• Montaż, demontaż BGA na małych płytkach, np. MXM

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Montaż, demontaż BGA na małych płytkach, np. MXM

morph 14 Лютого 2014, 16:24
Witam

Podzielcie się proszę techniką lutowania, wylutowywania BGA np. GPU na kartach MXM.
Mam stację Quick'a 2035 na podczerwień i zazwyczaj przy lutowaniu mam problem z upłynnieniem kulek pod układem.
Moje wrażenie jest takie jak gdyby układ nie osiągał odpowiedniej temperatury z profilu z powodu małej powierzchni PCB.
Z normalnymi płytami nie ma najmniejszych problemów, pojawiają się one tylko przy małych PCB.
Jak problem rozwiązać? Ma ktoś jakieś doświadczenie, podobne problemy, patenty na to?

Re: Montaż, demontaż BGA na małych płytkach, np. MXM

Google Adsense [BOT] 14 Лютого 2014, 16:24

#2 Re: Montaż, demontaż BGA na małych płytkach, np. MXM

p4p 14 Лютого 2014, 16:54
Dokładnie jak mówisz. Moje rozwiązanie to 2 razy dłuższe grzanie z dołu. W przypadku demontażu hotair na 300° bo układ i tak do wywalenia. Natomiast montaż tylko na kulach PB i tutaj hot wystarczy na 240°

#3 Re: Montaż, demontaż BGA na małych płytkach, np. MXM

oneeye 14 Лютого 2014, 17:13
Nie mam quicka, ale też nie widzę takiego problemu. Moim zdaniem powinno być nawet łatwiej, ze względu na mniejszą powierzchnię. Przynajmniej ja stosuje ten sam profil, a trwa on krócej. Ratuje Cię modyfikacja profilu, jaką masz temp. "na dole" w momencie włączania "góry"?

#4 Re: Montaż, demontaż BGA na małych płytkach, np. MXM

arvika 14 Лютого 2014, 20:45
Mając większą powierzchnie - płytę główną - ciepło z promienników zostaje przez nią zatrzymane na dłużej i przez to płyta szybciej się nagrzewa. Przy małych powierzchniach tylu karty MXM lub małe płyty (np. Macbook Air) ciepło ulatuje bokami zgodnie z zasadami fizyki. Rozwiązać to możesz np. poprzez zmianę profilu lub podniesienie temperatury dołu.

#5 Re: Montaż, demontaż BGA na małych płytkach, np. MXM

grisza69 14 Лютого 2014, 22:06
Podpowiem ;) , też walczyłem z tym problemem jak pracowałem na Chińskich grzałkach - poświęć stary laminat, wytnij otwór o 2 mm mniejszy ( nie będziesz musiał walczyć z mocowaniem) niż karta mxm i grzej to razem - układy będą schodzić jak masełko na tych samych profilach.

Takie rozwiązanie to zmiana interferencji fali cieplnej.

#6 Re: Montaż, demontaż BGA na małych płytkach, np. MXM

danon1 17 Травня 2014, 11:53
Witam ,
ja mam 3 różne quicki i pracowałem też na innych maszynach , więc podzielę się moją wiedzą i spostrzeżeniami :

arvika написав:Mając większą powierzchnie - płytę główną - ciepło z promienników zostaje przez nią zatrzymane na dłużej i przez to płyta szybciej się nagrzewa. Przy małych powierzchniach tylu karty MXM lub małe płyty (np. Macbook Air) ciepło ulatuje bokami zgodnie z zasadami fizyki. Rozwiązać to możesz np. poprzez zmianę profilu lub podniesienie temperatury dołu.

było by to prawdą gdyby preaheter grzał powietrzem ... w przypadków promienników IR powierzchnia jest zawsze tylko powierzchnią rozgrzewanego elementu , energia cieplna nie kumuluje się między preheaterem a płytą lecz przede wszystkim w samej płycie , no chyba że kolega ma quicka 2035 z grzałkami ceramicznymi IR , które same w sobie kumulują ciepło ...

grisza69 написав:Podpowiem ;) , też walczyłem z tym problemem jak pracowałem na Chińskich grzałkach - poświęć stary laminat, wytnij otwór o 2 mm mniejszy ( nie będziesz musiał walczyć z mocowaniem) niż karta mxm i grzej to razem - układy będą schodzić jak masełko na tych samych profilach.

Takie rozwiązanie to zmiana interferencji fali cieplnej.

bardzo blisko jest kolega grisza69 , ale w przypadku każdego quicka 2035 ( i każdej innej stacji BGA ) lub też Quicka z czujnikiem temperatury IR stałym , zamocowanym za głowicą IR jest tak iż czujnik ten w przypadku cyklu z kartą MXM , lub małą płytą główną jak płyty macowskie -> nie jest osłonięty przed promieniami iR i dlatego błędnie odczytuje temperaturę wskazując wyższą niż jest w rzeczywistości przez co zadany profil nie osiąga właściwej temperatury .
Rozwiązaniem jest osłonięcie czujnika IR , ja kładę laminat szerokości karty mxm , za robioną karta w taki sposób aby promienie IR nie wpadały bezpośrednio w "oko" czujnika IR , lub też nie tworzyły bariery na jego drodze odczytu ("patrzenia") ,
Jeżeli ktoś ma wątpliwości to proszę zweryfikować moją wypowiedź używając dodatkowego czujnika temperatury podczas procesu z płytką osłaniającą czujnik IR od preheatera i bez .

Pozdrawiam

Re: Montaż, demontaż BGA na małych płytkach, np. MXM

Google Adsense [BOT] 17 Травня 2014, 11:53
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість