• Czym mogę zastąpić AO4456?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Czym mogę zastąpić AO4456?

przez matrixmm 31 października 2014, 23:45
Płyta: Q5WVH LA7912P Rev. 1.0 Acer Aspire E1-531
Brak ładowania. Zidentyfikowałem zwarty PQ10 (AO4456). Niestety nigdzie nie mogę takiego znaleźć. Poradźcie proszę czym mogę go zastąpić co jest normalnie dostępne u nas na rynku. Ewentualnie gdzie mogę kupić AO4456.
Jest w parze z PQ9 (MDS1660). Na schemacie mam PQ9-AO4466L PQ10-AO446L ale takich też nie mogę znaleźć :(
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
[url=https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0023942.jpg]Obrazek[/url]

Re: Czym mogę zastąpić AO4456?

przez Google Adsense [BOT] 31 października 2014, 23:45

#2 Re: Czym mogę zastąpić AO4456?

przez pawel80 1 listopada 2014, 02:00
Możesz tam wstawić np. FDS6680A, SIS412DN, DMG4406L, i jeszcze parę innych by się znalazło. ;)
Poszukaj datasheet twojego mosfeta i porównaj sobie z tym co możesz kupić w PL, a na pewno coś znajdziesz. ;)

#3 Re: Czym mogę zastąpić AO4456?

przez montarbo 1 listopada 2014, 02:22
As for the AO4456 the STMicroelectronics STS26N3LLH6 seems to be nearest, whilst for the AO4466L is the STS10N3LH5.
Hope some other professionals can say if i'm right or wrong.
As for the same parts you are seeking wonder if you tried eBay???

#4 Re: Czym mogę zastąpić AO4456?

przez matrixmm 1 listopada 2014, 08:49
Dzięki za podpowiedź. Powiedz mi jeszcze proszę na jakie parametry powinienem przede wszystkim zwracać uwagę. Datasheet oczywiście przeglądałem w pierwszej kolejności. Jednak nie wiem które dane są kluczowe a które mało istotne i jaki mogę zastosować próg tolerancji.
Oczywiście rozumiem, że musi to też być N-channel. Ale jaka może być tolerancja. Muszą mieć identyczne wartości czy mogą w jakieś granicy tolerancji się różnić (jak tak, to w którą stronę i ile jest bezpieczne):

VDS (V) = 30V
ID =20A (VGS = 10V)
RDS(ON) < 4.6mΩ (VGS = 10V)
RDS(ON) < 5.6mΩ (VGS = 4.5V)
I czy poza tym na coś jeszcze powinienem zwracać uwagę?

Re: Czym mogę zastąpić AO4456?

przez Google Adsense [BOT] 1 listopada 2014, 20:45
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).