• Jak prześledzić ścieżkę na płycie bez oznaczeń

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Jak prześledzić ścieżkę na płycie bez oznaczeń

matrixmm 22 Серпня 2014, 09:40
Mam pytanie do doświadczonych kolegów.
Próbuję prześledzić przebieg ścieżki na płycie. Zdiagnozowałem zwarcie na płycie i wygląda na to, że zwarcie robi któryś z kondensatorów.
Na schemacie domyślam się który to, jednak na płycie ani kondensatory ani rezystory nie są oznaczone.
Próbuję prześledzić przebieg ścieżek po płycie i tu znowu brak mi doświadczenia jak czytać ścieżki na płycie.
Poniżej foto. Linią czerwoną i zieloną zaznaczyłem skąd dokąd uważam, że idą ścieżki od nogi 1 i 2 układu PU4. Domniemam, że kondensator do którego dochodzi zielona linia to PC30 (tylko którędy miałby się łączyć z PC26, Teraz myślę, że kawałek wyżej pod PU4). Jednak na przyszłość chętnie bym się dowiedział jak zidentyfikować dokąd idzie jego druga noga. Od kropki po obu stronach płyty nie ma żadnej ścieżki. Kondensator do którego idzie czerwona kreska to w/g mnie PC26. Pytanie jak stwierdzić który to i który to ten drugi (PC28 lub PC26). Czy jest jakaś prawidłowość w przelotkach ścieżek na drugą stronę płyty?
Jak zwykle wdzięczny będę za wszelkie porady.

Зображення

Зображення

Re: Jak prześledzić ścieżkę na płycie bez oznaczeń

Google Adsense [BOT] 22 Серпня 2014, 09:40

#3 Re: Jak prześledzić ścieżkę na płycie bez oznaczeń

matrixmm 22 Серпня 2014, 10:21
I'm searching the web for BOARD VIEW, but not found any where :( even pay site :(

#4 Re: Jak prześledzić ścieżkę na płycie bez oznaczeń

Machine 22 Серпня 2014, 13:29
I do not know if you can put links to the sites to pay the BOARD VIEW.
You must search for the scheme based on the initials of the project and, if available, the BOARD VIEW is normally inserted.

#5 Re: Jak prześledzić ścieżkę na płycie bez oznaczeń

2informaticos 22 Серпня 2014, 16:19
You don't need boardview to trace a short on B+ line, especially on this board.
It is plenty with small coils which allows you to separate B+ line.
More better, they are marked on the board, look at PL26 as example...
PC316/318 (bigger ones) are close to it, near PQ46.
On the left is PC321 (the samll one), which you don't need to check; it resists to 50V.
All the 10uF/25V from the board are same size as PC316/318 and they are placed close to any MOSFETs pair from secondary supplies.
Some of them will be on the opposite side.

If you work in a motherboard without small coils, or pads, that could help you separate the main power rail, is still not very dificult.
Is the case of Sony, for example.
You can easy locate the 4.7-10-22uF/25V, which are most usual values.
All must have same, or very similar size, like these from LA-7912...
Then you can remove 4-6-8 at a time with the hot gun.
My advise, always add leaded solder, before remove anything with hot gun from the board.
If the short dissapear, (at least) one of them is bad.
If the short persists on the board, continue with the others remained on it.
However check the ones removed already, one by one. I saw cases with 2 bad capacitors in a power rail; not in the main one.

In a power rail you will find many capacitors. But always discard the ones with bigger nominal voltage.
These can only fail by corrosion. If you will find one of them shorted, that will be allien job done there :mrgreen:
Fix your eyes in the ones with lowest nominal voltage. They will die before any others.

#6 Re: Jak prześledzić ścieżkę na płycie bez oznaczeń

Vogelek23 22 Серпня 2014, 19:30
Podstawowe pytanie - czy zapoznałeś się z działem SZKOLENIA? Jeśli nie, to proszę tam się udać i przeczytać, zwłaszcza Szkolenie nr 1. Bez tego nie ma mowy o dalszej dyskusji.

#7 Re: Jak prześledzić ścieżkę na płycie bez oznaczeń

matrixmm 22 Серпня 2014, 20:17
Jak najbardziej się zapoznałem. Zresztą zaglądam tam wielokrotnie jak siadam do szukania zwarcia. Bardzo dziękuję za to szkolenie. Bardzo wiele mi to wyjaśniło. Jak dla mnie początkującego jest to naprawdę duża pomoc. Jednak tym razem nie chciałem robić próby zwarciowej (rozumiem, że to powinienem) a chciałem się nauczyć jak śledzić drogę po ścieżkach. Zdobyć doświadczenie jak zobaczyć gdzie co się rozchodzi. Być może to bez sensu :) taki miałem pomysł. Jednak wyjaśnienie kolegi 2informaticos'a wiele mi rozjaśniło.

#8 Re: Jak prześledzić ścieżkę na płycie bez oznaczeń

Vogelek23 23 Серпня 2014, 09:29
matrixmm написав:a chciałem się nauczyć jak śledzić drogę po ścieżkach.
Takie śledzenie po ścieżkach miałoby sens, gdyby laminat był, powiedzmy, dwuwarstwowy. Ale nie w przypadku płyt 4-8 warstwowych. Namierzenie zwartego elementu, który znajduje się w głównej gałęzi zasilania (najczęściej kondensatora) jest w zasadzie niemożliwe bez próby zwarciowej, zwłaszcza jeśli na płycie nie ma oznaczeń - często bowiem w tej gałęzi znajdują się elementy w skrajnie różnych obudowach (0402, 1206), "rozsiane" na całej płycie i po obu jej stronach. Dotyczy to zresztą nie tylko głównej gałęzi zasilania.

Moja skromna sugestia jest taka, abyś "nie wyważał otwartych drzwi" - w Szkoleniu podane są najprostsze i najbardziej efektywne sposoby diagnostyki czy namierzania zwarć, toteż wymyślanie innych sposobów mija się z celem. Gdyby metoda "śledzenia po ścieżkach" była łatwa w wykonaniu i efektywna, na pewno byłaby tam już dawno opisana.

Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість