• HP kod błędu 03F0

#1 HP kod błędu 03F0  [ROZWIĄZANY]

przez pawel80 27 sierpnia 2014, 01:24
HP za ten kod powinno dostać dożywocie. :D
W skrócie na stole miałem CQ58 i testowałem na nim inny dysk, który niestety był nieco uszkodzony.
Po włożeniu sprawnego dysku z tego laptopa wyświetlał się komunikat Hard Disk - (3F0) BootDevice not found.
Siedziałem nad tym pół dnia, żeby z tym się uporać bez ogrywania BIOS-u (kabelek od dysku oczywiście podmieniany, pasuje od CQ56).
Oczywiście wyciąganie baterii CMOS, resetowanie ustawień BIOS, nic nie wnoszą dysk nie jest widzialny w BIOS, ani w instalatorze Windows.

Rozwiązanie jest proste, z pomocą przychodzi Hiren's Boot (lub Linux live cd) - wystarczy zbootować laptopa z Linux (w Hiren's jest to Parted Magic). Ciekawostką jest fakt, że w Linux dysk dalej nie jest wykrywany. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu laptopa, dysk twardy jest już rozpoznawany przez bios i system normalnie startuje. :)

Re: HP kod błędu 03F0  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 27 sierpnia 2014, 01:24