• Lenovo SL510 - brak wizji i podświetlania płyta: DAGC3AMB8H0 (8L)

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 Lenovo SL510 - brak wizji i podświetlania płyta: DAGC3AMB8H0 (8L)

by gkrz67 26 August 2014, 12:02
Witam, nie podaję nazwy płyty, bo to na razie jest pytanie ogólne. Brak treści i podświetlania. Klient twierdzi że kupił nową matrycę i wymienił sobie, była treść ale nie było podświetlania. Niestety nic to nie dało. Oddał matrycę i przywiózł laptopa do mnie. Na jego starej matrycy teraz jest brak treści i podświetlania. I tu mam pytanie, czy do samej matrycy powinno dochodzić napięcie 19V ? Bo na złączu płyty jest, a na matrycy już nie. "Przedzwoniłem" taśmę i wychodzi mi, że nie ma połączenia na zasilaniu 19V. Przypuszczam, że jego matryca też coś nie za dobrze działa, bo brak nawet treści, podstawiłem jakąś rozbitą i coś tam pod światło widać. No ale głównie chodzi mi o to napięcie 19V. Pozdrawiam.

Re: Lenovo SL510 - brak wizji i podświetlania płyta: DAGC3AMB8H0 (8L)

by Google Adsense [BOT] 26 August 2014, 12:02

#2 Re: Lenovo SL510 - brak wizji i podświetlania

by Vogelek23 26 August 2014, 19:51
Po pierwsze, pytań ogólnych - a zwłaszcza bez oznaczeń płyty - nie zadajemy w działach napraw.
Po drugie, 19V nie jest potrzebne elektronice matrycy (mówimy o matrycy z podświetleniem CCFL), bo niby po co? Napięcie to potrzebne jest wyłącznie do zasilania inwertera, zaś elektronika matrycy potrzebuje tylko zasilania głównego (LCDVCC, załączanego przez GPU chwilę po jego zainicjowaniu, o ile odczytał poprawnie dane EDID) oraz zasilania pamięci EEPROM, przechowującej wspomniane dane EDID (+3V, załączanego praktycznie w momencie włączenia płyty).

#3 Re: Lenovo SL510 - brak wizji i podświetlania

by gkrz67 26 August 2014, 20:19
Bardzo dziękuję za szkolonko, ale matryca w tym laptopie to LED.

#4 Re: Lenovo SL510 - brak wizji i podświetlania  [SOLVED]

by Vogelek23 26 August 2014, 21:01
Bardzo dziękuję za szkolonko, ale matryca w tym laptopie to LED.
No widzisz - gdybyś podał oznaczenie kodowe płyty lub chociaż model matrycy, dostałbyś bardziej konkretną odpowiedź. Brak istotnych danych zwykle opóźnia (a czasem nawet uniemożliwia) dojście do sedna problemu - zwłaszcza, jeśli to Ty masz ten sprzęt przed sobą i tylko Ty możesz te dane odczytać i podać.

W przypadku matryc z podświetleniem LED, istotnie matryca potrzebuje zasilania listwy (przeważnie od 7 do 20V), jeśli nie ma drivera. Dlatego miło by jednak było, gdybyś w tym miejscu podał oznaczenie płyty lub matrycy (a najlepiej oba jednocześnie).

Jednakże tutaj martwić może inny problem, czyli brak treści obrazu. Należałoby w pierwszej kolejności skupić się nad tym, czy pamięć EEPROM (ta od EDID) dostaje prawidłowe zasilanie i czy matryca "komunikuje się" z GPU po magistrali DDC. W kolejnym kroku wypadałoby sprawdzić, czy matryca dostaje LCDVDD prawidłowo i na czas. Kolejne kroki po opublikowaniu powyższych pomiarów.

#5 Re: Lenovo SL510 - brak wizji i podświetlania płyta: DAGC3AMB8H0 (8L)

by gkrz67 27 August 2014, 11:24
Witam. Temat uzupełniłem, model płyty podałem w tytule postu ( DAGC3AMB8H0 (8L) ) Jeśli chodzi o napięcie na pamięci matrycy, to jest 3.3V na 8n. Pamięć to L02WUY oznaczona jako U2. Matryca: LP156WH2 (TL) (A1) Niestety nie dysponuję schematem akurat tej płyty, posiłkuję się schematem: SL410_quanta_gc1A_cg1B_rev3A. I dlatego sygnału LCDVDD pewnie nie znajdę. Według mojego schematu przychodzi na 30,31n złącza cn5. Według stanu faktycznego u mnie na płycie odpowiedzialny za ten sygnał jest tranzystor Q3. Z pomiarów na tym tranzystorku uzyskałem następujące napięcia: D-3.3V, S-3.3V, G-15V. Zamówiłem taśmę, tak jak napisałem powyżej, z powodu braku napięcia 19V na złączu matrycy.
Temat sterowania matrycą jest mi mało znany, próbowałem coś znaleźć w internecie, ale chyba złe zapytania dawałem. Tym bardziej jestem wdzięczny za pomoc i naukę.

Winne okazało się gniazdo na płycie. Te 2 styki odpowiedzialne za przesyłanie 19V były wgięte i lekko zaśniedziałe. Po dokładnym obejrzeniu taśmy, styki na niej także były zaśniedziałe (siwe). Taśma wymieniona. Wszystko działa. Matryca okazała się sprawna. Dzięki za pomoc.

Re: Lenovo SL510 - brak wizji i podświetlania płyta: DAGC3AMB8H0 (8L)

by Google Adsense [BOT] 27 August 2014, 11:24