• Acer 5536 i pierwsze kroki ...

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Acer 5536 i pierwsze kroki ...

Bastek 11 Червня 2014, 17:27
Witam, od dzisiaj jestem posiadaczem stacji lutowniczej WEP 853AAA (3w1). Chciałbym przedstawić na czym polega mój problem i prosić o rozwianie moich wszelakich wątpliwości.

Otóż, dostałem laptopa (tzw. złom do ćwiczeń) podłączyłem moją świeżo rozpakowaną stację. Wszystko ładnie pięknie podgrzewacz grzeje, hotair dmucha, żadnych zastrzeżeń. Do tego kupiłem Flux w żelu Cellkit 223, nie mam pojęcia czy jest trafny czy nie trafny wybór ponieważ nigdy nie miałem bliższej styczności z lutowaniem BGA, a nie chciałem wydawać nie wiadomo jakich kosmicznych pieniędzy na początek. Ok, przejdźmy do sedna sprawy, położyłem ładnie płytę na podgrzewacz ustawiony na 250 stopni, pozostawiłem na około 15minut z myślą żeby się nagrzał. Następnie sprawdziłem temperaturę termo parą wskazywało tylko 80-90 stopni. Użyłem fluxu dookoła całego układu, ustawiłem hot'a na 210 stopni i kolistymi ruchami zacząłem grzać BGA.
Minęło 5,10,15 minut układ ani drgnął (sprawdzałem pęsetą). Cały czas grzałem, po pewnym czasie tak jakby spod układu zaczęły wydostawać się pęcherzyki powietrza (widoczne na fluxie, który był dookoła). Przeciągnąłem do 25minut z myślą, że może coś się 'ruszy' a tu nic d*_*a blada... aż w końcu odpuściłem sobie.
Na czym polega mój problem? Co robię źle ?
Miał może ktoś podobny problem z początkujących forumowiczów?
Jak dobrze i sprawnie wylutować BGA?
Bo jak narazie wydając się prosta czynność sprawiła mi ogromną trudność :(

Proszę o wyrozumiałość w moim 'słownictwie' - jestem początkujący :)

Dzięki i pozdrawiam :)

Tak wygląda stacja: Зображення

Re: Acer 5536 i pierwsze kroki ...

Google Adsense [BOT] 11 Червня 2014, 17:27

#2 Re: Acer 5536 i pierwsze kroki ...

Vogelek23 12 Червня 2014, 00:56
Bastek написав:Do tego kupiłem Flux w żelu Cellkit 223
Pierwszy z serii błędów - dobry flux to podstawa i nie warto tutaj oszczędzać, bo zemści się to nie tylko w postaci problemów z lutowaniem. Widziałeś w ogóle kartę katalogową tego "czegoś" po $1 za 10ccm?

Bastek написав:a nie chciałem wydawać nie wiadomo jakich kosmicznych pieniędzy na początek.
Drugi błąd - oszczędności na zdrowiu nie mają żadnej ceny. Druga sprawa, że żaden flux w żelu nie jest w 100% bezpieczny, niemniej jednak te lepsze (i droższe) są zwykle sporo bezpieczniejsze od tych najtańszych.

Bastek написав:Następnie sprawdziłem temperaturę termo parą wskazywało tylko 80-90 stopni.
Gdzie przykładałeś termoparę, w których punktach (na płycie, na układzie - konkretnie i precyzyjnie)? Jeśli przy ustawionych 250°C płyta nagrzała Ci się tylko do 80-90°C, to albo źle mierzysz temperaturę (nie tam, gdzie trzeba - t.zn. jak najbliżej krawędzi lutowanego układu), albo ta zabawka jest zwyczajnie wadliwa/uszkodzona.

Bo jak narazie wydając się prosta czynność sprawiła mi ogromną trudność :(
Ta czynność tylko wtedy jest banalnie prosta, gdy osoba ją wykonująca wie, co w ogóle robi (czyli co najmniej wie, jak wygląda pełny, prawidłowy proces lutowania układu BGA). Jednakże w Twoim przypadku nie wykluczyliśmy jeszcze usterki maszyny (wyniki pomiarów i testów zdają się wskazywać, że coś może być z nią nie tak), zatem najpierw załatw tę kwestię.

#3 Re: Acer 5536 i pierwsze kroki ...

Macpod 12 Червня 2014, 10:35
Niestety ta zabawka nie nadaje się do BGA z laptopów, podgrzewacz jest za mały, do tego mała moc.
80-90 stopni uzyskane na podgrzewaczu nie pozwoli na dobry wylut.
210 stopni hot-air - lut bezołowiowy topi się w temperaturze około 220 stopni, dodaj do tego straty w energii na ogrzanie płyty oraz powietrze, które ciągle ją studzi, itd.
Sprawdź jakie masz realne temperatury na podgrzewaczu i wyjściu HA i najpierw potrenuj z czymś dużo mniejszym (np. telefon - w sumie ten sprzęt raczej do tego służy właśnie).
Tak jak wyżej mówił Łukasz, na topniku lepiej nie oszczędzać - na forum jest kilka wątków poświęconych procesowi lutowania BGA i kilka o samych topnikach do BGA, także znajdziesz tutaj odpowiedzi na większość ze swoich pytań, czy problemów z tym związanych.

#4 Re: Acer 5536 i pierwsze kroki ...

Bastek 12 Червня 2014, 21:08
Powiem tak płyta podgrzewacz ustawiony na 270 stopni rozgrzał BGA do 120 stopni, wtedy użyłem hot air z temperaturą 250 stopni, nie minęło 10-15minut i układ zaczął się ruszać, a następnie udało się go wylutować (ku mojemu zaskoczeniu). Także podważam opinię, że sprzęt się nie nadaje.

Mam jeszcze tylko pytanie co do fluxu: NC 559 z firmy AMTECH będzie się nadawał (kolega polecił)

Serdecznie dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam, Sebo :)

#5 Re: Acer 5536 i pierwsze kroki ...

Vogelek23 13 Червня 2014, 16:02
Bastek написав:nie minęło 10-15minut
Prawidłowy profil nie może trwać 15 minut przy grzaniu z temperaturą 250°C, ponieważ struktura układu BGA ma określoną wytrzymałość termiczną. Jestem ciekawy, czy po zalutowaniu tą metodą nowego układu płyta będzie działała.

Bastek написав:Także podważam opinię, że sprzęt się nie nadaje.
To, że udało Ci się wylutować układ, nie ma większego znaczenia - ja na przykład zrobiłbym to bez problemów opalarką do farb i lakierów. Jednak nie o to w tym chodzi, aby upłynnić kulki - układy BGA mają bowiem ściśle określone zakresy temperatur (tzw. cykle) i związane z nimi zależności czasowe. Jeśli nie wiesz, o czym piszę, dla własnego bezpieczeństwa finansowego zacznij od dokładnego poznania kwestii PRAWIDŁOWEGO lutowania układów BGA.

Bastek написав:Mam jeszcze tylko pytanie
Nie odpowiedziałeś jeszcze na moje pytania a zadajesz następne - w taki sposób nikt tutaj nie będzie w stanie Ci pomóc.

#6 Re: Acer 5536 i pierwsze kroki ...

dominik555 13 Червня 2014, 23:41
Koledzy wyżej mają rację. Szkoda nerwów, pieniędzy i czasu na lutowanie BGA zestawem hot air i podgrzewacz. Lepiej zrób własną stację opartą na sterowniku kmkm2. Jak zrobisz to z głową to śmiało zmieścisz się w 1500 zł, co nie jest wygórowaną ceną jeżeli chodzi o maszynę BGA. Kalkulacja jest prosta. 10 nowych układów wartych średnio 150 zł, które na pewno uwalisz lutując Twoim zestawem i taka niskobudżetowa stacja w plecy. Skłania do refleksji.
Pozdrawiam.

#7 Re: Acer 5536 i pierwsze kroki ...

krzysiek007 14 Червня 2014, 03:45
To ja z innej beczki zapytam jaka moc sumaryczną ma ,ta twoja stacja bga ?
Sam w domowy zaciszu dysponuje około 5KW i brak problemów z wlutem/wylutem, w pracy zawodowej, to inna bajka jeśli chodzi o sprzęt.

#8 Re: Acer 5536 i pierwsze kroki ...

dominik555 14 Червня 2014, 05:38
Jeżeli pytasz mnie to odpowiadam - 2700W. W zupełności wystarcza. W przyszłości planuję dodać jeszcze jeden promiennik, ale celem jest zwiększenie pola grzewczego.

#9 Re: Acer 5536 i pierwsze kroki ...

krzysiek007 14 Червня 2014, 06:04
Pytałem założyciela tematu, ale sprawdziłem sobie sam :), jak zobaczyłem zdjęcie(wersja mobilna).

#10 Re: Acer 5536 i pierwsze kroki ...

dominik555 14 Червня 2014, 17:54
Ciężko nazwać podgrzewacz i hot air stacją BGA, dlatego myślałem, że pytanie do mnie :D

#11 Re: Acer 5536 i pierwsze kroki ...

Qban 15 Червня 2014, 12:42
Ta "maszyna" to strata czasu i pieniędzy, Koledzy dobrze Ci radzą, masz sporo "lekcji" do odrobienia jeśli chodzi o odpowiednie "narzędzia" do BGA. Możesz ewentualnie wykorzystać ten sprzęt jako podgrzewacz, kulkować układy a kolbę jako "hot air" jeśli jeszcze nie posiadasz, które będziesz potrzebował. Na forum jest ten temat wielokrotnie omawiany, szukaj prawy górny róg strony i będziesz wiedział dużo więcej. ;)

#12 Re: Acer 5536 i pierwsze kroki ...

krzysiek007 16 Червня 2014, 11:35
A jeśli ja coś mogę doradzić, to jeśli jest taka możliwość przyjmij się, do jakiejś firmy produkującej sprzęt elektroniczny i tam będziesz wstanie się nauczyć lutować nie swoim kosztem i możesz popracować na fajnym sprzęcie BGA.

Re: Acer 5536 i pierwsze kroki ...

Google Adsense [BOT] 16 Червня 2014, 11:35
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей