• Pieczątka firmowa - jak powinna wyglądać?

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. W tym dziale dozwolone są wyłącznie dyskusje dotyczące zagadnień prawnych.
2. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych.
3. Piszemy poprawną polszczyzną, nie przeklinamy, nie krzyczymy, nie pomawiamy.

#1 Pieczątka firmowa - jak powinna wyglądać?

by Krakusek 5 October 2014, 11:16
Witam .
Założyłem firmę i teraz potrzebuję pieczątkę, jak wiadomo potrzebna jest pieczątka żeby nie było problemu z załatwieniami w banku , ZUS , US a na pieczątce podobno musi być cała nazwa firmy (nie tylko skrócona).

Moja firma przykładowo nazywa się : Imię Nazwisko "Nazwa Firmy".

Czy mogę mieć taką pieczątkę i niemieć problemów w urzędach i bankach?
Przykład:

"Nazwa Firmy"
Imię Nazwisko
adres, nip,regon
nr:telefonu

Czy jednak muszę mieć z treścią zaczynającą się od pełnej nazwy firmy ?
Przykład:

Imię Nazwisko
"Nazwa Firmy"
adres, nip,regon
nr:telefonu

A jeszcze jedno: jak ma się kwestia cudzysłowia w nazwie? Trzeba się tego trzymać?

Re: Pieczątka firmowa - jak powinna wyglądać?

by Google Adsense [BOT] 5 October 2014, 11:16

#2 Re: Pieczątka firmowa - jak powinna wyglądać?

by marek216 5 October 2014, 17:14
Krakusek wrote:A jeszcze jedno: jak ma się kwestia cudzysłowia w nazwie? Trzeba się tego trzymać?

Jeśli jest w cudzysłów w nazwie to powinno się go stosować.

U mnie jest tak:
Nazwa
Imię i Nazwisko
Adres
NIP
Telefon

#3 Re: Pieczątka firmowa - jak powinna wyglądać?

by Krakusek 5 October 2014, 17:31
Ok. Dzięki. To pozostaje jeszcze ten problem kolejności.

#4 Re: Pieczątka firmowa - jak powinna wyglądać?

by marek216 5 October 2014, 17:33
Nazwa i poniżej imię i nazwisko.
Chyba że w rejestracji firmy podałeś odwrotnie.

#5 Re: Pieczątka firmowa - jak powinna wyglądać?

by Krakusek 5 October 2014, 17:47
Właśnie że przy rejestracji firmy podałem odwrotnie bo taką "fachową " miałem doradczynię w gminie .

A teraz widzę ze to jednak troszkę głupio będzie wyglądać. Czy zmiana Nazwy niesie za sobą jakieś utrudnienia/problemy czy porostu idę do gminy aktualizuje wpis CEIDG i nic więcej nie muszę robić?

#6 Re: Pieczątka firmowa - jak powinna wyglądać?

by Vogelek23 5 October 2014, 17:47
Na pieczątce masz mieć:
- nazwę firmy (zgodnie z wpisem w CEIDG, czyli jeśli nazwa jest w cudzysłowiach to tak ma być na pieczątce),
- swoje imię i nazwisko,
- adres firmy (zgodnie z wpisem w CEIDG, adres rejestracyjny firmy),
- NIP firmy.

Pozostałych danych firmy (REGON, e-mail, strona www, telefon itd.) nie musisz zamieszczać, ale możesz.
Kolejność danych na pieczątce jest dowolna, bo żadne przepisy tego nie regulują.
Czyli możesz mieć nawet tak:

NIP
"NAZWA FIRMY"
Miejscowość Ulica Numer
Imię Nazwisko

Jedynym wyjątkiem od tej reguły jest imię i nazwisko jako nazwa firmy - jeśli w CEIDG wpisałeś nazwę firmy "Jan Kowalski", to na pieczątce nie możesz mieć "Kowalski Jan". I to tyle.

#7 Re: Pieczątka firmowa - jak powinna wyglądać?

by marek216 5 October 2014, 17:48
Krakusek wrote:Czy zmiana Nazwy niesie za sobą jakieś utrudnienia/problemy czy porostu idę do gminy aktualizuje wpis CEIDG i nic więcej nie muszę robić?

Idziesz, zmieniasz i po problemie.
Obecnie to nic nie kosztuje.

#8 Re: Pieczątka firmowa - jak powinna wyglądać?  [SOLVED]

by Vogelek23 5 October 2014, 17:53
Idziesz, zmieniasz i po problemie.
Nigdzie nie musi chodzić ani nic zmieniać - na pieczątce podaje nazwę firmy przed nazwiskiem i szlus.

#9 Re: Pieczątka firmowa - jak powinna wyglądać?

by marek216 5 October 2014, 17:56
Zmieniłbym dla samej wygodny identyfikacji firmy przy podawaniu danych do faktury.
Głupio brzmi: Ignacy Iksiński Labtech, ulica: Energetyków 1k itd. :)

#10 Re: Pieczątka firmowa - jak powinna wyglądać?

by Krakusek 5 October 2014, 18:01
No właśnie . To jednak chciał bym zmienić moją nazwę (a raczej kolejność w niej i możne wywalić cudzysłów) bo mam :
Imię Nazwisko "Nazwa Firmy" a wolał bym : Nazwa firmy Imię Nazwisko.

Nie będzie problemu z Zusem i Urzędem Skarbowym? Po zmianie w gminie wszystko automatycznie mi się zaktualizuje w tych urzędach?

#11 Re: Pieczątka firmowa - jak powinna wyglądać?

by marek216 5 October 2014, 18:03
Nie będzie problemu z Zusem i Urzędem Skarbowym? Po zmianie w gminie wszystko automatycznie mi się zaktualizuje w tych urzędach?

Wszystko leci automatem i nie będzie problemów.

#12 Re: Pieczątka firmowa - jak powinna wyglądać?

by Vogelek23 5 October 2014, 18:16
marek216 wrote:Zmieniłbym dla samej wygodny identyfikacji firmy przy podawaniu danych do faktury.
Faktura ma zawierać dane identyfikacyjne firmy, wymagane stosownymi przepisami.
Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług nie reguluje jednak kwestii kolejności tych danych na fakturach. Czyli możesz podawać nawet tak:

NIP
"NAZWA FIRMY"
Miejscowość Ulica Numer
Imię Nazwisko

Co ciekawe, urzędy skarbowe nie kwestionują zwykle faktur nawet wtedy, gdy nazwą firmy jest "Imię Nazwisko" a na fakturze widnieje "Nazwisko Imię". Problem powstaje wyłącznie w przypadku błędu w nazwie firmy, który budzi wątpliwości co do tożsamości odbiorcy faktury (chodzi o ustalenie prawa do odliczenia podatku VAT). Przykład: zamiast nazwy "FIRMA Jan Kowalski" na fakturze widnieje "FIRMA Jan Kawalski" - w takim przypadku należy bezsprzecznie wystawić fakturę korygującą (sprzedawca) lub notę korygującą (nabywca).

#13 Re: Pieczątka firmowa - jak powinna wyglądać?

by marek216 5 October 2014, 18:21
Łukasz to że nie ma konkretnego zapisu regulującego kolejność nie oznacza, że jakiś urzędnik nie rzuci krótko i zgodnie z prawdą:
Dane rejestracyjne firmy brzmią inaczej niż podawane przez przedsiębiorcę

Dla urzedasa zapis na papierze jest święty i z tym dyskutować się nie da.
Możemy sobie gdybać i przewidywać, jednak sytuacja jak podałem wyżej może mieć miejsce.
Nie widzę przedsiębiorcy, który będzie przed sądem walczył z US i zapisem na papierze. Wszak sam owy zapis poczynił.

#14 Re: Pieczątka firmowa - jak powinna wyglądać?

by Vogelek23 5 October 2014, 19:03
marek216 wrote:Łukasz to że nie ma konkretnego zapisu regulującego kolejność nie oznacza, że jakiś urzędnik nie rzuci krótko (...)
Brak podstawy prawnej = urzędnik nie ma nic do powiedzenia. I nie ma tu zastosowania interpretacja przepisów, bo i nie ma czego interpretować. Zapis w ustawie jest jasny - na fakturze mają być określone dane, zaś sama faktura ma mieć formę papierową lub elektroniczną. A to, w jakiej kolejności te dane zostaną wpisane (a nawet kształt czy kolor faktury), nie ma znaczenia. Możesz zatem wystawiać okrągłe, zielone faktury i nikt nie będzie miał podstaw do ich kwestionowania.

marek216 wrote:"Dane rejestracyjne firmy brzmią inaczej niż podawane przez przedsiębiorcę"
(...)
Możemy sobie gdybać i przewidywać, jednak sytuacja jak podałem wyżej może mieć miejsce.
W odpowiedzi prosisz o wskazanie przepisu, regulującego kolejność danych firmowych na fakturze. A ponieważ taki nie istnieje, dyskusja kończy się w tym miejscu. To nie jest, drogi Marku, gdybanie - urzędnik nie ma prawa żądać od Ciebie nic więcej ponad to, co jest wymagane przepisami. Dane firmy nie brzmią zresztą inaczej - przecież nie podajesz innego nazwiska czy innej nazwy skróconej. Przeczytaj także ostatni akapit z postu #12 (dopisywałem, gdy wysyłałeś post #13).

marek216 wrote:Nie widzę przedsiębiorcy, który będzie przed sądem walczył z US i zapisem na papierze.
Bo nie będzie musiał walczyć z powodu, który zamieściłem już wyżej - nikt nie może wymagać od przedsiębiorcy nic więcej ponad to, do czego obligują go przepisy.

#15 Re: Pieczątka firmowa - jak powinna wyglądać?

by mikesh 6 October 2014, 19:32
A czy jest obowiązek posiadania pieczątki firmowej?

#16 Re: Pieczątka firmowa - jak powinna wyglądać?

by Vogelek23 7 October 2014, 18:49
A czy jest obowiązek posiadania pieczątki firmowej?
Odpowiedź brzmi: NIE :)
Żadne przepisy nie nakładają na przedsiębiorcę obowiązku posiadania pieczątki firmowej. Wymóg taki stosuje się wyłącznie w odniesieniu do pieczęci urzędowych.

Jakkolwiek jednak, pieczątka firmowa jest w wielu przypadkach po prostu wygodniejsza, niż jej brak - zwłaszcza w kontekście załatwiania różnych spraw w Urzędzie Skarbowym, który to czasem sprawia wrażenie, jakby funkcjonował w realiach minionego PRL-u. Choć nawet i tutaj brak pieczątki nic nie uniemożliwia, a jedynie przedłuża niekiedy czas wizyty w urzędzie, bowiem zamiast pieczątki, razem z podpisem trzeba dopisywać na dokumentach: "firma nie posiada pieczątki" - i taki dokument nie może być w żaden sposób zakwestionowany :)

Generalnie urzędy odchodzą od weryfikowania przedsiębiorców na podstawie pieczątek. Jednym z powodów jest bowiem fakt, że w dzisiejszych czasach można mieć dowolną pieczątkę o dowolnej treści, bez konieczności posiadania stosownych dokumentów (w internecie można znaleźć wiele sklepów, które sprzedają takie zestawy DIY). Ten fakt wiąże się z dużym ryzykiem dla urzędów, ponieważ można sobie wyobrazić, jakiego odszkodowania zażądałby przedsiębiorca, którego wrażliwe dane zostały udostępnione komuś nieuprawnionemu tylko dlatego, że ów posiadał pieczątkę z danymi firmowymi tego przedsiębiorcy.

#17 Re: Pieczątka firmowa - jak powinna wyglądać?

by Krakusek 28 October 2014, 12:31
Dzięki koledzy. Jednak rozmyśliłem się ze zmiany nazwy firmy, pieczątkę mam z pełną nazwą, adresem i danymi.

Re: Pieczątka firmowa - jak powinna wyglądać?

by Google Adsense [BOT] 28 October 2014, 12:31