• Asus K51AC - Czarny ekran

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Asus K51AC - Czarny ekran

przez rafal749 18 czerwca 2014, 00:31
Witam,
trafił do mnie laptop jak w temacie. Na początku przed wymianą NB wentylator chodził na maksa i wyłączał się po jakimś czasie. Po wstawieniu nowego układu, laptop sprawuje się w miarę normalnie, wentylator włącza się jak się nagrzeje radiator. Na ekranie dalej ciemność. Sprawiłem sobie tester socketu i ramu. Do końca nie wiem co wskazuje, ale z tego co zaobserwowałem na innych płytach - na podstawie testeru ramu coś musi być nie tak z socketem. W dolnym banku świecą się wszystkie diody. Nie robiłem reflow socketu. Płyta bez cpu z ramem lub bez pobiera około 1 A, z cpu ( procek był zmieniany na inny) pobiera w granicach od 1,8 - 2 A. Napięcie względem masy na cewce procka 0,8 V. Poniżej dołączam zdjęcie z testera. Dodam jeszcze że POST zatrzymuje się na code 40, karta diagnostyczna pokazało to ze dwa razy teraz jest 00.
Nie robiłem jeszcze reflow socketu czy jego wymiany, dlatego jak by koledzy mogli mi potwierdzić czy to jest wina socketu czy coś innego.

Za info z góry dziękuje.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam

Re: Asus K51AC - Czarny ekran

przez Google Adsense [BOT] 18 czerwca 2014, 00:31