plenrusldeituk
  • Acer Aspire V3-771G - jak wejść do BIOS-u ?

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.

#1 Acer Aspire V3-771G - jak wejść do BIOS-u ?

grisza69 1 Липня 2014, 14:39
Wiem.... pytanie lamerskie :)

Mam laptopa który miał fabrycznie zainstalowany W8 ale nie mam dysku.
Jak w takiej sytuacji wejść do ustawień BIOS?
Żadna kombinacja klawiszy nie działa, usuwanie i podmiana pamięci również, wyjęcie baterii RTC nie pomogło.

Chciałbym zmienić tylko (albo aż :D ) możliwość bootowania, w tym momencie nie mam żadnej możliwości odpalenia napędów wewnętrznych i zewnętrznych.
Ktoś ma pomysł jak to ugryźć ?

Re: Acer Aspire V3-771G - jak wejść do BIOS-u ?

Google Adsense [BOT] 1 Липня 2014, 14:39

#2 Re: Acer Aspire V3-771G - jak wejść do BIOS-u ?

agtg 1 Липня 2014, 14:54
Proszę spróbować kliknąć restart z wciśniętym shiftem aby wykonać "pełne" wyłączenie W8 i uzyskać możliwość wywołania bios.

#3 Re: Acer Aspire V3-771G - jak wejść do BIOS-u ?

grisza69 1 Липня 2014, 15:24
agtg написав:Proszę spróbować kliknąć restart z wciśniętym shiftem aby wykonać "pełne" wyłączenie W8 i uzyskać możliwość wywołania bios.

Nie mam dysku oryginalnego - dysk jest nowy bez żadnego systemu.

#4 Re: Acer Aspire V3-771G - jak wejść do BIOS-u ?

oneeye 1 Липня 2014, 17:54
Jeśli odpalisz bez hdd z płyty, odpal instalkę WIN8 z płyty, tam będziesz miał opcję.
Troubleshoot - Advanced options - UEFI Firmware Settings.

#5 Re: Acer Aspire V3-771G - jak wejść do BIOS-u ?

jurek1980 1 Липня 2014, 19:58
Pròbowałeś uruchomić komputer z wciśniętym na stałe F2?

#6 Re: Acer Aspire V3-771G - jak wejść do BIOS-u ?

grisza69 2 Липня 2014, 01:43
oneeye написав:Jeśli odpalisz bez hdd z płyty, odpal instalkę WIN8 z płyty, tam będziesz miał opcję.
Troubleshoot - Advanced options - UEFI Firmware Settings.

Problem w tym, że bez dysku ani z dyskiem (czystym) nie widzi żadnego źródła - czeka na EFI Bootloadera.

jurek1980 написав:Pròbowałeś uruchomić komputer z wciśniętym na stałe F2?

Tak - nie reaguje szukałem info w sieci i wypróbowałem wszystkie opisane próby ( nie tylko ja mam taki problem).
Klawiatura i laptop sprawne, przy odbiorze sprawdzałem wszystko na zainstalowanym systemie.

#7 Re: Acer Aspire V3-771G - jak wejść do BIOS-u ?

pocinas 2 Липня 2014, 02:02
Zobacz tak. Wyjmij HDD, i włoż instalkę win na PENDRIVE, powinna chyba sama ruszyć instalka, potem zrób jak pisał oneeye, i wyłącz w biosie UEFI, podłącz dysk i może się uda

#8 Re: Acer Aspire V3-771G - jak wejść do BIOS-u ?

pawel80 2 Липня 2014, 02:52
Grześ skoro bez dysku i z F2 ci nie działa to coś nie tak może być z biosem, chyba że w biosie masz ustawione jako pierwsze, przyciski specjalne zamiast funkcyjnych. Wtedy w niektórych modelach trzeba trzymać klawisz FN i nacisnąć F2. Ale twój Acer powinien nawet w takim przypadku bezpośrednio wejść do biosu po naciśnięciu przycisku ON, a następnie wciśnięciu i trzymaniu F2.
Spróbuj jeszcze na zewnętrznej klawiaturze, u mnie w V5 (Win8) na pewno, czy z dyskiem, czy bez dysku na sprawną klawiaturą po naciśnięciu F2 laptop wchodzi do biosu.

#9 Re: Acer Aspire V3-771G - jak wejść do BIOS-u ?

grisza69 2 Липня 2014, 12:26
pocinas написав:Zobacz tak. Wyjmij HDD, i włoż instalkę win na PENDRIVE, powinna chyba sama ruszyć instalka, potem zrób jak pisał oneeye, i wyłącz w biosie UEFI, podłącz dysk i może się uda

No właśnie nie rusza, nie ma opcji wyboru bootowania tylko pojawia się napis " No Bootable Device, Hit any Key" po naciśnieciu ok wskakuje drugi obraz "Boot Manager" ale z pustymi polami wyboru :lol: a do biosu nie mam jak wejść i w tym cały ambaras. Zdemontowałem mu nawet napęd CD.

pawel80 написав:Grześ skoro bez dysku i z F2 ci nie działa to coś nie tak może być z biosem, chyba że w biosie masz ustawione jako pierwsze, przyciski specjalne zamiast funkcyjnych. Wtedy w niektórych modelach trzeba trzymać klawisz FN i nacisnąć F2. Ale twój Acer powinien nawet w takim przypadku bezpośrednio wejść do biosu po naciśnięciu przycisku ON, a następnie wciśnięciu i trzymaniu F2.
Spróbuj jeszcze na zewnętrznej klawiaturze, u mnie w V5 (Win8) na pewno, czy z dyskiem, czy bez dysku na sprawną klawiaturą po naciśnięciu F2 laptop wchodzi do biosu.

Próbowałem z zewnętrzną klawiaturą - nie działa.
Trzymanie, klikanie F2 , Delete, F1, F10 z Shiftem, Fn i inne cuda oraz czary nie skutkują.
Laptop na 1 mln % sprawny.

#10 Re: Acer Aspire V3-771G - jak wejść do BIOS-u ?  [РІШЕНО]

baner81 2 Липня 2014, 13:27
A gdyby tak podłączyć dysk z Win8 z innego laptopa lub zainstalować system na innym sprzęcie i podpiąć, może jakimś cudem wystartuje i spod systemu już się do BIOSu dostaniesz.

#11 Re: Acer Aspire V3-771G - jak wejść do BIOS-u ?

grisza69 2 Липня 2014, 13:31
baner81 написав:A gdyby tak podłączyć dysk z Win8 z innego laptopa lub zainstalować system na innym sprzęcie i podpiąć, może jakimś cudem wystartuje i spod systemu już się do BIOSu dostaniesz.

To jest dobra myśl i chyba jedyna droga, w tej chwili nie mam sprawnego Acera, dysku z HP, Lenovo, Mediona z Win8 nie widzi co mnie nie zaskakuje.
Dysk z postawionym W8 na Acerze będę miał jutro.

#12 Re: Acer Aspire V3-771G - jak wejść do BIOS-u ?

grisza69 2 Липня 2014, 22:33
grisza69 написав:
baner81 написав:A gdyby tak podłączyć dysk z Win8 z innego laptopa lub zainstalować system na innym sprzęcie i podpiąć, może jakimś cudem wystartuje i spod systemu już się do BIOSu dostaniesz.

To jest dobra myśl i chyba jedyna droga, w tej chwili nie mam sprawnego Acera, dysku z HP, Lenovo, Mediona z Win8 nie widzi co mnie nie zaskakuje.
Dysk z postawionym W8 na Acerze będę miał jutro.

Uruchomiłem Acera 5740 postawiłem W8, zastosowałem to: Acer UEFI teraz F2 działa za każdym razem niezależnie czy jest dysk czy też nie ma.

Temat zamykam.
Dziękuje wszystkim za zaangażowanie i pomoc :P

Re: Acer Aspire V3-771G - jak wejść do BIOS-u ?

Google Adsense [BOT] 2 Липня 2014, 22:33

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей