• Jaki kompresor kupić?

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Jaki kompresor kupić?

by kajdan 1 November 2014, 13:54
Szukam niedrogiego kompresora do czyszczenia laptopów i komputerów pc wiem że musi być bezolejowy i posiadać odstojnik, myślałem o czymś takim czy się nada :

http://magma.sklep.pl/product-pol-2609- ... WANIA.html

ewentualnie proszę o informacje jakich używacie kompresorów ten typ kompresora który podałem idzie kupić używany za 200 zł.

Re: Jaki kompresor kupić?

by Google Adsense [BOT] 1 November 2014, 13:54

#2 Re: Jaki Kompresor Kupić ???

by Macpod 14 November 2014, 23:06
Chyba kompletnie tutaj się nie wpasuję, ale u siebie używam olejowego, dwutłokowego ze zbiornikiem 50L.
Plus dużego zbiornika jest taki, że starcza powietrza na dłużej, bez dopompowywania, zaś 2 tłoki szybciej ładują butlę do pełna.
Jednak u mnie czasami po prostu potrzebne jest więcej powietrza (frezarka CNC, dyspenser do pasty lutowniczej, itd.)
Jeżeli zależy Ci na miejscu i nie masz zamiaru używać go dosyć aktywnie to faktycznie chyba raczej bezolejowy będzie dobrą opcją. Jeżeli mniej ważne jest miejsce to olejowy + filtr z odwadniaczem, chociaż w bezolejowym także potrzebny jest odwadniacz - skrapla się w nich para z powietrza (inną sprawą jest, że w serwisie warto mieć porządny osuszacz powietrza i dbać o odpowiednią wilgotność).
Konkretnych modeli, czy marek raczej nikt nie poleci w tym przedziale cenowym. Polecam raczej na forach modelarskich, ew. lakierniczych się rozglądać za takimi opiniami. I raczej przy tej cenie także poleciłbym kupić nowy, z gwarancją. Może nawet słabszy, ale przynajmniej będziesz miał te 2 lata gwarancji.

#3 Re: Jaki Kompresor Kupić ???

by marek216 15 November 2014, 16:22
Troszkę mała butla w tym kompresorku z linka - ale na dobrą sprawę jeśli ma to służyć tylko do dmuchania w radiatory i wentylatory to więcej nie trzeba. Najwyżej będzie na jedną robotę dwa razy będzie się nabijał.

#4 Re: Jaki Kompresor Kupić ???

by mar244 15 November 2014, 16:44
Kolego ja mam jedno tłokowy 20L i to czasem nie wystarcza jak chcemy dłużej podmuchać... Sprzedawca w sklepie mi mówił że czasem lepiej wziąć mniejszą bańkę bo mniej obciąża to silnik, dlatego też wybrałem wersje mojego kompresora ze zbiornikiem 20l a nie 40l, częściej się uruchamia ale krócej pracuje.

Re: Jaki Kompresor Kupić ???

by Google Adsense [BOT] 15 November 2014, 16:44
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).