• kontroler LAN Atheros AR8162-BL3A zamienność/dostępność

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 kontroler LAN Atheros AR8162-BL3A zamienność/dostępność

przez morph 31 października 2014, 08:54
Witam

Jak w temacie, poszukuję info o zamienności Atheros AR8162. Układ z Lenovo G580 LA-7981P QIWG5/QIWG6.
Stosował ktoś z forum inny kontroler, np. AR8152? Ten oryginalny jest trudno osiągalny (ja nie znalazłem). Mile widziany również datasheet Atherosów, jakoś nie potrafię znaleźć specyfikacji w necie.

Re: kontroler LAN Atheros AR8162-BL3A zamienność/dostępność

przez Google Adsense [BOT] 31 października 2014, 08:54

#2 Re: kontroler LAN Atheros AR8162-BL3A zamienność/dostępność

przez morph 4 listopada 2014, 16:28
A może ktoś ma taki układ nowy lub sprawny z wylutu?

#3 Re: kontroler LAN Atheros AR8162-BL3A zamienność/dostępność

przez amorphe 4 listopada 2014, 18:59
Na schemacie LA-9631P jako kontroler LAN widnieje AR8162 na równi z AR8151/AR8161.
Porównałem kilka schematów z AR8151 (chociażby LA-6751P) i wychodzi, że pinout jest identyczny.
Więc może ten spróbować podstawić - poniżej częściowy wynik wyszukiwania AR8151 w moich schematach (i też nie wszystkie zawierają dokładnie ten kontroler)

[url=https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0023969.jpg]Obrazek[/url]

#4 Re: kontroler LAN Atheros AR8162-BL3A zamienność/dostępność

przez morph 4 listopada 2014, 19:09
Też to zauważyłem, nawet na schemacie tego Lenovo G580 pojawiają się oba. Pinout się zgadza, natomiast nie mam pewności co do napięć, niestety nie znalazłem datasheet żadnego atherosa w necie. Mam nawet nowy AR8152-B, ale przed montażem wolałem zweryfikować z "forumową wiedzą".

#5 Re: kontroler LAN Atheros AR8162-BL3A zamienność/dostępność

przez amorphe 4 listopada 2014, 19:22
AR8152 jest inny - już na n.4 różni się od pozostałych o których mowa (n.4 - VDDCT_REG)
Także np. wyprowadzenia 13, 16-21 są NC...

#7 Re: kontroler LAN Atheros AR8162-BL3A zamienność/dostępność

przez morph 5 listopada 2014, 08:50
AR8152 i AR8162 to są kontrolery Megabitowe, a AR8151 i AR8161 są Gigabitowe - stąd też (podejżewam przynajmniej), że część będzie w tych pierwszych NC. Problem z dostępnością do specyfikacji układów, a ze schematów płyt ciężko zweryfikować na 100%.
Marku, na ebayu widziałem. Potrzebowałbym w miarę pilnie, bo sprzęt uruchomiony, czeka tylko na obsadę LAN'u.

#8 Re: kontroler LAN Atheros AR8162-BL3A zamienność/dostępność

przez perpuchaty 18 lutego 2015, 11:34
Dzisiaj robiłem podmiane wyżej wymienionych układów.

LA-7982P AR8162 do AR8161 - działa.

Karta widziana jako gigabitowa. Żadnych dodatkowych czynności nie trzeba robić.

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).