• Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#501 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

by AdamStar 31 July 2014, 14:16
Widać ślady po lutowaniu na padzie termicznym.

Re: Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

by Google Adsense [BOT] 31 July 2014, 14:16

#502 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

by DjDave 20 August 2014, 11:35
Układ zakupiony na AliExpress od: Brilliant ELECTRONIC. Miał być nowy, a ty niespodzianka, ukruszone brzegi rdzenia zamalowane markerem!
Image

#503 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

by delp 19 September 2014, 22:54
Na allegro omijać użytkownika, kamilosk123 - mam nadzieje że prędko mu zablokują konto (nie można zgłosić do allegro bo nie minęło 7 dni od zakończenia aukcji - paranoja)
Wiem że temat dotyczy układów, ale on miał w ofercie płyty - no i się pokusiłem (totalny złom dostałem).
Jeśli niezgodny post z regulaminem, proszę przenieść do kosza.

#504 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

by p4p 20 September 2014, 01:26
Schowaj nerwy do kieszeni. Na drugi raz zapłać karta kredytowa i zrób " charge back" i po kłopocie ;)

#505 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

by DjDave 29 October 2014, 15:42
Znana już na pewno niektórym firma "Lutownicze" tudzież Plug-it z Kartuz. Zakupiłem u nich termopady Laird, wszystkie jakie mieli wystawione. Mija już kolejny miesiąc. Ani padów ani odpowiedzi na kolejne maile, nawet telefon milczy.

#506 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

by adam1114 29 October 2014, 16:09
Brakło mi ostatnio 771 więc zamówiłem sztukę od zyga_komp, chyba coś już tam wcześniej brałem i było OK, ale jak pojawia się problem to mur ciężki do przebicia.

Układ kupiony w czwartek koło 9, (tutaj od razu ciekawe spostrzeżenie osoby z którą rozmawiałem telefonicznie, że on o 9 jeszcze nie pracuje :shock: ) choć moim zamysłem było, że skoro kupione o 9, zapłacone PauY o 9, sprzedawca dostał $$ o 9, a nie 23:30 to jak układów jest xx na stanie, to powinno wyjść w czwartek, chyba nawet bardziej sensowne, skoro nawet kupione przez rozpoczęciem pracy.

Dzwonię w piątek - układ nie wyszedł problemy z Allegro - ok zdarza się myślę, i że wyślą dziś tj piątek. Trochę średnio mi to pasowało bo laptop dla "polskiego Niemca" co wraca na zachód, ale dalej dla mnie całkiem OK.

Poniedziałek popołudnie a u mnie nic, dzwonię - układ nie wysłany bo są problemy z Allegro, no chwilę, przecież dzwoniłem w piątek więc śpiewka o Allegro ma już słaby sens.

Tutaj najgorsze, człowiek od telefonu od razu przyznał, że od jest tylko od odbierania telefonów, z szefem nie porozmawiam, z osobą odpowiedzialną za wysyłki pomimo, iż jest w tym samym budynku też nie, także nie wiadomo kiedy wyślą, on może przekazać, generalnie jak w piątek i tyle, zatrudnij sobie kliencie wróżkę na ćwierć etatu, bo ja tu odbieram telefony a z osobą która mogła by coś konkretnie powiedzieć to sobie możesz pogadać przez magiczną kulę, "a on po piętrach nie będzie mi latał".

Jedyny pozytywny plus całej sytuacji to szybki zwrot kasy - szybkie zamówienie od HAWKa i za godzinkę układ w drodze, sam nie wiem co mnie podkusiło, że od HAWKa od razu nie wziąłem, chyba jakieś rozbłyski na słońcu były.

#507 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

by Emios 29 October 2014, 21:30
DjDave wrote:Znana już na pewno niektórym firma "Lutownicze" tudzież Plug-it z Kartuz. Zakupiłem u nich termopady Laird, wszystkie jakie mieli wystawione. Mija już kolejny miesiąc. Ani padów ani odpowiedzi na kolejne maile, nawet telefon milczy.

Haha ja u nich na te termopady czekam od kilku miesięcy, tylko że ja nie płaciłem. Zamówiłem, paczka nie dochodzi po 2 miesiącach napisałem co jest - odpisali ze jutro wyślą. Odpisałem wyślijcie ile macie jakie macie ja zapłacę, i do dziś nie ma (4 miesiące). Tragedia

#508 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

by magicx 15 November 2014, 01:04
Witam, dorzucę i ja dwa grosze.
Użytkownik SERWISOWE, oczywiście alledrogo. Ze dwa miechy temu kupiłem u nich układy G84-600-A2 i g86-603-A2.
W przypadku pierwszego układu, wykrywany był jako 8400M G. Drugi zaś, wykrywany prawidłowo, natomiast tylko z połową pamięci VRAM.

Następny i chyba najgorszy to pohua. Kupiłem 2x G86-771-A2 jako nówki. Pierwszy usiadł przy 175st. a z drugiego zaczęła wypływać biała piana koło kondensatorów-wstał z szachownicą na matrycy.
Tych obu nikomu nie polecam.

#509 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

by diolut 15 November 2014, 15:00
magicx wrote:Witam, dorzucę i ja dwa grosze.
Użytkownik SERWISOWE, oczywiście alledrogo. Ze dwa miechy temu kupiłem u nich układy G84-600-A2 i g86-603-A2.
W przypadku pierwszego układu, wykrywany był jako 8400M G. Drugi zaś, wykrywany prawidłowo, natomiast tylko z połową pamięci VRAM.

Następny i chyba najgorszy to pohua. Kupiłem 2x G86-771-A2 jako nówki. Pierwszy usiadł przy 175st. a z drugiego zaczęła wypływać biała piana koło kondensatorów-wstał z szachownicą na matrycy.
Tych obu nikomu nie polecam.

Witam,
jestem właścicielem konta serwisowe na allegro.
Zaciekawił mnie Pana wpis bo nigdy nie mieliśmy i nie mamy w ofercie układów g86-603-a2 jeśli kupił Pan je na allegro proszę podesłać nr aukcji!

#510 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

by AdamStar 17 November 2014, 10:06
diolut wrote:nigdy nie mieliśmy i nie mamy w ofercie układów g86-603-a2 jeśli kupił Pan je na allegro proszę podesłać nr aukcji!

Na pewno koledze chodziło o G84-603-A2, to zwykła literówka.

#511 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

by diolut 17 November 2014, 10:19
Akurat przypominam sobie sprawę z końca sierpnia kiedy klient kupił u nas układ G86-635-a2 i zamocował go zamiast G86-603-a2 . Nie są one kompatybilne i dostaliśmy informację czemu jest wykrywany jako 8400M G a nie gf9300 .... oskarżenia że sprzedajemy podrabiane układy itp.... Temu chciał bym wyjaśnić tutaj tą sprawę.

#512 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

by RAFIK 18 November 2014, 12:20
radmos wrote:Panowie ostrzegam przed sklepem www.see-it.pl i www.laptop-part.pl .Zamawiałem 29-maja-2014 układ N11P-LP1-A3 bo nigdzie nie było a tam niby jest oczywiście nie na miejscu tylko w chinach u użytkownika z ebay SEE. Po paru dniach połapałem się że to jakaś lipa to 02-06-2014 zrezygnowałem z zamówienia , dział obsługi mnie poinformował że nie ma problemu i zwróci pieniążki oczywiście do dzisiaj nie otrzymałem zwrotu, nie odpisuje na emeile , brak żadnego kontaktu. NIE POLECAM !!

Ja też miałem kiedyś problem z tą firmą, kupiłem 3 NOWE układy i jakieś thermopady (zanim kupiłem i wpłaciłem to jeszcze miałem jakiś kontakt mailowy) po dokonaniu wpłaty kontakt się urwał - układy miałem mieć następnego dnia, doszły po ok. tygodniu i to nie z Plewisk tylko bodajże Nowy Sącz czy gdzieś tam obok.
Dwa układy były nowe (bynajmniej nie miałem się do czego przyczepić - cena niewiele niższa niż na naszym rynku), jeden układ był w dobrej cenie i okazał się refurbished (nawet całkiem ładnie zrobiony tylko miał trochę ukruszony rdzeń, na szczęście odpalił). Jak napisałem mail'a że zamawiałem nowy to nagle w sklepie i na moim zamówieniu zmienił się z nowego w refurbished.
Ogólnie odradzam - mi wszystkie układy ruszyły ale jakby tak się nie stało to ciężko byłoby o jakąś gwarancję.

#513 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

by djkarol 19 November 2014, 13:48

Biorę od wyżej wymienionej firmy układy, nie ma problemów, przede wszystkim klienci nie przynoszą sprzętów na reklamacje. Raz zdarzył się problem z G8x, to się dogadałem. Mogę spokojnie polecić.

#514 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

by tj21 19 November 2014, 17:34
djkarol wrote:

Biorę od wyżej wymienionej firmy układy, nie ma problemów, przede wszystkim klienci nie przynoszą sprzętów na reklamacje. Raz zdarzył się problem z G8x, to się dogadałem. Mogę spokojnie polecić.

Również biorę od nich układy, tyle że poprzez sklep internetowy a nie allegro. Nigdy nie miałem jakichkolwiek problemów. Poza tym bardzo szybko wysyłają.

Pozdrawiam
Tomek

#515 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

by martiv 2 December 2014, 16:15
Ja od wielu miesięcy kupuje układy w diolut.pl i żadnych problemów z nimi nie mam. Układy fabrycznie nowe, nie szlifowane, sprawne... żaden nie wrócił na gwarancję. Nie robię u nich wiele zakupów, ale ani razu się nie zawiodłem.

#516 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

by adam1114 17 December 2014, 12:14
Radzę trzymać się jak najdalej od użytkownika na Allegro - "skiba_czesci".
Przedmiot zakupiłem i zapłaciłem o 6 rano w czwartek i wybrałem opcję paczka pocztowa priorytetowa.
Nie mając przesyłki w poniedziałek (okazało się z pieczątek, że wtedy dopiero została nadana), chciałem się dodzwonić, napisałem maila - telefonu nikt nie odbierał przez 2 dni, na maila także nikt nie odpisał.

Ostatecznie dziś tj. środa otrzymałem przesyłkę listem a nie paczką i dostałem taki oto komentarz negatywny na Allegro:
"Niechętnie ale jak widać koniecznym jest owy komentarz. Wysłałem procesor najszybciej jak się dało. Klient ma pretensje, że przedmiot szedł 5 dni gdzie po drodze był weekend. Do tego opcja pocztą. Czarodziejem nie jestem- tyle to trwa. "

Widać czarodziej jest na tyle zdolny, że nie potrafi rozróżnić listu za 5 zł od paczki za 16. Ma oddać różnicę w wysokości przesyłki, co jeśli zrobi to dopisze i tu - choć nie chodzi tu o różnice, a to, że jak wybieram paczkę priorytetową, która jednak na 99 % jest na następny dzień to nie wybieram listu który jest dostarczany zależnie jak tam listonosz dziś na rejonie żyje albo i nie. Dodatkowo czarodziejowi się w negatywnie o tym już zapomniało wspomnieć, że wysłał listem a nie paczką.

Klient wyjechał wczoraj za granice, a ja się nasłucham od ku** i innych, a czarodziej jak byk ma w allegro przybliżony czas realizacji do 2 dni gdzie w 2 dni nawet nie nadał paczki.... wróć... listu. Natomiast jak widzę z komentarza to moja wina, iż uważam, że jak wybieram opcję paczkę to ma być paczka a nie list.

A już całkiem serio, chyba, że coś ze mną jest nie tak, ale ja tu swojej winy nie widzę, albo się profesjonalnie zajmuje ktoś robotą albo nie. W tym przypadku przyrzekłem sobie, że jak przynajmniej kasa za różnicę w kosztach wysyłki nie wróci, to dokończę to, choćbym miał się wybrać do mojego prawnika.

#517 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

by Vogelek23 17 December 2014, 12:59
adam1114 wrote:Nie mając przesyłki w poniedziałek (okazało się z pieczątek, że wtedy dopiero została nadana), chciałem się dodzwonić, napisałem maila - telefonu nikt nie odbierał przez 2 dni, na maila także nikt nie odpisał.
Z różnych przyczyn człowiek może zawieść - choroba, wypadek, nagłe sprawy prywatne. Dlatego nie można generalizować, że skoro ma napisane w aukcji, że realizacja jest w dwa dni, to bezwzględnie towar musi dotrzeć w dwa dni. Faktem jest jednak, że jeśli stało się coś, co obiektywnie mogło przeszkodzić sprzedającemu w wysłaniu towaru zgodnie z terminem oraz, jeśli sprzedający miał taką możliwość, to powinien poinformować Cię o spodziewanym opóźnieniu w wysyłce - o ile zależy mu na dobrej opinii w branży.

adam1114 wrote:... i dostałem taki oto komentarz negatywny na Allegro...
Bo niepotrzebnie wystawiłeś tej osobie komentarz przed całkowitym zamknięciem sprawy. Nie wiemy także, co pisałeś do tej osoby i jakie otrzymywałeś odpowiedzi, toteż nie można się odnieść do tego, dlaczego ta osoba wystawiła Ci negatywny komentarz.

adam1114 wrote:... albo się profesjonalnie zajmuje ktoś robotą albo nie.
Zauważyłem, że ludzie mają w d..., czy dostaną taki czy inny komentarz. W naszym nieszczęsnym kraju jest społeczne przyzwolenie na robienie innych w ch..., m.in. za pośrednictwem Allegro, bez ponoszenia za to większych konsekwencji. Samo Allegro także ma w d... swoich użytkowników, zwłaszcza w sytuacji, gdy otrzymają oni bezpodstawnie negatywny komentarz (tylko dlatego, że mieli czelność zgłosić sprzedającemu uwagi do transakcji, pomimo tego, że sami się z niej wywiązali zgodnie z umową). Takie sytuacje powodują, że człowiekowi odechciewa się handlowania, serwisowania itd. Dlatego jedyną możliwością ukrócenia praktyk olewactwa, stosowanych przez Allegro, jest po prostu zaprzestanie handlowania na tym portalu. Jest eBay (mający dużo poważniejszych użytkowników), są sklepy internetowe, kanały dystrybucyjne producentów. Zdecydowanie lepiej jest bowiem zapłacić 2x tyle, lecz dostać towar w 100% zgodny z opisem oraz na czas.

Sam wielokrotnie otrzymywałem nie to, co zamawiałem - szczytem bezczelności było wystawienie konkretnej płyty głównej a przysłanie zupełnie innej, zaś na moją uwagę, że dostarczony towar nie jest tym, który widniał w aukcji, odpisanie, żebym "nie marudził, bo płyta ma przecież podobny kształt a w ogóle to nie mam innej płyty" oraz "nie mam czasu, żeby się takimi drobnostkami interesować, bo sprzedaję setki różnych płyt". Taki jest obraz współczesnego, polskiego handlowca na Allegro i nie ma się co dziwić, że prawie nigdzie nas nie lubią. I choć wstyd to pisać, statystyczny polak zawsze kombinował, kombinuje i kombinować będzie - a co najgorsze, najczęściej kosztem własnych rodaków.

#518 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

by adam1114 17 December 2014, 13:37
Także uważam, że różne rzeczy zdarzają się w życiu, jednak np mojego klienta to nie interesuje. Sam uważam się za osobę, z która można się dogadać bez problemu, a problemów na Allegro jest wiele, na cztery konta na Allegro i ponad 2500 komentarzy mam 0 neutralnych i tego 1 negatywa. Jednak w mojej ocenie, skoro pisze maile i nie otrzymuję odpowiedzi, skoro dzwonię przez 2 dni i nikt nie odbiera to coś jest nie tak - skoro da się w poniedziałek wysłać przesyłkę a nie da się odebrać telefonu albo krótko napisać, że np. ze względów zdrowotnych nie wyślę szybko - OK kupuję szybko od innego sprzedawcy i nie ma tematu.

Nie pisze także, że bezwzględnie oczekuję 2 dni, jednak skoro płacę 16 zł za paczkę priorytetową to tego oczekuję, wysyłka wg mnie też do szybkich nie należała, a jak już wspomniałem, pomijam, że sprzedający się ze mną nie skontaktował, ale ja próbowałem i to nie raz i nie dwa, nie oczekiwałem nic więcej niż 2 zdań w mailu lub kilku słów przez telefon, że ma jakieś problemy i tematu nie ma.

Komentarz wystawiłem neutralny bo sprawa się rozwiązała - otrzymałem towar - jednak moja ocena transakcji jest neutralna i nie widzę powodu aby przeinaczać rzeczywistość - do tego straciłem klienta + nasłuchałem się jaki to ja nie jestem od niego - a mi na klientach zależy. W mojej ocenie skoro piszę maila już w weekend czy towar wysłany, skoro dzwonię dwa dni, to ze swojej strony wyczerpałem możliwości - pomijam, że wg mnie to sprzedający powinien poinformować o opóźnieniu. Co ciekawe jak dałem neutrala to po kilku minutach miałem już negatywa - tutaj sprzedający zadziałał wręcz błyskawicznie !.

Warto też zauważyć pewną dysproporcję - ja straciłem klienta + nasłuchałem się od najgorszych - co w prostej drodze pokazuje, iż moja firma okazała się stratna oraz straciłem dobre imię, dostałem towar inną formą niż opłaciłem, dostałem towar późno - dostaje negatywa.
Sprzedający - pomimo, iż wysyła towar listem a nie paczką i to dość późno to jak widać sobie nic do zarzucenia jak widać w komentarzu - dostaje neutrala.

Chyba ten ostatni fragment dobrze obrazuje podejście sprzedającego.

#519 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

by pocinas 18 December 2014, 00:08
Adam ma Rację, ja bym nie widział problemu gdyby sprzedawca się przyznał że była, zaistniała sytuacja o jakimś incydencie co opóźniło wysłanie, inna sprawa to po co negatyw? 3cia sprawa list za 5 zł a 16zł to jest okradanie 11zł na jednej transakcji, chyba że sprzedawca miał na tyle problem by nie dopilnować wysyłki i zrobiła to inna osoba która nie miała o tym pojęcia i wysłała czym bądź byle wysłać, jednak na miejscu sprzedawcy zwrócił bym różnicę z nawet z małą rekompensatą (powiedzmy rabat na układ) za opóźnienie i pomyłki... Po co Negatyw i spinka sprzedawcy?.. Ewidentnie widać że wina po stronie sprzedawcy której on nie widzi.
Inna sprawa Adam możesz napisać do allegro o usunięcie komentarza, wtedy wystawisz mu negatywa.
Wszak nie posiadamy całej korespondencji jednak z krótkiego opisu jak najbardziej jestem za Adamem.

Łukasz jak najbardziej też masz swoje racje, bywają różne sytuacje, tylko dlaczego sprzedawca zwyczajnie nie powie że miał jakąś sytuację, po co negatyw i po co głupie wystawianie/pisanie negatywnego komentarza, gdyby był porządnym sprzedawcą wziął by problem na bary, przeprosił, wystawił pozytywny komentarz, zwrócił różnicę paczki + ewentualnie małą rekompensatę (kwestia uznania.

Allegro, tutaj też z Łukaszem się zgadzam, choć ja kupowałem czasem bo wyjścia nie było gdyż dostawcy moi nie mieli, dlatego Adam również polecam sklep internetowy, a jak sobie przejrzysz kilka podstron tego tematu to już będziesz wiedział gdzie kupować Układy.

Sprawdzone sklepy: Kocham Basię, Diolut, z Hawkiem różnie ale nie najgorzej.
Unikać: Pohua i PCCenter, + pewnie kilka by się znalazło, oraz już wiesz że Allegro też nie, lub zamów ale z ryzykiem może się uda.

#520 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

by adam1114 18 December 2014, 00:33
Akurat układy jeśli nie mam, zamawiam w 99% przez sklepy internetowe wiadomych sprzedawców :), jednak tutaj chodziło o procesor, a z tym gorzej.

Co do korespondencji to akurat kontakt nawiązał się dopiero po moim neutralu i negatywnie sprzedawcy, w którym wezwałem sprzedającego go zwrotu różnicy w wysokości ceny przesyłki co ma zrobić, choć jeszcze wpłaty nie odnotowałem, wcześniej echo na mailu i echo na telefonie.

Kolega pocinas trafnie zauważył co mnie boli najbardziej, w jednym zdaniu właśnie to, że sprzedawca nawalił a nie dość, że swojej winy nie widzi, to jeszcze odwdzięczył mi się negatywem, co ciekawe ja na 2500 komentarzy na wszystkich kontach nikomu nigdy nie wystawiłem negatywa. Do tego ten śmieszny tekst, że chce szybko a to wina poczty, akurat o kurierach PP gdy mają priorytety, mam wysokie mniemanie, może zależy to od regionu ale u mnie dają "ciała" rzadziej niż kurierzy typu DPD i bardzo się starają.

Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

by Google Adsense [BOT] 18 December 2014, 00:33
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).