• Dotacja na rzecz forum

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. W tym dziale dozwolone jest wyłącznie zgłaszanie problemów, błędów czy też propozycji usprawnień, związanych bezpośrednio z forum Elvikom.
2. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych, a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
3. Piszemy poprawną polszczyzną, nie przeklinamy, nie krzyczymy.

#1 Dotacja na rzecz forum

by michal1490 19 May 2014, 14:59
Witam
Na początku popieram taką inicjatywę z dotacją na rozwój forum. Czy nie ma możliwości umieszczania opłaty w inny sposób nie przez PayPAl. Uważam jeśli była by tak możliwości to więcej osób by wpłacało dotacje na rzeczy forum, ponieważ nie wszyscy maja konto na Pay pal, a by chcieli umieści taka darowizne na dalszy rozwój i modernizacje forum

Re: Dotacja na rzecz forum

by Google Adsense [BOT] 19 May 2014, 14:59

#2 Re: Dotacja na rzecz forum

by Vogelek23 19 May 2014, 15:29
Mógłbym dodać możliwość dotacji np. przez SMS Premium, ale to rozwiązanie ma istotną wadę - praktycznie połowa środków idzie do operatora SMS Premium.

Ponieważ od czerwca zmienia się struktura zarządu forum, na razie wstrzymuję się od implementowania możliwości dotacji w formie przelewu bankowego.

Konto PayPal zakłada się bardzo łatwo, przy użyciu dowolnej karty płatniczej (debetowej, kredytowej), z której można dokonywać płatności on-line. Jeśli nie masz możliwości płacenia on-line ze swojej karty, zapytaj na infolinii swojego banku, czy taka opcja jest dostępna.
Ostatnio "przerabiałem" taki przypadek w ING, gdzie z karty bankomatowej nie można było dokonywać płatności w sieci, ponieważ system przydziela takim kartom z automatu 0zł na transakcje on-line. Wystarczyło samodzielnie ustawić jakikolwiek - większy niż zero - limit transakcji on-line, aby płatności internetowe tą kartą stały się możliwe.

Chyba, że masz jeszcze inne propozycje?

#3 Re: Dotacja na rzecz forum

by amstel 19 May 2014, 20:24
Ja również popieram rozwój forum poprzez dotacje.
Na konto Paypal można również wpłacać pieniądze bezposrednio za pomocą kart płatniczych,bez potrzeby zakładania konta.
Pay with a debit or credit card
(Optional) Join PayPal for faster future checkout

Podoba mi się również statystyka dotacji.

#4 Re: Dotacja na rzecz forum  [SOLVED]

by Vogelek23 19 May 2014, 21:08
amstel wrote:Na konto Paypal można również wpłacać pieniądze bezposrednio za pomocą kart płatniczych,bez potrzeby zakładania konta.
Nawet o tym nie wiedziałem. Zatem tym bardziej nie widzę potrzeby tworzenia alternatywnych metod dotacji.

amstel wrote:Podoba mi się również statystyka dotacji.
Obecnie, ze względu na brak czasu, dodałem uproszczony skrypt statystyki. Jednakże w niedalekiej przyszłości będzie to całkowicie zautomatyzowane.
Ponieważ do chwili obecnej nie zostały wykorzystane żadne środki, w statystykach nie widać jeszcze kluczowej funkcji - tzn. tabeli, w której będzie podane: kiedy, ile i na co zostały przeznaczone środki z dotacji oraz, jaką część tego "czegoś" pokryły :)

Przykładowo: na pokrycie kosztów serwera potrzeba 1000zł. Obecnie z dotacji jest, powiedzmy, 600zł, które w całości poszły na opłacenie serwera. Tabela będzie zatem wyglądała mniej więcej tak:

Data   Kwota (zł)   Cel operacji   % pokrycia 
 2014-01-01   600   Opłata za serwer   60% 

Inny przykład: z dostępnych środków (niech to nadal będzie 600zł) opłacona została najpierw domena (200zł), za jakiś czas serwer (300zł), zaś pozostałe 100zł zostały przeznaczone na reklamę w TV, (kosztującą np. 10.000zł). Przybliżony wygląd tabeli:

Data   Kwota (zł)   Cel operacji   % pokrycia 
 2014-01-01   300   Opłata za serwer   30% 
 2014-02-15   200   Opłata za domenę   100% 
 2014-03-30   100   Reklama w TV   1% 

I tak dalej. Mam nadzieję, że taka forma zobrazowania, na co zostały spożytkowane środki z dotacji, spotka się z przychylnością naszych Użytkowników.

#5 Re: Dotacja na rzecz forum

by czorny 28 May 2014, 21:07
Swego czasu jeden z forumowiczów zaoferował pomoc w postaci miejsca na serwerze bardzo szybkim i bez opłat, ale jakoś nikt nie chciał z tego skorzystać czego nie potrafię zrozumieć gdyż odpadła by jedna z dużych płatności. Przy okazji zapytać też bym chciał czy są przyznawane punkty za dotację gdyż dokonałem wpłaty ostatnio, ale nie zwróciłem uwagi czy ilość punktów się zmieniła.

#6 Re: Dotacja na rzecz forum

by mikesh 29 May 2014, 08:49
czorny wrote:Swego czasu jeden z forumowiczów zaoferował pomoc w postaci miejsca na serwerze bardzo szybkim i bez opłat, ale jakoś nikt nie chciał z tego skorzystać czego nie potrafię zrozumieć
Ogólnie chodzi chyba o kwestię zaufania. Bo co w wypadku gdy ten forumowicz z dnia na dzień rozmyśli się i usunie forum lub nie przedłuży hostingu?

czorny wrote:Przy okazji zapytać też bym chciał czy są przyznawane punkty za dotację gdyż dokonałem wpłaty ostatnio, ale nie zwróciłem uwagi czy ilość punktów się zmieniła.
Strona dotacji została ostatnio zaktualizowana o szereg informacji, więc przeczytaj co tam jest napisane.

#7 Re: Dotacja na rzecz forum

by Vogelek23 29 May 2014, 16:45
czorny wrote:Swego czasu jeden z forumowiczów zaoferował pomoc w postaci miejsca na serwerze bardzo szybkim i bez opłat, ale jakoś nikt nie chciał z tego skorzystać czego nie potrafię zrozumieć gdyż odpadła by jedna z dużych płatności.
Czy powierzyłby Kolega zarządzanie swoją firmą komuś z forum? Komuś, kogo Kolega kompletnie nie zna i nic o nim nie wie? Odpowiedź jest chyba oczywista.

Mając hosting na serwerach jednej z największych firm hostingowych w Polsce, nie muszę się martwić o bezpieczeństwo tak samego forum, jak też - i to przede wszystkim - Wasze. Mam bowiem pewność, że firmie tej nie przyjdzie do głowy, aby np. sprzedać bazę adresów e-mail osób tutaj zarejestrowanych.

BTW: Już raz zaufałem jednemu użytkownikowi naszego forum, mianując go moderatorem - co z tego naprawdę wyszło, wiedzą nieliczni. Dość wspomnieć, że potem pozostali moderatorzy zarwali niejedną noc, aby uprzątnąć zrobiony przez niego bałagan.

czorny wrote:Przy okazji zapytać też bym chciał czy są przyznawane punkty za dotację gdyż dokonałem wpłaty ostatnio, ale nie zwróciłem uwagi czy ilość punktów się zmieniła.
Jak wspomniał mój przedmówca, strona dotacji została zaktualizowana o bieżące informacje: donate.php
BTW: Kiedyś był nawet swoisty cennik "punkty za dotację", lecz więcej było awantur i wyliczeń, ile punktów należy się za 4 złote i 20 groszy, niż faktycznego pożytku z tej dotacji. Obecnie punktów za donację nie można dostać. Dotacja nie jest bowiem środkiem płatniczym za punkty.

#8 Re: Dotacja na rzecz forum

by czorny 29 May 2014, 21:49
Vogelek23 wrote:Czy powierzyłby Kolega zarządzanie swoją firmą komuś z forum? Komuś, kogo Kolega kompletnie nie zna i nic o nim nie wie? No właśnie.

Oczywiście Łukaszu, że nie powierzyłbym zarządzania swoja firmą komuś kogo nie znam, ale nie wiedziałem, że forum jest w jakiejś postaci firmą. Swoja droga mam u tego kolegi swoje domeny i konta pocztowe od kilku lat i nie nigdy nie miałem problemów lecz oczywiście znamy się od jakiegoś czasu. Po drugię sądziłem, że są tutaj ludzie poważni, którzy zdają sobie sprawę z powagi jakie niesie za sobą odpowiedzialność za te forum, a to, że się przytrafił jakiś przypadek niekompetentnego moderatora to raczej nie do uniknięcia.

#9 Re: Dotacja na rzecz forum

by Vogelek23 29 May 2014, 23:43
czorny wrote:ale nie wiedziałem, że forum jest w jakiejś postaci firmą.
Bo nie jest - choć o bezpieczeństwo danych użytkowników dba się tu bardziej, niż w wielu firmach, którym codziennie je powierzasz. Dlatego u nas nawet Prywatne Wiadomości są szyfrowane - gdyby doszło kiedykolwiek do wycieku bazy danych, nikt ich nie odczyta, nie mając kluczy kryptograficznych.

czorny wrote:a to, że się przytrafił jakiś przypadek niekompetentnego moderatora to raczej nie do uniknięcia.
Jeden przypadek w tą, jeden w tamtą... A co by było, gdyby ten moderator miał wtedy uprawnienia administratora? Nie musiałby mieć nawet dostępu do serwera, aby zniweczyć 5 lat mojej pracy, ale przede wszystkim 5 lat Waszego doświadczenia, włożonego w to forum. Nie, Kolego "czorny" - nie mogę pozwolić sobie na takie ryzyko.

#10 Re: Dotacja na rzecz forum

by gathor 2 June 2014, 21:37
Ponadto płacąc tej firmie za hosting nie płacimy za samo miejsce na dysku, ale za cały sztab ludzi, którzy pilnują naszego bezpieczeństwa 24/7.
Co by było, gdyby forum było na kolegi serwerze i mielibyśmy włam taki jak ostatnio? Kto by wyłączył forum, tym samym blokując atak o 1szej w nocy (o ile dobrze pamiętam)?
I na koniec... Gdyby nie wyłączyli forum, zawsze mamy kogo sądzić o utracone dane, a na darmowym serwerze po prostu nie wypadałoby nikogo pozywać.

#11 Re: Dotacja na rzecz forum

by czorny 2 June 2014, 22:55
Mówiąc o serwerze miałem na myśli wykupiony serwer w jednej z dużych firm hostujących w Europie, serwer nie stoi w garażu czy na strychu jest również monitorowany 24/7/365 na bardzo szybkim łączu. Nasz wspólne kolega z forum wynajmuje taki serwer i opłaca miesięcznie co idzie w koszta jego firmy. Kiedyś nasze forum miało jakiegoś rodzaju kłopoty i zapytałem kolege czy nie jest w stanie pomóc miejscem na tymże serwerze. Kolega willyvmn i tak nie wykorzystuje całego miejsca jakie ma dostępne więc kilka GB na potrzeby tego forum i osobne IP nie stanowiły żadnego problemu. Znam kolege willyvmn od ponad 15 lat i z netu i osobiście i wiem, że można mu zaufać, a i za mnie też na tym forum kilka osób może poręczyć. Mamy rodziny i dzieci i nie mamy czasu na zabawy w wyłączanie serwerów czy obrażanie się nikt też nie oczekiwał żadnych profitów z tego tytułu w postaci moderatora czy VIP'a. Rozumiem Łukasza, nie zna człowieka i ma obawy i temat jest rozwiązany.

Pozdrawiam

#12 Re: Dotacja na rzecz forum

by Vogelek23 3 June 2014, 00:33
czorny wrote:Kolega willyvmn i tak nie wykorzystuje całego miejsca jakie ma dostępne więc kilka GB na potrzeby tego forum i osobne IP nie stanowiły żadnego problemu.
Kilka GB nie starczyłoby na pewno na nasze forum - już teraz mamy ca. 80GB zajętej powierzchni a dochodzi teraz sporo fotografii płyt w HD, gdzie jeden plik to 20-50MB (to nie schematy o "wadze" 1MB).
Obecny serwer ma nielimitowaną powierzchnię (w praktyce jest limitowana, do 2TB), nieograniczony transfer danych, nieograniczoną wielkość bazy danych i parę innych, istotnych głównie w kontekście bezpieczeństwa, właściwości. Jest także polskojęzyczna, całodobowa pomoc techniczna, pełne zarządzanie serwerem przez SSH, automatyczny, pełny backup plików forum i bazy danych do 3 dni wstecz oraz backup plików modyfikowanych w trybie live. Cena odzwierciedla jakość usługi - dlatego forum stoi nadal w nienaruszonym stanie, pomimo róznych sytuacji krytycznych, w jakich parę razy się znalazło.

czorny wrote:Rozumiem Łukasza, nie zna człowieka i ma obawy i temat jest rozwiązany.
I to zdanie w pełni oddaje meritum sprawy z serwerem. W poście nr #7 zadałem Ci pytanie, na które odpowiedziałeś przecząco. Ja mam - w kwestii forum - identyczne stanowisko.

Re: Dotacja na rzecz forum

by Google Adsense [BOT] 3 June 2014, 00:33