC v6 czy Jetronix-Eco

d2b 3 Травня 2014, 19:17
Zdecydowanie jetronix-ECO. Według mnie te chińskie maszynki IR-pro-sc nadają się tylko do robienia sobie zapiekanek ;) Jetronix to porządna i solidna konstrukcja. A te SC to tandeta. Polecam najlepiej pojechać do hurtowni ;) zobaczyć na miejscu porównać, a najlepiej jak dobra hurtowania to i dadzą polutować :) przynajmniej ja tak mogłem zrobić podczas swojego zakupu.

#3 Re: TouchBGA IR-PRO-SC v6 czy Jetronix-Eco

jokerssxx 4 Травня 2014, 13:55
Dzięki.
Do najbliższej hurtowni mam ok 200 km a i tak nie ma w niej obu wymienionych maszyn żeby porównać- duże koszty by sobie pooglądać. Dlatego robię rozeznanie.

Chciałem wiedzieć jak jest naprawdę z tymi stacjami bo ci co mają twory SC v2, v3 itd. to chwalą sobie (nie wiedzieć czemu v3 droższa od v4 itd.)

Z Jetronix-Eco jest trochę patowa sytuacja bo sprzedawcy mający je w asortymencie wychwalają je pod niebiosa (wystarczy zauważyć że wszystkie posty o "super Jetronix-Eco" są tworzone przez jedną osobę). Pozostali kupili to i teraz piszą że nie żałują - równie dobrze mogli kupić IR PRO SC i też nie żałować bo i takie wypowiedzi się trafiają. Znowu ci co sprzedają IR PRO SC upominają żeby się nie nabrać na Jetronix-Eco bo za te pieniądze można nabyć maszynę z większymi możliwościami czyli IR PRO SC...

Każdy znowu temat jest kończony na "kup RE-8500" ale bez przesady -to zupełnie inna półka cenowa (8500 kosztuje dwa razy tyle).

W sumie to liczyłem że ktoś mi napisze o wadach tych stacji (bo ani jedna ani druga do ideałów nie należy) ew. poleci coś innego.

#4 Re: TouchBGA IR-PRO-SC v6 czy Jetronix-Eco

d2b 4 Травня 2014, 21:25
No to tak:

W SC masz 4 grzałki duże na dole, którymi już tak posterować nie możesz jak w jet. eco, gdzie masz 1 centralną i boczne, które ustawiasz sobie wedle upodobań.

Wykończenie sc to tandeta. Na zdjęciu masz super siatkę nad grzałkami, a w rzeczywistości nie wiem czy po 2 czy 2 grzaniach jest to powyginane i tandetne. Strasznie ciężko chodziły szyny. Z tego co pamiętam to chyba nawet ssak jest w takiej pozycji, że bez przekręcenia na bok górnej grzałki nie jesteś w stanie zdjąć układu.

Niby masz górną grzałkę w zestawie na powietrze, ale te grzałki z tego co wiem nie są tymi profesjonalnymi, które są w stacjach za 8k wzwyż gdzie tym powietrzem naprawdę nie zdmuchniesz układu. (Mogę się mylić ale tak czytałem i to samo powiedzieli mi w hurtowni)

Trzeba wziąć pod uwagę, że wszystkie stacje te z chin są na tym samym programatorze ;) nic nie ulepszają tylko sprzedają cały czas tą samą maszynę tylko dodają bajery :) Jak to widziałem jak chodzi i jak grzeje to według mnie tylko na zapiekanki się nadaje.

Ta SC v6 doczekała się w końcu USB :) gratuluje.

W SC temperatura niby też mierzona jest od spodu płyty, tam jest jakaś taka wystająca termopara z tego co widziałem, ale co ona mierzy :) i jak oblicza to z powietrza jaka tam jest temperatura i po co?

Żeby nie było, że jestem jakimś podstawionym pionkiem, który jedzie na IR pro SC ;) po prostu też wybierałem pomiędzy tym a tym i wybrałem jetronix i jestem happy. Jak chcesz jakieś zdjęcia czy filmik dokładnie czegoś to ci mogę zrobić, dużo filmików jest na YT.

Re: TouchBGA IR-PRO-SC v6 czy Jetronix-Eco

Google Adsense [BOT] 4 Травня 2014, 21:25

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Majestic-12 [Bot] і 1 гість