• Gdzie nabędę gniazdo ZIF 8pin

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Gdzie nabędę gniazdo ZIF 8pin

gandek 26 Травня 2014, 18:14
Witam

Koledzy szperam i szperam po internecie i nie mogę znaleźć złącze ZIF 8pin. Złącze jest oznaczone HEADER 10 występuje w laptopie HP G62-b70SW służy do podłączenia płytki z on/off do płyty głównej. Oznaczenia płyty głównej PM_I_HPC_S MV_MB_V3. Poniżej zdjęcie poszukiwanego elementu. Wykonałem też pomiary suwmiarką może to pomoże w lokalizacji: Szerokość 8mm wysokość 4mm, szerokość pinów przylutowanych do pcb 3,5mm raster?? hmm kurcze jest naprawdę mały jak by 0,3mm a może 0,5mm nie mam czym już tego zmierzyć, ale chyba bym był skłonny bardziej powiedzieć że jest to raster 0,3mm.

Jeżeli ktoś posiada takie gniazdo na sprzedaż z chęcią kupię, nie musi być to nowe gniazdo, z wylutu też mnie interesuje.

Зображення

Re: Gdzie nabędę gniazdo ZIF 8pin

Google Adsense [BOT] 26 Травня 2014, 18:14

#3 Re: Gdzie nabędę gniazdo ZIF 8pin

gandek 27 Травня 2014, 08:14
Kolego mar244 wydaje mi się że wymiary tego złącza co podałeś nie są prawidłowe widziałem je w TME. No i kolejna sprawa, te gniazdo co jest w tym modelu, taśmę ZIF do płyty dociska dźwignią z góry, a z noty katalogowej wynika że jest to złącze, które taśmę dociska po przez wsunięcie dźwigni do środka gniazda. No i z przodu gniazda gdy zdjęcie powiększymy, widać że wystają z jednej i z drugiej strony "ząbki" które także lutujemy do PCB, ma to za zadanie mocniejszego połączenia gniazda z płytą.

#4 Re: Gdzie nabędę gniazdo ZIF 8pin

morph 27 Травня 2014, 08:31
Witaj

Nie jest to przypadkiem takie samo złącze jak w serii HP dv9000, łączące płytkę przełącznika Wifi z MB (np. cn5 dla platformy AT7).

Jednak widzę, że tam jest 10 pinowe złącze, ale mam już jakieś porównanie.

#5 Re: Gdzie nabędę gniazdo ZIF 8pin

gandek 27 Травня 2014, 08:47
morph nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie, nie posiadam żadnej płytki z DV9000. A powiem szczerze że nie pamiętam czy to jest takie samo gniazdo. Jak by było zdjęcie tego gniazda w dobrej rozdzielczości był bym w stanie określić czy faktycznie jest to te same gniazdo.

#6 Re: Gdzie nabędę gniazdo ZIF 8pin

morph 27 Травня 2014, 08:50
Spróbuj poszukać jeszcze na matrycach LED, niektóre złącza do zasilania podświetlenia mają taki raster i ilość pinów.

#7 Re: Gdzie nabędę gniazdo ZIF 8pin

gandek 27 Травня 2014, 09:16
Trop był dobry :) Ale na moich uszkodzonych matrycach LED nie znalazłem takich złączy, ale za to same 10 pinowe :)

#8 Re: Gdzie nabędę gniazdo ZIF 8pin

morph 27 Травня 2014, 09:23
Ja znalazłem w matrycy 12", rastej raczej się zgadza, tylko sama obudowa jest mniejsza.
Znalazłem jeszcze 8 pinowe na płycie sony MBX-177.
Jest szansa znaleźć coś takiego przy touchpadach i przy napędach optycznych, często występują tam zif'y, ale nie wiem jak z ilością pinów.

#9 Re: Gdzie nabędę gniazdo ZIF 8pin

amorphe 27 Травня 2014, 09:54
Właśnie natknąłem się na bardzo podobne złącze na touchpadzie od Toshiba SPA40 - nie mam w tej chwili aparatu, ale złącze te dość dobrze widać na zdjęciu umieszczonym na znanym portalu aukcyjnym (4223154012)

#10 Re: Gdzie nabędę gniazdo ZIF 8pin  [РІШЕНО]

gandek 29 Травня 2014, 21:46
Dziękuje wszystkim za pomoc, a w szczególności dla adam4333 znalazł u siebie takie gniazdo i odsprzedał. Już wlutowane i działa jak należy.

#11 Re: Gdzie nabędę gniazdo ZIF 8pin

Vogelek23 29 Травня 2014, 21:57
gandek написав:a w szczególności dla adam4333
Szkoda, że "adam4333" nie napisał tutaj - byłby Pomógł. A tak to zamykam temat.

Re: Gdzie nabędę gniazdo ZIF 8pin

Google Adsense [BOT] 29 Травня 2014, 21:57

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість