• Dysk SSD ADATA Premier SP800 32GB podmiana kontrolera Sandforce - odzysk danych.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Dysk SSD ADATA Premier SP800 32GB podmiana kontrolera Sandforce - odzysk danych.

przez Maniack 16 maja 2014, 19:45
Witam.

Padł mi dysk z tematu z ważnymi danymi. Po prostu rano przestał go widzieć bios, i jest lekka lipa. Potrzebuję odzyskać z niego te dane.
Dysk jest na kontrolerze SandForce SF-2241VB2-SPC.

Mam drugi sprawny taki sam dysk na identycznym kontrolerze, tylko z update-owanym firmware do 5.25, w uszkodzonym dysku jest 5.06.
Po pomiarach napięć i oporów w punktach pomiarowych widzę, że pomiary są praktycznie identyczne. Dlatego podejrzewam uszkodzenie firmware-u.
Czy mogę podmienić kontroler ze sprawnego dysku i pozwoli mi to na dostęp do danych ?
Jaka jest ewentualnie inna metoda dobrania się do tych danych ? Tylko proszę powstrzymać się od odpowiedzi w stylu oddaj do serwisu odzyskującego dane.
Tą ewentualność ze względów finansowych ( ceny odzysku ) pozostawiam jako ostateczność.
Posiadam odpowiedni warsztat do BGA, umiejętności pomiarowe uważam, że też są, więc na początek chciałbym jeżeli się da spróbować odzyskać to własnymi siłami z waszą pomocą, zanim ewentualnie pogrążę się finansowo.

Bardzo proszę o pomoc, dane są dla mnie dosyć istotne.

Re: Dysk SSD ADATA Premier SP800 32GB podmiana kontrolera Sandforce - odzysk danych.

przez Google Adsense [BOT] 16 maja 2014, 19:45

#2 Re: Dysk SSD ADATA Premier SP800 32GB podmiana kontrolera Sandforce - odzysk danych.

przez jr120065 16 maja 2014, 21:47
Skoro są praktycznie identyczne to może wpierw przekonaj się czy ten kontroler z firmware 5.06 będzie działał na sprawnym dysku z firmware 5.25.

#3 Re: Dysk SSD ADATA Premier SP800 32GB podmiana kontrolera Sandforce - odzysk danych.

przez arvika 16 maja 2014, 22:09
http://www.pcper.com:8080/category/tags ... ce-sf-2241

Ten kontroler szyfruje dane. Prawdopdoobnie przerzucenie kontrolera nie przyniesie rezultatu. Ryzykujesz wyzerowanie kości jak kontroler nie dogra się z resztą. Ale na chwile obecną nie znam skutecznej metody odzysku dla tych kontrolerów :(

#4 Re: Dysk SSD ADATA Premier SP800 32GB podmiana kontrolera Sandforce - odzysk danych.

przez mikesh 16 maja 2014, 22:13
Z tego co mi się wydaje ten Sandforce szyfruje dane. Więc będzie problem z odzyskiem.
Odradzam zabawy z podmianą kontrolera.
Poczekaj aż się wypowie ktoś mądrzejszy czyli kolega Arvika.

#5 Re: Dysk SSD ADATA Premier SP800 32GB podmiana kontrolera Sandforce - odzysk danych.

przez Maniack 17 maja 2014, 07:51
Dzięki za szybkie odpowiedzi mimo, że nie są za optymistyczne.
A istnieje jakiś sposób na wrzucenie nowego firmware-u do sandstorme-a po wylutowaniu, z programatora ?
Posiada ktoś jakiś datasheet do tego układu, bo w necie same opisy poglądowe tylko znalazłem ?

Próbowaliście kiedyś takiej operacji z podmianą identycznego kontrolera, i jakie były efekty ?

#6 Re: Dysk SSD ADATA Premier SP800 32GB podmiana kontrolera Sandforce - odzysk danych.

przez Maniack 18 maja 2014, 21:08
Więc jednak zdecydowałem się na podmianę układu sandforce. Skoro dane są szyfrowane to i tak szanse na odzysk są znikome, więc nie mając nic do stracenia podmieniłem układ. Dodatkowo, z ciekawości czy układ z uszkodzonego dysku działa ( albo jaki będzie efekt ) wlutowałem go do sprawnego dysku z którego zabrałem sandforce-a.
Na tą chwilę wygląda to następująco;
- uszkodzony dysk z wymienionym kontrolerem, nie działa, dalej martwy :(
- Sprawmy dysk po wlutowaniu kontrolera z uszkodzonego dysku, jest wykrywany w biosie i w systemie, ale nie jako ADATA SP800 tylko jako Sandforce D0... coś tam,

Ze względu na porę, jutro sprawdzę jeszcze raz pomiary napięć, i będę kombinował dalej.

A tymczasem może ktoś na coś wpadnie po tych objawach. Czekam na sugestie.

Re: Dysk SSD ADATA Premier SP800 32GB podmiana kontrolera Sandforce - odzysk danych.

przez Google Adsense [BOT] 18 maja 2014, 21:08
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).