• Seagate ST31000528AS - tyka głowica

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Seagate ST31000528AS - tyka głowica

przez tomcio 26 kwietnia 2014, 13:20
Może napiszę od samego początku. Dysk do mnie trafił z usterką "niewykrywania przez komputer". Więc podejrzenie firmware (CC36). Po podłączeniu przewodu "konsoli", i odseparowaniu głowic, talerze rozkręciły się, pojawiło się okienko dialogowe w terminalu i...
Doszedłem do momentu, gdzie należało wydać komendę "U". Wtedy pojawiło się:

Kod: Zaznacz całyF3 2>U

HighPowerMode
ExecuteSpinRequest

DiagError 00006008
Spin Error
Elapsed Time 22.665 secs
R/W Status 2 R/W Error 84150180

Prób było kilka, za każdym razem to samo. Dysk został odłożony na kilka dni na półkę, po czym po podłączeniu zaczęła tykać głowica. Doczytałem gdzieś że może być to spowodowane brakiem styku pomiędzy elektroniką, a złączem głowicy. Wyczyściłem. Bez zmian. Zabrałem się za zabawę z elektroniką. Niestety nie dorwałem jeszcze takiej z identycznego dysku. Ale próbowałem podmieniać na inne z podobnym procesorem - tak jak się spodziewałem z negatywnym rezultatem. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak i z której strony ugryźć taki problem? Czy jest to uszkodzona głowica?

Re: Seagate ST31000528AS - tyka głowica

przez Google Adsense [BOT] 26 kwietnia 2014, 13:20

#2 Re: Seagate ST31000528AS - tyka głowica

przez arvika 4 maja 2014, 17:42
Napisz przede wszystkim jakie objawy pierwotnie miał dysk? "Niewykrywania przez komputer" - jest pojęciem bardzo ogólnym. Czy dysk stukał, czy rozkręcał silnik, czy podawał ID, czy wykazywał pojemność?

#3 Re: Seagate ST31000528AS - tyka głowica

przez tomcio 5 maja 2014, 09:34
Pierwotne objawy są mi nie znane. To dysk kolegi. Twierdzi on, że po prostu dysk przestał być widoczny, ale BIOS go wykrywał. Podobno była widoczna partycja RAW. Próbowali odzyskiwać dane jakimś programem bezskutecznie, po czym dysk trafił do mnie. Po podłączeniu do komputera, dysk zatrzymuje BIOS na próbie identyfikacji go. I tak przez cały okres tykania głowicy. Po około 30 sekundach głowica przestaje tykać, silnik napędzający talerze zatrzymuje się, BIOS leci dalej. Kanał pod który podłączony jest dysk nie wykrywa go (wyświetlana jest informacja "Not Detected".
Odpowiadając na Twoje pytania:
1. Dysk stuka przez około 30 sekund (głowica).
2. Dysk rozkręca silnik na około 30 sekund. Silnik zatrzymuje się kiedy głowica przestaje stukać.
3. Dysk nie podaje ID
4. Dysk nie podaje pojemności, ponieważ w ogóle system go nie wykrywa.

#4 Re: Seagate ST31000528AS - tyka głowica

przez arvika 5 maja 2014, 21:22
Wygląda na to że dojechaliście dysk który na poczatku jeszcze rokował. Moje podejrzenia to pierwotna degradacja głowic i powierzchni magnetycznej, być może uszkodzona jedna z głowic (wtedy podawał jeszcze ID, ale już miał problemy z dostępem do danych). Obecnie prawdopodobnie głowice są całkowicie uszkodzone. W tym momencie nie pozostaje nic innego jak nie podpinać więcej tego dysku, żeby nie pogłębiać usterki.

#5 Re: Seagate ST31000528AS - tyka głowica

przez tomcio 5 maja 2014, 21:48
Jeśli się podejmiesz próby odzysku danych, mogę wysłać dysk do Ciebie. Ja go podłączyłem trzy razy do zasilania.

#6 Re: Seagate ST31000528AS - tyka głowica

przez arvika 5 maja 2014, 22:43
Tak, oczywiście. Wcześniej wykonam diagnozę i dam znać co i jak.

Re: Seagate ST31000528AS - tyka głowica

przez Google Adsense [BOT] 5 maja 2014, 22:43
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).