• HP Pavilion DV7 czy wymieniać IGP czy wystarczy reballing?

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 HP Pavilion DV7 czy wymieniać IGP czy wystarczy reballing?

matrixmm 11 Вересня 2014, 16:07
Płyta DAUT1AMB6E0 Rev.E
Jak w temacie. Mam na stole HP Pavilion DV7. Po lekturze forum podgrzałem północ (IGP 215-0752007) i laptop wstał. Pytanie do doświadczonych kolegów. Wymieniać most czy wystarczy reball? Czy to jest tak jak z nVidią, że reballing jest nieskuteczny? Czy może w przypadku amd reballing w zupełności wystarczy.
Będę wdzięczny za rady.

Re: HP Pavilion DV7 czy wymieniać IGP czy wystarczy reballing?

Google Adsense [BOT] 11 Вересня 2014, 16:07

#2 Re: HP dv7 czy wymieniać IGP czy wystarczy reball?

Gregoor 11 Вересня 2014, 16:30
Reball pomoże na krótko, jak ma to chodzić to wymiana na nowy.

#3 Re: HP dv7 czy wymieniać IGP czy wystarczy reball?

redart 11 Вересня 2014, 20:13
Jeśli po podgrzaniu rdzenia most działa, to szkoda kulek na reballing ;)
ponieważ to nie połączenia bga są problemem, a uszkodzenie układu.
W takim przypadku reballing przyniesie ten sam efekt co grzanie - pochodzi dzień/tydzień/miesiąc i usterka powróci.
A grzanie należy traktować wyłącznie jako jedną z metod diagnostyki, nie naprawy.
Dobrą radę masz wyżej - wymień.

#4 Re: HP dv7 czy wymieniać IGP czy wystarczy reball?

matrixmm 11 Вересня 2014, 20:36
Dzięki, tak też myślałem. Jednak nie mam zbyt wiele doświadczenia i wolałem zasięgnąć opinii na forum.
Pytanie jeszcze kiedy w takim razie w ogóle reballing jest skuteczny? Czy to w ogóle ma sens? Zdarzają się sytuacje, że reballing jest uzasadniony i nie trzeba wymiany układu? Np. mostki intela? Czy zawsze powinno się wymieniać układ a reballing to fuszerka nastawiona na szybki zysk?

#5 Re: HP dv7 czy wymieniać IGP czy wystarczy reball?

redart 11 Вересня 2014, 20:55
Pierwsza zasada jak wyżej: jeśli układ działa po podgrzaniu rdzenia, to reballing nie ma sensu, tylko wymiana.
Jeśli płyta startuje po dociśnięciu układu lub wygięciu/skręceniu laminatu, to reballing jak najbardziej ma sens,
podobnie w płytach po zalaniu - skorodowanych połączeń bga nie dojrzysz, więc warto spróbować wymienić kulki zanim zamontujesz nowy układ.
Reballing jest też często uzasadniony w określonych modelach laptopów, np. w Amilo 1310g grafika ATI, południe Intela w HP nx8220, bo to usterki powtarzalne. Ale to już chyba melodia przeszłości, teraz układy padają po 3-4 latach... widocznie tak ma być - reverse engineering ;)

#6 Re: HP dv7 czy wymieniać IGP czy wystarczy reball?

Qban 12 Вересня 2014, 21:02
matrixmm написав:Dzięki, tak też myślałem. Jednak nie mam zbyt wiele doświadczenia i wolałem zasięgnąć opinii na forum.
Pytanie jeszcze kiedy w takim razie w ogóle reballing jest skuteczny? Czy to w ogóle ma sens? Zdarzają się sytuacje, że reballing jest uzasadniony i nie trzeba wymiany układu? Np. mostki intela? Czy zawsze powinno się wymieniać układ a reballing to fuszerka nastawiona na szybki zysk?

Polecam koledze ten artykuł:

http://www.purepc.pl/notebooki/zepsuty_ ... alling_bga

dużo jest tam wyjaśnione.

Re: HP dv7 czy wymieniać IGP czy wystarczy reball?

Google Adsense [BOT] 12 Вересня 2014, 21:02
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей