• Wygrzwanie nowego układu BGA.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Wygrzwanie nowego układu BGA.

przez ppgg1 2 czerwca 2014, 14:10
Do tej pory z reguły układy pochodziły z innych płyt, pojawiła się konieczność zakupu nowego układu AMD. Czytałem kilka wątków odnośnie wygrzewania, niektórzy piszą o 24H w temperaturze 100 C. Pytanie podstawowe, czy zabieg ten można przeprowadzić za pomocą samego podgrzewacza bez górnej grzałki? Jeśli tak to w jaki sposób ustawić na nim układ, rdzeniem do dołu czy do góry?

Re: Wygrzwanie nowego układu BGA.

przez Google Adsense [BOT] 2 czerwca 2014, 14:10

#2 Re: Wygrzwanie nowego układu BGA.

przez Qban 2 czerwca 2014, 15:47
ppgg1 napisał(a):Do tej pory z reguły układy pochodziły z innych płyt, pojawiła się konieczność zakupu nowego układu AMD. Czytałem kilka wątków odnośnie wygrzewania, niektórzy piszą o 24H w temperaturze 100 C. Pytanie podstawowe, czy zabieg ten można przeprowadzić za pomocą samego podgrzewacza bez górnej grzałki? Jeśli tak to w jaki sposób ustawić na nim układ, rdzeniem do dołu czy do góry?

Ja wygrzewałem swój pierwszy układ w zeszłym tygodniu u siebie w pracy w piecu konwekcyjnym (taki piec przemysłowy w dużych kuchniach ze sterownikiem temperatury) z podłączoną termoparą do układu którą wyprowadziłem na zewnątrz do miernika przez zamknięte drzwi między uszczelką. Według termopary ustawiłem piec na 115C na około 6 godzin, układ umieściłem na blasze na środku rdzeniem do góry. Gdybym miał maszyną wygrzewać układy przez dobę (to jest zalecenie producenta układu) to bym poszedł z torbami z rachunkami za prąd. Lutowanie układu zakończone sukcesem. :D

#3 Re: Wygrzwanie nowego układu BGA.

przez matisblu 2 czerwca 2014, 16:53
Witam.
Jak już pisałem w którymś z postów, nowe układy i płyty przed demontażem (pierwszym u mnie) profilaktycznie lądują w piekarniku z termoobiegiem (wiem brzmi to nieprofesjonalnie) od kiedy zacząłem "wypieki" jeszcze żadna płyta ani nowy układ nie spuchł na stacji lutowniczej. Wcześniej bywał różnie. Zwłaszcza na początku zabawy z bga lubiły strzelać płyty z dv6000 lub dv9000 i czasem przy 150°C potrafiła wypływać cyna z pod rdzeni układów.
Piekarnik ustawiam na 100°C do 120°C i czas grzania 1h do 1,2h.

#4 Re: Wygrzwanie nowego układu BGA.

przez raddeon 3 czerwca 2014, 07:49
Witam też podzielę się z wami tą opinią o wygrzewaniu układów, w moim przypadku też wiele razy zdarzało się że układy dostawały bąbli podczas ich lutowania więc zbudowałem sobie "piecyk" ze starej mikrofali z funkcja grali dodatkowo sterownik c100 i od kiedy płyta czy układy poleżą sobie w ok 100°C przez godzinę czy dwie to skończyły się problemy z bąblami.

#5 Re: Wygrzwanie nowego układu BGA.

przez ppgg1 3 czerwca 2014, 10:52
Piekarnik ustawiam na 100°C do 120°C i czas grzania 1h do 1,2h.

...płyta czy układy poleżą sobie w ok 100°C przez godzinę czy dwie to skończyły się problemy z bąblami.

Czyli rozumiem że nawet godzina/dwie są w stanie znacznie zminimalizować ryzyko powstania bąbli.

Na koniec pytanie z troszkę innej beczki, każdy nowy układ jest sprzedawany na kulkach bezołowiowych? Czy nie ma reguły i nowe układy od producenta wychodzą też z kulkami ołowiowymi?

#6 Re: Wygrzwanie nowego układu BGA.  [ROZWIĄZANY]

przez matisblu 3 czerwca 2014, 11:30
Witam.
Nowe układy tylko na kulach bezołowiowych ja na ołowiu to coś nie teges z nimi.
Tak, wygrzanie płyty i układu do dziś zlikwidowało problem popcornu na płytach i układach.

Re: Wygrzwanie nowego układu BGA.  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 3 czerwca 2014, 11:30