• [SOLUCJA] Aktywcja Windows 8 bez posiadania naklejki licencyjnej.

This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 [SOLUCJA] Aktywcja Windows 8 bez posiadania naklejki licencyjnej.

by krakers11 23 July 2014, 20:33
Wątek swój chciałbym zamieścić jako swoisty poradnik (proszę o przeniesienie jeżeli jest to nie odpowiednie miejsce) ponieważ wielokrotnie miałem problem z aktywowaniem systemu Windows 8 na komputerze w którym system był instalowany przez producenta a klucz zaimplementowany w BIOS-ie i w przypadku awarii HDD nie mogliśmy skorzystać z recovery. Rozwiązanie jest proste jednak godziny poszukiwać w sieci oraz dziesiątki kompilacji nie pomagały. Odpowiedź firmy Microsoft jest jedna: proszę się zwrócić do producenta z prośbą o dostarczenie nośnika do konkretnego sprzętu.
Gdy komputer został zakupiony z systemem operacyjnym Windows 8 (nie 8.1) więc klucz zaimplementowany nie pasuje podczas gdy chcemy użyć kopii Windows 8.1. Kopii systemu Windows 8 core (czyli pierwotnej wersji systemu) nie byłem w stanie zdobyć. Wszystkie dostępne wersje Windows 8 (enterprise czy PRO) po zainstalowaniu "wyrzucają" błąd aktywacji systemu (problem klucza KMS).

Rozwiązaniem problemu jest zainstalowanie Windows 8.1 w wersji, która pozwala bez podawania klucza przejść instalator (np. wersja 8.1 Core). Po zainstalowaniu korzystamy z narzędzia WpKey, zaznaczając opcję MSDM KEY i przy użyciu odczytanego klucza aktywujemy produkt. Pomimo tego, że jest to klucz wersji 8, wersja 8.1 aktywuje się bez problemu.

Re: [SOLUCJA] Aktywcja Windows 8 bez posiadania naklejki licencyjnej.

by Google Adsense [BOT] 23 July 2014, 20:33

#2 [SOLUCJA] Re: Aktywcja Windows 8 bez posiadania naklejki licencyjnej.

by najdzik 13 August 2014, 15:12
Nie trzeba podawać klucza systemu o ile jest on zapisany w BIOSie.

Ja właśnie w ten sposób postawiłem kilka systemów W8 w każdym przypadku system się aktywował bez problemu.

#3 [SOLUCJA] Re: Aktywcja Windows 8 bez posiadania naklejki licencyjnej.

by jelonek 13 August 2014, 18:16
Pytanie do autora wątku i kolegów, czy tak zainstalowany windows 8.1 jest stabilny po zainstalowaniu update-ów. Kilka razy miałem tak, że po instalacji grupy update-ów, szczególnie z KB2930275, system się restartował po czym wyskakiwał BSOD z informacją CRITICAL_PROCESS_DIED.

#4 [SOLUCJA] Re: Aktywcja Windows 8 bez posiadania naklejki licencyjnej.

by najdzik 13 August 2014, 20:18
jelonek wrote:Pytanie do autora wątku i kolegów, czy tak zainstalowany windows 8.1 jest stabilny po zainstalowaniu update-ów. Kilka razy miałem tak, że po instalacji grupy update-ów, szczególnie z KB2930275, system się restartował po czym wyskakiwał BSOD z informacją CRITICAL_PROCESS_DIED.

Nie każdy update jest przemyślany i nie każdy działa stabilnie.
Nigdy nie instalowałem żadnych poprawek do momentu aż wyszedł oficjalny SP pod dany system.
Wtedy instalowałem cały SP i zawsze wszystko było ok.

#5 [SOLUCJA] Re: Aktywcja Windows 8 bez posiadania naklejki licencyjnej.

by krakers11 17 August 2014, 12:45
najdzik wrote:Nie trzeba podawać klucza systemu o ile jest on zapisany w BIOSie.

Ja właśnie w ten sposób postawiłem kilka systemów W8 w każdym przypadku system się aktywował bez problemu.

Pod warunkiem że mamy kompilację dostarczoną przed producenta sprzętu (jak wiemy nikt takiej kompilacji nie udostępnia z komputerem jest tylko w formie Recovery z dysku). Przy instalowaniu z OEM-owej kompilacji bardzo często system nie chce zaczytać klucza i instaluje się na uniwersalnym kluczu PRO.

-- Dodano: niedziela, 17 sie 2014, 12:49 --

jelonek wrote:Pytanie do autora wątku i kolegów, czy tak zainstalowany windows 8.1 jest stabilny po zainstalowaniu update-ów. Kilka razy miałem tak, że po instalacji grupy update-ów, szczególnie z KB2930275, system się restartował po czym wyskakiwał BSOD z informacją CRITICAL_PROCESS_DIED.

Zrobiłem tą metodą już kilkadziesiąt instalacji, żaden klient nie wrócił z problemem. Innym faktem jest że wielokrotnie zdarzyło mi się ,że WIN8 (instalowany przez producenta sprzętu) sam się ubił jakąś poprawką do tego stopnia że konieczny był format.

[SOLUCJA] Re: Aktywcja Windows 8 bez posiadania naklejki licencyjnej.

by Google Adsense [BOT] 17 August 2014, 12:45
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).