• Podstawka do programowania. Jakich używacie?

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Podstawka do programowania. Jakich używacie?

raval 7 Листопада 2014, 14:51
Witam
Mam pytanie jakich podstawek używacie do programowania kości bios (SoIC8)? Chodzi mi o nie wymagające lutowania po zdjęciu z płyty, ponieważ te które kupuje u "chińczyka" (zdjęcie poniżej) padają po kilkunastu użyciach lub posiadają marnej jakości styki które trzeba dziesiątki razy poprawiać, dociskać itd. Za wszelkie porady serdecznie dziękuje.

[url=https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0023997.jpg]Зображення[/url]

Re: Podstawka do programowania. Jakich używacie?

Google Adsense [BOT] 7 Листопада 2014, 14:51

#2 Re: Podstawka do programowania. Jakich używacie?

grisza69 7 Листопада 2014, 15:23
Zrezygnowałem z tych adapterów, świetnie nadają się o programowania nowych kości, kość z pozostałościami cyny niszczy piny.
Czyszczenie układu zajmuje wiecej czasu niz wlutowanie kości do adaptera klasycznego.

#3 Re: Podstawka do programowania. Jakich używacie?

marek216 7 Листопада 2014, 19:48
Podstawki kupione w TomSad działają od kilku lat.

#4 Re: Podstawka do programowania. Jakich używacie?

franekx6 7 Листопада 2014, 21:02
Również używam podstawki jak z pierwszego postu ale nie made in china tylko jak dobrze pamiętam z TomSad i nie miałem z nią jeszcze żadnego problemu

#5 Re: Podstawka do programowania. Jakich używacie?

PiTTer 7 Листопада 2014, 22:02
marek216 написав:Podstawki kupione w TomSad działają od kilku lat.

Pogratulować portfela, kryptoreklama też poczyniona.
Ceny za adapter do chińskiego programatora są europejskie i jakie szykowne. Cmokać tylko za ten stuff.
Mój chiński za parę złotych (nawet nie ojro) 3 lata się sprawuje jak należy, bo robić to trza umieć, nie odwrotnie. Oczywiście, po wylucie kości należy wyczyścić plecionką pozostałości cyny z nóżek układu, nie ważne czy się używa programatora chińskiego, czy japońskiego.
A jak ktoś ma "ciężką łapę" to może lepiej do warsztatu samochodowego?

#6 Re: Podstawka do programowania. Jakich używacie?

marek216 7 Листопада 2014, 22:04
PiTTer написав:Pogratulować portfela,

Kupić raz a dobrze. Jestem zbyt biedny by kupować tanio, czyli wielokrotnie.

#7 Re: Podstawka do programowania. Jakich używacie?

PiTTer 7 Листопада 2014, 22:13
Jak się chce kupić na całe życie, to można przyjąć taką filozofię za te wydane pieniądze.
Na ile lat, Marku, dostałeś gwarancję za te ciężko wydane pieniądze?
Odpowiadać wcale nie musisz, pytanie jest czysto akademickie.

#8 Re: Podstawka do programowania. Jakich używacie?

delp 7 Листопада 2014, 22:14
Używam też podstawki, jak na foto w poście #1, wypada czy czyścic układ z nadmiaru cyny oraz umyć układ przed programowaniem.
Używam też klipsu 3m
http://www.tme.eu/pl/details/soic08/kli ... AmfH8P8HAQ

porównanie do chińczyka, niebo a ziemia (ale układ też trzeba wyczyścić i umyć )
a tak poza tym to używam komplet podstawek do TL866CS

#9 Re: Podstawka do programowania. Jakich używacie?

adamex 7 Листопада 2014, 22:16
Używam taniej Chińszczyzny i też nie mam problemów, kluczem moim zdaniem jest wylut układu za pomocą dobrego topnika. Jak ściągamy układ to cyna na nóżkach powinna być gładka jak pupa niemowlaka i nie ma problemu. Wiadomo, jak ktoś zostawia "sople" na nóżkach to będą problemy.

#10 Re: Podstawka do programowania. Jakich używacie?

PiTTer 7 Листопада 2014, 22:27
Panowie, kluczem do sukcesu to jest *do jasnej anielki* umycie układu z topnika (jego nóżek).
I o czym my tu prowadzimy dyskusje?
Jak ktoś chce, to niech wydaje 300-1000 zł za podstawkę i umiera głupi, że to klucz do sukcesu.
Albo jeszcze można napisać w reklamie firmy, jakich profesjonalnych adapterów używa do programowania biosu, bo na innych, chińskich, to mogą się bluescreeny wywalać potem albo jakieś cienie po matrycach latają, co chata bogata...

EDYTKA

Przyuważyłem za późno, sam nie napisałem a zgadzam się w 100% z Kolegą adamex:
"kluczem moim zdaniem jest wylut układu za pomocą dobrego topnika"

#11 Re: Podstawka do programowania. Jakich używacie?

delp 7 Листопада 2014, 22:34
@raval napisał "Chodzi mi o nie wymagające lutowania po zdjęciu z płyty."

PiTTer написав:...Panowie, kluczem do sukcesu to jest *do jasnej anielki* umycie układu z topnika (jego nóżek).
I o czym my tu prowadzimy dyskusje? ...
...

Jak napisałeś, jak wsadzisz dowalony topnikem układ do podstawki będzie różnie, ale z klipsem będę przystawał przy swoim (chiński czy 3M).
@grisza napisał w #2 wlutowanie układu, nie podlega dyskusji zero problemów.

#12 Re: Podstawka do programowania. Jakich używacie?

PiTTer 7 Листопада 2014, 22:44
delp, Kolego sympatyczny, późno już jest więc wybaczam niezrozumienie albo ja wiem co?
A może to ja jakoś opacznie zrozumiałem Twojego posta.

Rzekł autor tematu w pierwszym poście i tego założenia się trzymamy wszyscy:

"Mam pytanie jakich podstawek używacie do programowania kości bios (SoIC8)? Chodzi mi o nie wymagające lutowania po zdjęciu z płyty,.."

Czyli układ wylutowany, na wierzchu, programujemy i wlut bez żadnych kabli rozruchowych :)
Pazdrawlaju.

#13 Re: Podstawka do programowania. Jakich używacie?

delp 7 Листопада 2014, 22:51
PiTTer написав:delp, Kolego sympatyczny, późno już jest więc wybaczam niezrozumienie albo ja wiem co?

Rzekł autor tematu w pierwszym poście i tego założenia się trzymamy wszyscy:

"Mam pytanie jakich podstawek używacie do programowania kości bios (SoIC8)? Chodzi mi o nie wymagające lutowania po zdjęciu z płyty,.."

Pazdrawlaju.

Trzymajmy się wszyscy.
Późno już, dobrej nocy życzę, jak napisałem wyżej się trzymam.
Pozdrawiam.

#14 Re: Podstawka do programowania. Jakich używacie?

raval 7 Листопада 2014, 23:14
Robi się off top, zamykam dostałem co chciałem. pozdr

Re: Podstawka do programowania. Jakich używacie?

Google Adsense [BOT] 7 Листопада 2014, 23:14

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість