• Wyposażenie stanowiska BGA

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Wyposażenie stanowiska BGA

by topor1988 28 July 2014, 09:06
Witam.
Do tej pory jak trafiało na wymianę jakiegos układu BGA zmuszeni bylismy wysyłać wszytko do zewnętrznej firmy. Jako iż koszty samej usługi to około 250zł, szefostwo postanowiło, że kupi mi maszynkę do BGA i mam robić to ja. Teoretycznie wszytko fajnie, wedle youtuba mniej więcej na czym cały proces polega tylko potrzeba stacji BGA i innych pierdułek. No a tutaj moja wiedza się raczej kończy. Próbowałem czytać różne posty, do tego przeglądać oferty i już głupieje.
Z tego co już wiem, to potrzebuję stację na podczerwień a nie na gorące powietrze.
Tylko tutaj pytanie jaka stacja.
Na samą stację jest budżet 10.000zł
No i tutaj prosił bym o pomoc co wybrać.

Będę musiał kuić napewno HOTa bo stary siadł, i teraz męczę się ze zwykłą lutownicą.

Na pewno przydał by mi się jeszcze jakiś zasilacz labolatoryjny - jaki?

Dodatkowo z tego co już wyczytałem, będę potrzebował imadełko do sit oraz same sita, fluxy, plecionki, kulki itp.

Proszę o pomoc w wyborze, gdyż szefostwo powiedziało, że mam sobie wybrać sprzęt na którym będę pracował, a nie chce wybrać czegoś co zostanie kupione i praca przy tym będzie męczarnią i uwalaniem laptopów. Gdyż odbije się to na mnie, bo to ja wybrałem.

Re: Wyposażenie stanowiska BGA

by Google Adsense [BOT] 28 July 2014, 09:06

#2 Re: Wyposażenie stanowiska BGA

by adamex 28 July 2014, 20:59
hehe, a co to za kolega ma za szefostwo, że nie mają pojęcia co pracownik potrzebuje w warsztacie? Jedno mogę zaproponować to maszynę Jovy RE-8500, nic innego do BGA nie szukaj.

#3 Re: Wyposażenie stanowiska BGA

by adam1114 28 July 2014, 21:46
Wątków o tym jest już tyle, jeden był nawet nie dawno....

#4 Re: Wyposażenie stanowiska BGA

by topor1988 29 July 2014, 07:56
Wysłałem kilka meili ofertowych do firm tym się zajmujących i niejako odradzają mi podczerwień na rzecz Hota, że na początek będzie lepsze.

Zaproponowali mi:
- Quick 7610
- GM490

Co o tym sądzicie?

Jak to jest z tą różnicą IR vs HotAir, czy IR wygrywa bezwzględnie? Może jednak Hot?

#5 Re: Wyposażenie stanowiska BGA

by p4p 29 July 2014, 09:48
Bez hot§a się nie obejdziesz więc jak chcesz ir to i tak musisz kupić jakąś dmuchawkę.

#6 Re: Wyposażenie stanowiska BGA

by topor1988 29 July 2014, 10:02
Wiem, że się nie obejdzie, małą stację HotAir też planuję kupić, tylko teraz stoję przed wyborem dużej do BGA. No i tutaj większość przedstawicieli bardziej polecała stacje właśnie HotAir a nie IR. Dlatego chciałbym zasięgnąć Waszej opinii.

#7 Re: Wyposażenie stanowiska BGA

by mar244 29 July 2014, 11:15
Ja mam IR, nie żałuje nic się nie przestawi podczas grzania nic nie zdmuchnie, nie trzeba mieć miliona dysz, nie jest tak agresywne jak powietrze.

#8 Re: Wyposażenie stanowiska BGA

by topor1988 29 July 2014, 13:52
Z tego co zaobserwowałem to każdy poleca inną maszynkę (głównie tą którą posiada) Nie ma jakiejś stacji którą poleca większe grono serwisantów? Każdy sklep poleca inną, na forach, każdy inną...
I bądź tu mądry ;)

#9 Re: Wyposażenie stanowiska BGA

by Vogelek23 29 July 2014, 16:24
topor1988 wrote:Nie ma jakiejś stacji którą poleca większe grono serwisantów?
Duże serwisy, mające duży przerób dobowy (przy pracy 24h/dobę), używają m.in. stacji OKi APR-5000 oraz zestawów XKAR "Focus". Są to stacje na gorące powietrze. Do 10.000zł można dostać takie stacje używane. Są to stacje przemysłowe, więc w typowym serwisie, pracującym 8-10h dziennie, są praktycznie niezniszczalne.

Re: Wyposażenie stanowiska BGA

by Google Adsense [BOT] 29 July 2014, 16:24
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).