• Asus P5G41T-M LX wiesza się

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Asus P5G41T-M LX wiesza się

przez wojtas87 24 września 2014, 19:45
Witam

Płyta główna jak w temacie. Obsada:

CPU Core 2 Duo E8400
Ram 4GB Hynix 12800
VGA integra

Płyta startuje, zawiesza się na logo ASUS.

Karta diagnostyczna pokazuje kod 40. Jak to interpretować?

Re: Asus P5G41T-M LX wiesza się

przez Google Adsense [BOT] 24 września 2014, 19:45

#2 Re: Asus P5G41T-M LX wiesza się

przez dominik555 24 września 2014, 21:38
Witam, BIOS robiony? Bez dysku to samo?

#3 Re: Asus P5G41T-M LX wiesza się

przez wojtas87 25 września 2014, 07:20
BIOSu nie ruszałem, żadne peryferia nie podłączone poza klawiaturą. Nie znam przeszłości płyty. Zastanawiam się, że może te pamięci mu nie pasują...

Według specyfikacji płyta obsługuje max 1333Mhz (o.c.), a PC12800 to 1600Mhz... Nie mam na razie innych, bo poszły do Klienta, ale na dniach będę miał wolniejsze, to podstawie.

Nie wiem jak mam interpretować błąd podany przez kartę POST.

#4 Re: Asus P5G41T-M LX wiesza się

przez dominik555 25 września 2014, 12:07
Zrób reset CMOS. Podstaw RAM, chociaż moim zdaniem powinien zjechać z taktowaniem do 1333Mhz, ale może jest sama kość uszkodzona. Jak masz to wrzuć inny procek, nie zaszkodzi. Jak żadne powyższe czynności nic nie zmienią, to zainteresowałbym się BIOSem.

#5 Re: Asus P5G41T-M LX wiesza się

przez wojtas87 25 września 2014, 14:19
Reset CMOS robiony, procek wstawiony Celeron E3400. Czynności te nie przyniosły rozwiązania problemu. Pamięć, którą podstawiłem pracuje bez problemu w innym komputerze, także ją wykluczam.

Pójdzie mi Winbond 25q80BV w programatorze VP298? Na liście obsługiwanych układów go niby nie ma, ale może obsłuży?

-- 25 września 2014, 20:01 --

VP298 przeczytał bez problemu kość 25q80bv jako 25q80v... Wgrany najnowszy bios i zniknęło mi logo ASUSA. Płyta staje na:

"Initializing USB Controllers..."

ICH do wymiany?

#6 Re: Asus P5G41T-M LX wiesza się

przez dominik555 25 września 2014, 19:23
Taki wellon powinien łyknąć to SPI bez problemu, no ale jak nie wylutujesz i nie sprawdzisz to się nie dowiesz. Pamiętaj o zrobieniu kopii wsadu. Pozdrawiam

-------------------------------------
A do BIOSu mozesz wejść? Wyłącz w BIOSie USB, odepnij kabelki od frontowych USB jeśli masz. Podstaw jeszcze inny zasilacz.

#7 Re: Asus P5G41T-M LX wiesza się

przez wojtas87 25 września 2014, 19:25
Tak jak pisałem wyżej, wsad BIOS zaktualizowany na najnowszy i mamy zmianę.

Potrzebowałbym wsadu z wyłączonym USB. Ewentualnie sugestię co mam zmierzyć. Na złączach USB nie mam zwarć. Mechanicznie gniazda też są OK.

#8 Re: Asus P5G41T-M LX wiesza się

przez Vogelek23 25 września 2014, 20:51
Ponieważ update BIOSu spowodował pogorszenie stanu "pacjenta", wróć do poprzedniego wsadu i w trakcie uruchamiania wciśnij TAB (lub Escape), aby wywołać ekran diagnostyki startowej (zamiast logo Asus). Wtedy być może zobaczymy, co powoduje problem z rozruchem płyty na oryginalnym wsadzie.

#9 Re: Asus P5G41T-M LX wiesza się

przez wojtas87 25 września 2014, 21:52
Wydaje mi się, podkreślam WYDAJE mi się, że na obu wsadach problem dotyczy tej samej usterki, tylko na oryginalnym po prostu jest włączone pełnoekranowe logo i podejrzewam, że włączył je sobie poprzedni właściciel płyty, ponieważ na żadnym oficjalnym wsadzie logo nie jest włączone.

Na oryginalnym (z logo) brak reakcji na klawiaturę.

Na wszystkich wsadach ze strony producenta płyta staje na poleceniu "Initializing USB Devices..." i brak reakcji na klawiaturę.
W momencie kiedy włączam płytę i od razu wciskam DEL, to wskakuje napis Entering SETUP, ale nadal zwisa na w/w komendzie i brak reakcji na klawiaturę. 5V na złączach USB mam.

Prześledziłem wszelkie wątki na podobne tematy na innych forach (zagranicznych również), ale nie znalazłem rozwiązania. Może posiada ktoś fragment schematu jak wygląda tor Data+, Data- USB na tej płycie? Albo ewentualnie jakie zintegrowane urządzenia pracują na USB?

p.s. Dziękuję Vogelek za zainteresowanie tematem.

-- 26 września 2014, 08:45 --

dominik555 napisał(a):
-------------------------------------
A do BIOSu mozesz wejść? Wyłącz w BIOSie USB, odepnij kabelki od frontowych USB jeśli masz. Podstaw jeszcze inny zasilacz.

Do BIOSU wejść nie mogę, bo komp się wiesza. Podłączony do płyty jest zasilacz, klawiatura na PS/2, monitor i wentylator CPU. Pozostałe rzeczy odpięte.

Wyłączyłem USB bezpośrednio we wsadzie programem AMI BCP, ale po wgraniu takiego dumpa do pamięci objawy są identyczne.

Zasilacz podstawię wieczorem.

#10 Re: Asus P5G41T-M LX wiesza się

przez wojtas87 30 września 2014, 09:40
Podmiana zasilacz nie wniosła nic do sytuacji. Nie ma nikt chociaż fragmentu schematu interfejsu USB tej płyty?

#11 Re: Asus P5G41T-M LX wiesza się

przez Vogelek23 30 września 2014, 13:07
wojtas87 napisał(a):W momencie kiedy włączam płytę i od razu wciskam DEL, to wskakuje napis Entering SETUP
To oznacza, że jednak płyta jakoś reaguje na klawiaturę. Dlatego prosiłem, abyś od razu po włączeniu płyty - analogicznie, jak naciskałeś DEL - nacisnął TAB lub Escape (na wsadzie, przy którym wyświetla się logo Asusa). Jeśli uda się wywołać ekran diagnostyki startowej a BIOS zatrzyma się na tej samej operacji, na której zatrzymuje się przy pozostałych wsadach, prawdopodobnie do wymiany będzie most południowy ICH7.

Przed tym jednak warto sprawdzić, czy nie masz przypadkiem pogiętych pinów w gniazdach USB - ale nie zewnętrznych, lecz tych na płycie, GOLDPIN'owych (do których podłączasz np. przewody gniazd USB front-panelu).

#12 Re: Asus P5G41T-M LX wiesza się

przez wojtas87 30 września 2014, 20:25
Na oryginalnym wsadzie po naciśnięciu ESC lub TAB logo ASUS nie znika. Ponadto karta diagnostyczna na każdym wsadzie zatrzymuje się na kodzie 40.

Piny do zewnętrznych gniazd USB nie są pozwierane, zintegrowane gniazda również bez zwarć.

Co to za elementy oznaczone AG0V 2D ? SMD 6 nóżek

Re: Asus P5G41T-M LX wiesza się

przez Google Adsense [BOT] 30 września 2014, 20:25
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).