• Gdzie i jaki sprzęt zakupić na początek

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Gdzie i jaki sprzęt zakupić na początek

przez seitwmc 14 lipca 2014, 12:55
Witajcie,

Temat tłuczony masę razy ale odświeżę jeśli można ( jeżeli nie, to proszę admina o wywalenie wątku)

Stoję przed dylematem wyboru sprzętu, aczkolwiek z "wywiadu" jaki poczyniłem i częściowo już wybrałem na początek: ( tym tygodniu rozpocznę 1. etap zakupów poz. 1,2,5,7,8)

HOTAIR
1. QUICK 861DS

Stacja lutow.
2. PACE ST-50 +td100

Mikroskop
3. Delta Optical XTL-IV

Stacja BGA
4. ACHI IR12000 lub ACHI IR PRO-SC ( napiszcie proszę co lepsze?)

Miernik
5. UT70A

Oscyloskop
6. Rigol ds 1052

Zasilacz lab.
7. js3050g

8. uchwyt i Sita + kulki rożne -- ?

9. +Drobnica tj.
plecionki, cyna, fluxy, pasty, chwytaki itd. itp. ( zobaczymy na ile mi kasy starczy, to dalej dopiszę co zakupię)

Napiszcie czy taki zestaw jest ok? czy coś byście zmodyfikowali?

Pytanie gdzie się zaopatrujecie i gdzie najlepiej kupić na dzień dzisiejszy taki sprzęt, proszę o info na PW żeby nie robić spamu/reklam itd.

Z góry dzięki za info

Pozdrawiam

Re: Gdzie i jaki sprzęt zakupić na początek

przez Google Adsense [BOT] 14 lipca 2014, 12:55

#2 Re: Gdzie i jaki sprzęt zakupić na początek

przez matisblu 15 lipca 2014, 23:16
Witam
Zamiast pozycji 5 i 6 proponowałby skontaktować się z firmą NDN w warszawie czy mają jeszcze zestawy "Oscyloskop cyfrowy RIGOL DS1052E + multimetr SANWA PC5000a".
Ostatnio zakupiłem taki zestaw. Rigol podkręcony do 100MHz za około 1500zł brutto.
Multimetr fajniejszy od UT70A (używam go już 5 lat).
Jeśli chodzi o zasilacz to dobrze jest mieć sprzęt który wytworzy nawet 10A przy 30V. Sam się przekonałem że 5A to trochę za mało jak się trafi "tośka" z zasilaniem 15V 6A i trzeba improwizować.
Pozdrawiam

#3 Re: Gdzie i jaki sprzęt zakupić na początek

przez adam1114 16 lipca 2014, 06:35
Co do PACE to zastanów się nad Quickiem 202d, ja bym wybrał QUICKa.
PACE niby fajny sprzęt, ale dla mnie, na żywo i w użytkowaniu- jako stacja jakiegoś wrażenia nie robi, no chyba, że może jakieś wysokie modele.

#4 Re: Gdzie i jaki sprzęt zakupić na początek

przez Macpod 16 lipca 2014, 10:15
2. Również bym polecił Quick 202D - bądź odpowiednik z nowszych serii. Różnica w cenie dosyć spora, a myślę, że na potrzeby serwisu jest wystarczający. U mnie lutuje czasami po kilka tysięcy elementów na dzień(montaż), ma półtora roku i daje sobie radę.
5. Miernik polecam 1 dobry i z 2 tanie - mierników nigdy za wiele :)
7. Nie wiem co to za zasilacz, ale polecam taki, aby miał przynajmniej 2 kanały i możliwość pracy równoległej 2x30V5A. Często potrzebne jest podstawienie jakiegoś napięcia, a przy większym poborze możemy mieć 10A.
8. Tutaj zależy jak Ci wygodniej - w zasadzie są 2 rodzaje uchwytów do sit i układów BGA - jedni lubią sita do grzania bezpośredniego, inni te drugie. Kulek nie radze na początek kupować w ogromnych ilościach, jeżeli nie wiesz jaki będziesz miał przerób.
9. Plecionki - Chemtronics lub GOOT-WICK - z tym drugim trzeba uważać na chińskie podróbki.
Jeżeli masz zamiar robić zakupy w Polsce, to w sumie rób tam gdzie najtaniej.
Na forum jest wiele tematów poruszających dobór sprzętu, topników, stacji BGA, uchwytów do sit, poruszana była też kwestia plecionek, sklepów w których warto i w których nie warto się zaopatrywać.
Sprawdź czy jakiejś firmy sprzedającej taki sprzęt nie ma w Twojej okolicy, wtedy możesz podjechać i zobaczyć czy Ci on odpowiada.

#5 Re: Gdzie i jaki sprzęt zakupić na początek

przez seitwmc 3 sierpnia 2014, 23:58
Dziękuję za cenne uwagi

I etap szukania i zakupów zakończony zakupiłem pozycje

poz.1 QUICK 861DS
poz.2 PACE ST-50 +td100
poz.5 UT70A
poz.7 PowerLab 305D-II

Za jakieś dwa tygodnie kolejne pozycje. Gryzę się z każdym zakupem, gdyż nie jest to żadne dofinansowanie, tylko moje prywatne ciężko zarobione pieniążki, jak każdy z Was etap wyposażania/doposażania się musiał przejść.

Oto kolejne pozycje

poz. 3.
Mikroskop Delta Optical XTL-IV
Warto czy wstrzymać się i na na razie lupa/lampa warsztatowa wystarczy?

poz 4

I tu najważniejsze i najtrudniejsze co wybrać

ACHI IR PRO-SC

Jovy RE-8500 -

ACHI IR 12000 BGA Rework Station

( na czym wy pracujecie i co polecacie wady/zalety)

poz.6
Rigol ds 1052

poz.8
Napiszcie co najlepiej Wam odpowiada czy sita do

bezpośredniego grzania będą OK?

poz.9
Topniki Fluxy pasty itd.

poz.10.
jakiś programator jednak by się przydał np. TL866a + podstawki ( jak wy myślicie na początek wystarczy?)

Z góry dzięki za info

#6 Re: Gdzie i jaki sprzęt zakupić na początek

przez janko23 1 września 2014, 11:05
Witam, po przeczytaniu miliona postów,zdecydowałem się na mikroskop XTL IV, z tego co widzę jest problem z dostępnością. Prosiłbym o informację gdzie taki mógłbym nabyć w ''normalnej cenie''.Pozdrawiam

Re: Gdzie i jaki sprzęt zakupić na początek

przez Google Adsense [BOT] 1 września 2014, 11:05
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).