• Lenovo Z570 podczas startu windows wyrzuca bluescreen.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo Z570 podczas startu windows wyrzuca bluescreen.

przez pclapalert 26 września 2014, 18:20
Lenovo Z570
Płyta główna:
10290-2
48.4PA01.021
LZ57 MB

Witam. Dostał się w moje ręce laptop jak w temacie. Komputer przed każdym startem windows wyrzuca bluescreen kod 0x00000124. Podmieniałem procek, dysk, pamięć, nowy wsad bios aż w końcu nowy most. Laptop w biosie działa bez zarzutu, przy starcie systemu to samo. Kupiłem drugą płytę i efekt ten sam była ona tania więc myślę że ma ten sam problem. Maił ktoś taki przypadek?

-- piątek, 26 wrz 2014, 20:53 --

Zrobiłem reballing grafiki. Efekt taki sam.

-- piątek, 26 wrz 2014, 22:16 --

Obrazek

-- piątek, 26 wrz 2014, 22:17 --

Obrazek

Re: Lenovo Z570 podczas startu windows wyrzuca bluescreen.

przez Google Adsense [BOT] 26 września 2014, 18:20

#2 Re: Lenovo Z570 podczas startu windows wyrzuca bluescreen.

przez wozik 26 września 2014, 23:01
Witam
Jak masz ustawiony dysk w biosie? Miałem podobną sytuację po załadowaniu loga systemu wszystko się zatrzymywało wyskakiwał blue screen i tak w koło. Spróbuj zmienić z IDE na AHCI i odwrotnie.

#3 Re: Lenovo Z570 podczas startu windows wyrzuca bluescreen.

przez pawel80 27 września 2014, 01:16
A czy system Linux live-cd startuje poprawnie?
Na jakich dyskach był stawiany system SSD, czy zwykłe talerzówki?

#4 Re: Lenovo Z570 podczas startu windows wyrzuca bluescreen.

przez pclapalert 27 września 2014, 06:09
Próbowałem różnych opcji w biosie. Nawet byłem tak zdesperowany że wgrałem bios do płyty bez grafiki dedykowanej i wy lutowałem Nvidię. Laptop uruchamiał się i dalej to samo. Co do dysków to były sata. Co do systemu to nawet windowsa nie da się zainstalować.

#5 Re: Lenovo Z570 podczas startu windows wyrzuca bluescreen.

przez greg464 27 września 2014, 07:20
Wszystkie napięcia stabilne?
Złącze dysku sprawdzone?

#6 Re: Lenovo Z570 podczas startu windows wyrzuca bluescreen.

przez pclapalert 27 września 2014, 08:39
Tak złącze sprawdzone. Napięcia też, to od tego ruszyłem sprawę.

#7 Re: Lenovo Z570 podczas startu windows wyrzuca bluescreen.

przez pawel80 28 września 2014, 04:24
pclapalert napisał(a): Co do dysków to były sata. Co do systemu to nawet windowsa nie da się zainstalować.

Chyba kolega nie zrozumiał mojego pytania?
Przecież innego dysku jak sata do tej płyty nie włożysz, chyba że przez przejściówkę. ;)
Co z Linuxem testowałeś na tym systemie laptopa?
Warto by było też przeprowadzić test pamięci Memotest-em.
Bez sensu natomiast jest, rwanie wszystkiego po kolei i wymiana na nowe, skoro nie masz postawionej diagnozy.
Z jakiego nośnika instalowałeś Windows, czy próbowałeś np. z USB?
Podstawiane dyski są na 100% sprawne (przed instalacją sprawdzałeś (SMART dysku)?
Jak zachowuje się sama płyty główna bez zbednych peryferii, jedynie z podpiętą matrycą, dyskiem twardym, oraz nośnikiem bootujacym?
Ostatnie pytanie, czy pamięci RAM, które były podstawiane mają odpowiednią prędkość szyny?

#8 Re: Lenovo Z570 podczas startu windows wyrzuca bluescreen.

przez pclapalert 28 września 2014, 13:50
Drogi kolego, wszystko zostało sprawdzone od a do z. A co do dysku nie zrozumiałem, sorry. Komputer zachowuje się o tyle dziwnie że nie wyskakuje bluescreen w równym czasie czy też przy tych samych operacjach. Dzieje się to różnie. Kupiłem drugą płytę na allegro i dalej mam to samo. Więc myślę że klient sprzedawał z tą samą usterką. Kupiona płytę uruchamiałem na innej pamięci i innym procku. Pamięci ma o różnej szynie. procki od i3-i5, Pamięci przechodzą mem test. Poddaje się chyba.

#9 Re: Lenovo Z570 podczas startu windows wyrzuca bluescreen.

przez pclapalert 29 września 2014, 12:10
Temat rozwiązany. Okazało się że uszkodzona jest podstawka procka i sam procesor. Dlatego też podmiana procesora na starej płycie nic nie dało, natomiast na nowej płycie testowałem stary procesor który też powodował bluescreen. Na nowej płycie z innym procesorem sprzęt jest stabilny i już działa. Cała ta sytuacja mnie zmyliła i dlatego myślałem że druga płyta też jest uszkodzona. Procesor ma uszkodzoną wbudowaną kartę graficzną.

Re: Lenovo Z570 podczas startu windows wyrzuca bluescreen.

przez Google Adsense [BOT] 29 września 2014, 12:10