• Wygrzwanie nowego układu BGA.

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Wygrzwanie nowego układu BGA.

ppgg1 2 Червня 2014, 14:10
Do tej pory z reguły układy pochodziły z innych płyt, pojawiła się konieczność zakupu nowego układu AMD. Czytałem kilka wątków odnośnie wygrzewania, niektórzy piszą o 24H w temperaturze 100 C. Pytanie podstawowe, czy zabieg ten można przeprowadzić za pomocą samego podgrzewacza bez górnej grzałki? Jeśli tak to w jaki sposób ustawić na nim układ, rdzeniem do dołu czy do góry?

Re: Wygrzwanie nowego układu BGA.

Google Adsense [BOT] 2 Червня 2014, 14:10

#2 Re: Wygrzwanie nowego układu BGA.

Qban 2 Червня 2014, 15:47
ppgg1 написав:Do tej pory z reguły układy pochodziły z innych płyt, pojawiła się konieczność zakupu nowego układu AMD. Czytałem kilka wątków odnośnie wygrzewania, niektórzy piszą o 24H w temperaturze 100 C. Pytanie podstawowe, czy zabieg ten można przeprowadzić za pomocą samego podgrzewacza bez górnej grzałki? Jeśli tak to w jaki sposób ustawić na nim układ, rdzeniem do dołu czy do góry?

Ja wygrzewałem swój pierwszy układ w zeszłym tygodniu u siebie w pracy w piecu konwekcyjnym (taki piec przemysłowy w dużych kuchniach ze sterownikiem temperatury) z podłączoną termoparą do układu którą wyprowadziłem na zewnątrz do miernika przez zamknięte drzwi między uszczelką. Według termopary ustawiłem piec na 115C na około 6 godzin, układ umieściłem na blasze na środku rdzeniem do góry. Gdybym miał maszyną wygrzewać układy przez dobę (to jest zalecenie producenta układu) to bym poszedł z torbami z rachunkami za prąd. Lutowanie układu zakończone sukcesem. :D

#3 Re: Wygrzwanie nowego układu BGA.

matisblu 2 Червня 2014, 16:53
Witam.
Jak już pisałem w którymś z postów, nowe układy i płyty przed demontażem (pierwszym u mnie) profilaktycznie lądują w piekarniku z termoobiegiem (wiem brzmi to nieprofesjonalnie) od kiedy zacząłem "wypieki" jeszcze żadna płyta ani nowy układ nie spuchł na stacji lutowniczej. Wcześniej bywał różnie. Zwłaszcza na początku zabawy z bga lubiły strzelać płyty z dv6000 lub dv9000 i czasem przy 150°C potrafiła wypływać cyna z pod rdzeni układów.
Piekarnik ustawiam na 100°C do 120°C i czas grzania 1h do 1,2h.

#4 Re: Wygrzwanie nowego układu BGA.

raddeon 3 Червня 2014, 07:49
Witam też podzielę się z wami tą opinią o wygrzewaniu układów, w moim przypadku też wiele razy zdarzało się że układy dostawały bąbli podczas ich lutowania więc zbudowałem sobie "piecyk" ze starej mikrofali z funkcja grali dodatkowo sterownik c100 i od kiedy płyta czy układy poleżą sobie w ok 100°C przez godzinę czy dwie to skończyły się problemy z bąblami.

#5 Re: Wygrzwanie nowego układu BGA.

ppgg1 3 Червня 2014, 10:52
Piekarnik ustawiam na 100°C do 120°C i czas grzania 1h do 1,2h.

...płyta czy układy poleżą sobie w ok 100°C przez godzinę czy dwie to skończyły się problemy z bąblami.

Czyli rozumiem że nawet godzina/dwie są w stanie znacznie zminimalizować ryzyko powstania bąbli.

Na koniec pytanie z troszkę innej beczki, każdy nowy układ jest sprzedawany na kulkach bezołowiowych? Czy nie ma reguły i nowe układy od producenta wychodzą też z kulkami ołowiowymi?

#6 Re: Wygrzwanie nowego układu BGA.  [РІШЕНО]

matisblu 3 Червня 2014, 11:30
Witam.
Nowe układy tylko na kulach bezołowiowych ja na ołowiu to coś nie teges z nimi.
Tak, wygrzanie płyty i układu do dziś zlikwidowało problem popcornu na płytach i układach.

Re: Wygrzwanie nowego układu BGA.  [РІШЕНО]

Google Adsense [BOT] 3 Червня 2014, 11:30

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей