Правила форуму: Натисніть тут для перегляду правил форуму
- Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
- Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
- Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
- Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
- Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Re: Karta diagnostyczna Mini PCI za każdym razem pokazuje "U"
Google Adsense [BOT] • 1 Вересня 2014, 12:35
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
To trzeba było od razu napisać, że chodzi o złącze Mini PCI-E.
Czy masz dokumentację do tej karty? Pod wyświetlaczem masz goldpiny z - najprawdopodobniej - magistralą LPC.
Ponieważ standardowe złącze MiniPCI-E tej karty (mówimy o funkcji DEBUG) pasuje zaledwie do 1% laptopów (a może nawet do 1‰), najczęściej wykorzystuje się magistralę LPC lub port szeregowy E51.
W płycie NEW71 (Acer Aspire 5741) jest wykorzystywany port E51 (piny 49 i 51 złącza karty WiFi), ponieważ LPC jest połączone tylko wewnętrznie, między KBC i PCH (nie jest wyprowadzone na piny 8, 10, 12, 14 i 16 złącza karty WiFi). W płycie LA-3401P (Toshiba Satellite A135) jest dedykowane miejsce do podłączenia LPC lub E51 (zależnie od konfiguracji rezystorami) - jest to pole stykowe H30. Tutaj łączysz to po prostu z odpowiednimi pinami na Twojej karcie. W przypadku płyty LA-3391P (Toshiba Satellite A135) jest równeż dedykowane miejsce do podłączenia LPC - jest to złącze JP30 (lub raczej pady od tego złącza, bo samo złącze jest nieobsadzone). Łączysz sygnały analogicznie, jak w przypadku płyty LA-3401P. Oczywiście musisz dać karcie także stosowne zasilanie (najczęściej 3V).
NEW71:
LA-3401P:
LA-3391P:
Czy masz dokumentację do tej karty? Pod wyświetlaczem masz goldpiny z - najprawdopodobniej - magistralą LPC.
Ponieważ standardowe złącze MiniPCI-E tej karty (mówimy o funkcji DEBUG) pasuje zaledwie do 1% laptopów (a może nawet do 1‰), najczęściej wykorzystuje się magistralę LPC lub port szeregowy E51.
W płycie NEW71 (Acer Aspire 5741) jest wykorzystywany port E51 (piny 49 i 51 złącza karty WiFi), ponieważ LPC jest połączone tylko wewnętrznie, między KBC i PCH (nie jest wyprowadzone na piny 8, 10, 12, 14 i 16 złącza karty WiFi). W płycie LA-3401P (Toshiba Satellite A135) jest dedykowane miejsce do podłączenia LPC lub E51 (zależnie od konfiguracji rezystorami) - jest to pole stykowe H30. Tutaj łączysz to po prostu z odpowiednimi pinami na Twojej karcie. W przypadku płyty LA-3391P (Toshiba Satellite A135) jest równeż dedykowane miejsce do podłączenia LPC - jest to złącze JP30 (lub raczej pady od tego złącza, bo samo złącze jest nieobsadzone). Łączysz sygnały analogicznie, jak w przypadku płyty LA-3401P. Oczywiście musisz dać karcie także stosowne zasilanie (najczęściej 3V).
NEW71:
LA-3401P:
LA-3391P:
Nie ma jakiejś karty w miarę uniwersalnej i bez takich ceregieli ?Toć przecież Twoja karta ma LPC (o ile dobrze widzę na tym mikrozdjęciu wątpliwej jakości), a może nawet i E51. Dlatego pytałem o dokumentację Twojej karty (na co zresztą nie odpowiedziałeś).
gkrz67 написав:To już chyba będzie prościej jakąś inną kartę kupićJeśli Twoja karta ma LPC i E51, nie ma sensu kupować innej, bo z inną będziesz miał taką samą "przeprawę". Nie ma uniwersalnych kart DEBUG, bo producenci laptopów - jak widzisz wyżej - stosują różne typy interfejsów DEBUG i tak samo różne sposoby ich wyprowadzania "na zewnątrz".
Na koniec - w ramach ciekawostki - podam, że w niektórych płytach NIE MA interfejsu DEBUG.
Re: Karta diagnostyczna Mini PCI za każdym razem pokazuje "U"
Google Adsense [BOT] • 2 Вересня 2014, 10:22
Хто зараз онлайн
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей
_______________________________Всі права захищені. Заборонено копіювати будь-який вміст та елементи веб-сайту без дозволу.
Усі торгові марки, назви брендів, продукти чи послуги, опубліковані на цьому веб-сайті, належать їхнім законним власникам і використовувались лише в інформаційних цілях.