• Jovy RE-8500 - wadliwy wskaźnik laserowy, niedbały montaż stacji przez producenta

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Jovy RE-8500 - wadliwy wskaźnik laserowy, niedbały montaż stacji przez producenta

Qban 7 Травня 2014, 17:06
Witam,

Parę tygodni temu zakupiłem w/w stację do BGA prosto od producenta z Chin. Od samego początku, zauważyłem że wskaźnik laserowy nie funkcjonuje. Niby zbędny dodatek ale postanowiłem że jak już jest w wyposażeniu to ma działać. Zacząłem od pomiarów najpierw przy wskaźniku, brak napięcia (pomiary robione kiedy wskaźnik powinien być aktywny). Więc rozebrałem podgrzewacz maszyny (gdzie prowadził przewód) i po dokonaniu pomiarów na PCB, wyprowadzeniu lasera P6, był brak napięcia. Po przeciwnej stronie PCB gdzie było doprowadzone zasilanie wskaźnika P3, 2,5V było obecne.

Зображення

Po wymontowaniu PCB i inspekcji pod lupą okazało się że wszystkie złącza od P6 do P9 nie są przylutowane od strony widocznej na zdjęciu (zdjęcie już po naprawie). Po wpinaniu i rozpinaniu płytki przed lutowaniem, maszyna "wyrzucała" błędy na wyświetlaczu "error code 201" oraz "error code 202". Natomiast napięcie powróciło na obu końcach lecz tylko 0.8V. Więc kontynuowałem poszukiwania i rozmontowałem drugą sterującą część maszyny a moim oczom ukazał się taki obrazek:

Зображення

Układ U3 zmiażdżone i zwarte 2 nogi oraz naruszony sąsiadujący kondensator ceramiczny C2, uszkodzenie mechaniczne prawdopodobnie czymś ciężkim. Po laminacie widać że U3 odpowiada za komunikację USB.

Зображення

Oraz jako bonus, kondensator C13 był "przytulony" do sąsiadującego tranzystora który miał najwyższą temperaturę około 75 C.

Зображення

Na tej płycie nie znalazłem żadnych niedolutowanych elementów, na wyprowadzeniu zasilania wskaźnika również 0.8V. Po dalszych próbach zauważyłem że, wyświetlacz maszyny podczas aktywacji wskaźnika przygasa. Podpiąłem laser pod zasilacz na 2.5V i zaświecił przy 0.18mA. Po mojej naprawie maszyna nie podaję już żadnych błędów oraz komunikacja z komputerem przez USB działa poprawnie. Przy odpiętym wskaźniku jest obecne napięcie 2.5V na całej linii, lecz kiedy tylko podepnę laser, spada do 0.8V i wskąźnik oczywiście nie świeci. Zdecydowałem że na razie zostawię odpięty wskaźnik. Jak ktoś ma jakiś pomysł na to, chętnie wypróbuję. Jest duże prawdopodobieństwo że inny użytkownik Jovy RE-8500, będzie miał maszynę z tej samej partii i mieć podobne problemy.

Pozdrawiam.

Re: Jovy RE-8500 - wadliwy wskaźnik laserowy, niedbały montaż stacji przez producenta

Google Adsense [BOT] 7 Травня 2014, 17:06

#2 Re: Jovy RE-8500 i poprawianie po "Assembled in China"

Vogelek23 7 Травня 2014, 21:46
Qban написав:przy odpiętym wskaźniku jest obecne napięcie 2.5V na całej linii, lecz kiedy tylko podepnę laser, spada do 0.8V i wskąźnik oczywiście nie świeci.
Pytanie zasadnicze - skąd "idzie" to napięcie 2,5V (co je wytwarza)?

#3 Re: Jovy RE-8500 i poprawianie po "Assembled in China"

Qban 1 Червня 2014, 21:34
Vogelek23 написав:
Qban написав:przy odpiętym wskaźniku jest obecne napięcie 2.5V na całej linii, lecz kiedy tylko podepnę laser, spada do 0.8V i wskąźnik oczywiście nie świeci.
Pytanie zasadnicze - skąd "idzie" to napięcie 2,5V (co je wytwarza)?

Wiec tak, gniazdo P14 z którego jest wyprowadzone napięcie 2.5V (oznaczenie gniazda zasłonięte kondensatorem C21) jest połączone z gniazdem P13 poprzez kondensator C21, tranzystory Q10, Q9 z dołączonymi rezystorami R33, R34, R36, R37. Rezystory połączone z "pustymi" padami. Negatywny pin gniazda P14 jest połączony z w/w tranzystorami i rezystorami oraz uziemieniem, pozytywny zaś połączony przez kondensator C21 z negatywnym jak na zdjęciu poniżej:

Зображення

Gniazdo P13 prowadzi przewodem do podgrzewacza maszyny drugiej jej części. Więc jak tylko będę miał więcej wolnego czasu, (rozbiórka podgrzewacza jest "upierdliwa" :frustry: ) podeśle więcej fotek z resztą "linji" 2.5V.

P.s Wybaczcie za potwornie długi czas na moją odpowiedź, ale maszyna jest cały czas używana i jest ciężko znaleźć czas na rozbiórkę i analizę. Ale bez tego wiem że raczej nikt mi nie pomoże. :lol:

#4 Re: Jovy RE-8500 i poprawianie po "Assembled in China"  [РІШЕНО]

Qban 17 Червня 2014, 23:57
Do trzech razy sztuka, dzisiaj sytuacja ze wskaźnikiem/laserem się wyjaśniła. ;) Przy odpiętym wskaźniku pomiar rezystancji względem masy od strony złącza był bardzo niski około 11Ohm. Tłumaczy to przygasający wyświetlacz podczas aktywacji wskaźnika, pomiar obwodu wskaźnika nie wskazywał zwarcia więc rozebrałem zabudowę lasera i okazało się że, śrubka zabezpieczająca laser w zabudowie przebijała się przez izolację obudowy i zwierała do uziemienia. Usterkę można było usunąć bez kompletniej rozbiórki maszyny, ale dzięki temu, znalazłem i usunąłem poważne zaniedbania fabryczne które z pewnością nastręczyły by problemów w przyszłości. 8-)

P.s Proszę Administratora/Moderatorów o aktualizację nazwy tematu na np: Wadliwy wskaźnik i niedbały montaż stacji. Temat do zamknięcia.

Re: Jovy RE-8500 i poprawianie po "Assembled in China"  [РІШЕНО]

Google Adsense [BOT] 17 Червня 2014, 23:57

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей