• Lenovo SL510 - brak wizji i podświetlania płyta: DAGC3AMB8H0 (8L)

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Lenovo SL510 - brak wizji i podświetlania płyta: DAGC3AMB8H0 (8L)

przez gkrz67 26 sierpnia 2014, 12:02
Witam, nie podaję nazwy płyty, bo to na razie jest pytanie ogólne. Brak treści i podświetlania. Klient twierdzi że kupił nową matrycę i wymienił sobie, była treść ale nie było podświetlania. Niestety nic to nie dało. Oddał matrycę i przywiózł laptopa do mnie. Na jego starej matrycy teraz jest brak treści i podświetlania. I tu mam pytanie, czy do samej matrycy powinno dochodzić napięcie 19V ? Bo na złączu płyty jest, a na matrycy już nie. "Przedzwoniłem" taśmę i wychodzi mi, że nie ma połączenia na zasilaniu 19V. Przypuszczam, że jego matryca też coś nie za dobrze działa, bo brak nawet treści, podstawiłem jakąś rozbitą i coś tam pod światło widać. No ale głównie chodzi mi o to napięcie 19V. Pozdrawiam.

Re: Lenovo SL510 - brak wizji i podświetlania płyta: DAGC3AMB8H0 (8L)

przez Google Adsense [BOT] 26 sierpnia 2014, 12:02

#2 Re: Lenovo SL510 - brak wizji i podświetlania

przez Vogelek23 26 sierpnia 2014, 19:51
Po pierwsze, pytań ogólnych - a zwłaszcza bez oznaczeń płyty - nie zadajemy w działach napraw.
Po drugie, 19V nie jest potrzebne elektronice matrycy (mówimy o matrycy z podświetleniem CCFL), bo niby po co? Napięcie to potrzebne jest wyłącznie do zasilania inwertera, zaś elektronika matrycy potrzebuje tylko zasilania głównego (LCDVCC, załączanego przez GPU chwilę po jego zainicjowaniu, o ile odczytał poprawnie dane EDID) oraz zasilania pamięci EEPROM, przechowującej wspomniane dane EDID (+3V, załączanego praktycznie w momencie włączenia płyty).

#3 Re: Lenovo SL510 - brak wizji i podświetlania

przez gkrz67 26 sierpnia 2014, 20:19
Bardzo dziękuję za szkolonko, ale matryca w tym laptopie to LED.

#4 Re: Lenovo SL510 - brak wizji i podświetlania  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 26 sierpnia 2014, 21:01
Bardzo dziękuję za szkolonko, ale matryca w tym laptopie to LED.
No widzisz - gdybyś podał oznaczenie kodowe płyty lub chociaż model matrycy, dostałbyś bardziej konkretną odpowiedź. Brak istotnych danych zwykle opóźnia (a czasem nawet uniemożliwia) dojście do sedna problemu - zwłaszcza, jeśli to Ty masz ten sprzęt przed sobą i tylko Ty możesz te dane odczytać i podać.

W przypadku matryc z podświetleniem LED, istotnie matryca potrzebuje zasilania listwy (przeważnie od 7 do 20V), jeśli nie ma drivera. Dlatego miło by jednak było, gdybyś w tym miejscu podał oznaczenie płyty lub matrycy (a najlepiej oba jednocześnie).

Jednakże tutaj martwić może inny problem, czyli brak treści obrazu. Należałoby w pierwszej kolejności skupić się nad tym, czy pamięć EEPROM (ta od EDID) dostaje prawidłowe zasilanie i czy matryca "komunikuje się" z GPU po magistrali DDC. W kolejnym kroku wypadałoby sprawdzić, czy matryca dostaje LCDVDD prawidłowo i na czas. Kolejne kroki po opublikowaniu powyższych pomiarów.

#5 Re: Lenovo SL510 - brak wizji i podświetlania płyta: DAGC3AMB8H0 (8L)

przez gkrz67 27 sierpnia 2014, 11:24
Witam. Temat uzupełniłem, model płyty podałem w tytule postu ( DAGC3AMB8H0 (8L) ) Jeśli chodzi o napięcie na pamięci matrycy, to jest 3.3V na 8n. Pamięć to L02WUY oznaczona jako U2. Matryca: LP156WH2 (TL) (A1) Niestety nie dysponuję schematem akurat tej płyty, posiłkuję się schematem: SL410_quanta_gc1A_cg1B_rev3A. I dlatego sygnału LCDVDD pewnie nie znajdę. Według mojego schematu przychodzi na 30,31n złącza cn5. Według stanu faktycznego u mnie na płycie odpowiedzialny za ten sygnał jest tranzystor Q3. Z pomiarów na tym tranzystorku uzyskałem następujące napięcia: D-3.3V, S-3.3V, G-15V. Zamówiłem taśmę, tak jak napisałem powyżej, z powodu braku napięcia 19V na złączu matrycy.
Temat sterowania matrycą jest mi mało znany, próbowałem coś znaleźć w internecie, ale chyba złe zapytania dawałem. Tym bardziej jestem wdzięczny za pomoc i naukę.

Winne okazało się gniazdo na płycie. Te 2 styki odpowiedzialne za przesyłanie 19V były wgięte i lekko zaśniedziałe. Po dokładnym obejrzeniu taśmy, styki na niej także były zaśniedziałe (siwe). Taśma wymieniona. Wszystko działa. Matryca okazała się sprawna. Dzięki za pomoc.

Re: Lenovo SL510 - brak wizji i podświetlania płyta: DAGC3AMB8H0 (8L)

przez Google Adsense [BOT] 27 sierpnia 2014, 11:24