• Gigabyte GA-M57SLI-S4, brak obrazu z AMD x2 64 5200+

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Gigabyte GA-M57SLI-S4, brak obrazu z AMD x2 64 5200+

przez dominik555 20 lutego 2014, 15:19
Witam, po odpaleniu komputera brak obrazu, wentylator w zasilaczu "zatarty". Pierwsze podejrzenie zasilacz - po podmianie na inny i resecie CMOS komputer wstaje, jest obraz, system się ładuje. Do wykonania konserwacja (strasznie zaniedbany). Po wyczyszczeniu, wymianie pasty i złożeniu, usterka powraca - brak obrazu (na podmienionym sprawnym zasilaczu). Z wyjętym procesorem brak beep codów, tak samo z wyjętą pamięcią RAM. Reset CMOS - desktop uruchamia się, po wyłączeniu i włączeniu z powrotem już nie. Dalej wymuszam resety CMOS, niestety bez rezultatu. Podejrzenie pada na sekcję zasilania PCIE, ze względu na przebarwiony pod mosfetami laminat z drugiej strony, oraz rzekomą "bolączkę" sekcji PCIE w tych płytach. Wymieniam kondensatory i dalej bez zmian. Podmieniam RAM - brak rezultatów. Ostatecznie podejrzenie pada na CPU i decyzja okazuje się strzałem w dziesiątkę, gdyż wkładając Athlona x2 64 4000+ komputer za każdym razem daje obraz, ale co również ważne komputer sam co jakiś bliżej nieokreślony czas resetuje CMOS (wymieniłem baterię, ale nic to nie zmieniło). Z ciekawości wrzuciłem tego procka 5200+ do swojej puchy i komputer normalnie się uruchamia i w biosie normalnie rozpoznaje CPU, lecz w tym miejscu kończą się jego testy. Przyznam, że jestem lekko zdezorientowany zaistniałą sytuacją, dla pewności podmieniłem kondensatory w sekcji zasilania CPU, lecz bez zmian. Czy na tym etapie można wysnuć jakieś przypuszczenia? Dodam, że BIOS zaktualizowałem do najnowszej wersji. Czy zainteresować się chipsetem?
Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem.

Re: Gigabyte GA-M57SLI-S4, brak obrazu z AMD x2 64 5200+

przez Google Adsense [BOT] 20 lutego 2014, 15:19

#2 Re: Gigabyte GA-M57SLI-S4, brak obrazu z AMD x2 64 5200+

przez baner81 20 lutego 2014, 15:45
Myślę że diagnostyczne podgrzanie rdzenia Nforce wyjaśni tu sporo.

#3 Re: Gigabyte GA-M57SLI-S4, brak obrazu z AMD x2 64 5200+

przez dominik555 20 lutego 2014, 17:56
Niestety podgrzanie nic nie zmieniło. Obydwa procesory mają Enable 3,3V na przetwornicy. Pgood dla 4000+ to 1V, natomiast dla tego niedziałającego 5200+ to 0,87V. Przetwornica to ISL6312.

#4 Re: Gigabyte GA-M57SLI-S4, brak obrazu z AMD x2 64 5200+  [ROZWIĄZANY]

przez dominik555 29 maja 2014, 23:49
Usterka została rozwiązana dawno temu, ale dopiero teraz sobie przypomniałem o temacie. Problemem okazał się jednak procesor, który po dłuższym czasie testowania umarł w moim desktopie. Zakupiony inny 5200+ działa do dziś bez zarzutu. Dziękuję za pomoc.

Re: Gigabyte GA-M57SLI-S4, brak obrazu z AMD x2 64 5200+  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 29 maja 2014, 23:49