#1 Gigabyte K8N51GMF-9 - Zaawansowana diagnostyka płyty, nie startuje POST
przez pikus09 • 2 października 2014, 22:31
Witam, na warsztat przyszła płyta Gigabyte K8N51GMF-9. Płyta startuje jednak, po pełnej diagnostyce płyty, nie startuje procedura POST.
Wygląda to w ten sposób, że płyta uruchamia się na ok 5 sek po czym się wyłącza, a w trakcie działania Karta POST pokazuje FF, Nawet nie przejdzie dalej, co więcej płytę dało się uruchomić kilka razy, natomiast po resecie była powtórka z rozrywki czyli brak POST, a karta diagnostyczna pokazywała FF. Podobno jest to wada fabryczna, ale nic mi dalej o tym nie wiadomo.
Co zrobiłem:
Pomiar wszystkich napięć 3,3V 5V 12V - są
Pomiar napięć zasilających RAM 2,5V, Mostków 1,12V 1,15V - są
Sprawdzenie kondensatorów elektrolitycznych - Wszystkie są OK.
Wykluczenie zwarć, podmiana procesorów, - brak jakiejkolwiek poprawy
Moje sugestie są następujące, Przegrzany mostek zintegrowany z GF6100(podgrzanie rdzenia mostka nic nie dało), lub uszkodzenie linii sygnałowych mostka południowego.
A jakie są wasze sugestie?!
Przyznam się szczerze, że skończyły mi się pomysły.
Wygląda to w ten sposób, że płyta uruchamia się na ok 5 sek po czym się wyłącza, a w trakcie działania Karta POST pokazuje FF, Nawet nie przejdzie dalej, co więcej płytę dało się uruchomić kilka razy, natomiast po resecie była powtórka z rozrywki czyli brak POST, a karta diagnostyczna pokazywała FF. Podobno jest to wada fabryczna, ale nic mi dalej o tym nie wiadomo.
Co zrobiłem:
Pomiar wszystkich napięć 3,3V 5V 12V - są
Pomiar napięć zasilających RAM 2,5V, Mostków 1,12V 1,15V - są
Sprawdzenie kondensatorów elektrolitycznych - Wszystkie są OK.
Wykluczenie zwarć, podmiana procesorów, - brak jakiejkolwiek poprawy
Moje sugestie są następujące, Przegrzany mostek zintegrowany z GF6100(podgrzanie rdzenia mostka nic nie dało), lub uszkodzenie linii sygnałowych mostka południowego.
A jakie są wasze sugestie?!
Przyznam się szczerze, że skończyły mi się pomysły.