• Samsung NP300E5C SCALA3 - wydobycie klucza Windows z uszkodzonego pliku BIOS

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Samsung NP300E5C SCALA3 - wydobycie klucza Windows z uszkodzonego pliku BIOS

by patol 23 August 2014, 13:07
Witam.
Kupiłem okazjonalnie Samsunga NP300E5C z płytą scala3-15_17cvr (niestety bez dysku), jak się okazało z uszkodzonym BIOSem. Na obudowie jest naklejka, że zainstalowany był Windows 8, klucz był oczywiście w BIOS'ie. Zawartość kostki z BIOS'em zgrałem do pliku przed zapisem nowego. Laptop normalnie się uruchomił po zaprogramowaniu układu - niestety klucz poleciał. Jak wydobyć klucz licencji z pliku BIOS? Pod jakim adresem tego szukać? oraz oczywiście jak go z powrotem wpisać do BIOS'u. Proszę bardziej doświadczonych o podpowiedź.
Pozdrawiam

Re: Samsung NP300E5C SCALA3 - wydobycie klucza Windows z uszkodzonego pliku BIOS

by Google Adsense [BOT] 23 August 2014, 13:07

#2 Re: Samsung NP300E5C SCALA3 - wydobycie klucza Windows z uszkodzonego pliku BIOS

by wab 25 August 2014, 08:13
Witaj, podeślij stary wsad to podam Ci klucz licencji.

#3 Re: Samsung NP300E5C SCALA3 - wydobycie klucza Windows z uszkodzonego pliku BIOS

by patol 26 August 2014, 22:00
Klucz można łatwo odczytać nawet z uszkodzonego BIOS'u. W moim przypadku zaczyna się on od offsetu: 70ADDD. Wszystko widać na załączonym zrzucie, mój klucz zamazałem z wiadomych względów. Czy ktoś kto posiada taka płytę na stanie mógłby sprawdzić, czy klucz cały czas występuję w tym samym miejscu?
Oczywiście dziękuję koledze wab za wydobycie klucza i naprowadzenie na właściwy trop gdzie go szukać.
Image

#4 Re: Samsung NP300E5C SCALA3 - wydobycie klucza Windows z uszkodzonego pliku BIOS

by pawel80 26 August 2014, 23:14
Zainspirowany twoim postem sprawdziłem u siebie i chyba źle policzyłeś, u mnie zaczyna się od 70ADDC ;)
Image

Re: Samsung NP300E5C SCALA3 - wydobycie klucza Windows z uszkodzonego pliku BIOS

by Google Adsense [BOT] 26 August 2014, 23:14
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).