• ASUS K51AC po wymianie 216-0674026 na nowy artefakty

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 ASUS K51AC po wymianie 216-0674026 na nowy artefakty

by adi553 30 July 2014, 14:50
Witam, mam asusa K51AC w którym wymieniłem układ BGA 216-0674026 na nowy DC13 i po 8 miesiącach wrócił z artefaktami na ekranie lub po 15 minutach gaśnie i nie za każdym razem można go włączyć. Zrobiłem reball tego układu i podziałał on około 2 tygodni. Teraz wlutowując nowy układ ( odrazu z kuleczkami ołowiowymi) lapek chwilę podziałał, lecz po kilku minutach znowu na nowym układzie pojawiły się artefakty. Sprawdziłem temp i bez obciążenia to jest około 60-65 stopni. Jaka może być przyczyna że tak się dzieje? Czyżby co innego niż BGA było uszkodzone?

Re: ASUS K51AC po wymianie 216-0674026 na nowy artefakty

by Google Adsense [BOT] 30 July 2014, 14:50

#2 Re: ASUS K51AC po wymianie 216-0674026 na nowy artefakty

by grisza69 30 July 2014, 16:56
Wymiełeś termopad po wymianie układu?

#3 Re: ASUS K51AC po wymianie 216-0674026 na nowy artefakty

by adi553 31 July 2014, 09:09
Oczywiście, termopad Taica oraz dałem nową paste na procesor. Wyczyściłem też radiator, także powinno być dobrze. Headpipe przewodzi ciepło, pozatym założyłem dla sprawdzenia drugie chłodzenie i to samo było.
Klient powiedział że laptop spadł mu rogiem z odległości około 1 metra jakiś czas temu na podłogę. I przy docisku laptopa w okolicach klawiatury numerycznej jest jakaś zmiana ale tylko w częstotliwości pojawiania się pasków bardziej lub mniej. Czy to może oznaczać mikropęknięcia na płycie głównej po czymś takim?

#4 Re: ASUS K51AC po wymianie 216-0674026 na nowy artefakty

by grisza69 31 July 2014, 10:22
Podejrzane masz dwie rzeczy :
1 Kulki ołowiowe na nowym 026 nie występują - wskazuje to na nie pewne źródło układu.
2 Temperatura bez obciążenia ( wykluczam błędy systemu wirusy etc ) powyżej 60 stopni za wysoka jak na nowy most, powinna się wahać w okolicach 48 - 54 stopnie.

Mikropęknięcia jak najbardziej możliwie, szczególnie pod podstawką procesora ale, zanim zaczniesz się tym zajmować ja na Twoim miejscu założyłbym inny 026.

Re: ASUS K51AC po wymianie 216-0674026 na nowy artefakty

by Google Adsense [BOT] 31 July 2014, 10:22
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).