• Seagate Barracuda Green 2000GB P/N: 9VT166-302 F/W CC3C zostało go tylko 4,14GB :(

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь полное обозначение носителя данных и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать расширенное описание неисправности, что было проверено, выводы и вопрос.
  3. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на одну тему.
  4. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного носителя данных. Вы должны создавать отдельные темы для каждого носителя данных.
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).

#1 Seagate Barracuda Green 2000GB P/N: 9VT166-302 F/W CC3C zostało go tylko 4,14GB :(

от matisblu 16 Ноябрь 2014, 23:48
Witam
Dysk i problem jak w tytule. Dysk po podaniu zasilania robi sobie 11 bzyk bzyk słychać że głowice też pracują i po uruchomieniu systemu Widać go jako 4,14GB i niezainicjowany. Po długiej lekturze odpaliłem DMDE z nadzieją że pokaże brakująca przestrzeń. Niestety przy skanowaniu partycji wyrzuca błąd WinError 1117 i na tym kończy się zabawa. Z tego co zauważyłem ktoś się już bawił śrubkami przy elektronice więc pewnie chciał zastosować "panaceum" na wszystkie bolączki dysków czyli podstawić elektronikę. Panaceum nie dało oczekujących efektów i dysk z bratem bliźniakiem trafił do mnie.
Z ustaleń badaniami macalnymi czyli organoleptycznymi nagrzewa się elektronika dysku centralnie na środku. Piszę z domu a wszystkie moje zabawki mam w pracy więc nie mam czym jej odkręcić w tej chwili. Poniżej obrazek z DMDE.
[url=https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0024115.jpg]Изображение[/url]

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Re: Seagate Barracuda Green 2000GB P/N: 9VT166-302 F/W CC3C zostało go tylko 4,14GB :(

от Google Adsense [BOT] 16 Ноябрь 2014, 23:48

#2 Re: Seagate Barracuda Green 2000GB P/N: 9VT166-302 F/W CC3C zostało go tylko 4,14GB

от pawel80 17 Ноябрь 2014, 04:28
A SMART dysku co pokazuje?

#3 Re: Seagate Barracuda Green 2000GB P/N: 9VT166-302 F/W CC3C zostało go tylko 4,14GB

от arvika 17 Ноябрь 2014, 10:56
Wygląda na to że ktoś pewnie chciał zastosować rozwiązanie dla .11 w tym dysku. W efekcie mógł uszkodzić SA.

#4 Re: Seagate Barracuda Green 2000GB P/N: 9VT166-302 F/W CC3C zostało go tylko 4,14GB

от matisblu 17 Ноябрь 2014, 12:37
Witam
Czyli jaki dalsze kroki postępowania?
Smart wyrzuca błąd, wieczorem wkleję obrazek ze smartem.

#5 Re: Seagate Barracuda Green 2000GB P/N: 9VT166-302 F/W CC3C zostało go tylko 4,14GB

от arvika 17 Ноябрь 2014, 13:56
Trzeba sprawdzić strefę serwsiową. Materia dość delikatna, bez wiedzy sugeruję nie ruszać. Klient ma na nim ważne dane? Czy walka tylko o sam dysk?

#6 Re: Seagate Barracuda Green 2000GB P/N: 9VT166-302 F/W CC3C zostało go tylko 4,14GB

от matisblu 17 Ноябрь 2014, 14:05
Witam
Dane i dlatego podejmuję próbę.
Ta na marginesie to diabli mnie biorą jak do sprzętu dorywają się naprawiacze a potem zdziwienie że jest problem.
Rozwijając temat strefy serwisowej...

Witam ponownie
Żeby nie nabijać punktów - edytuję.

Fajnie to brzmi z SA tylko jak się do tego zabrać?

#7 Re: Seagate Barracuda Green 2000GB P/N: 9VT166-302 F/W CC3C zostało go tylko 4,14GB

от arvika 17 Ноябрь 2014, 22:51
No niestety tak często jest. Trzeba zrobić backup SA, potem sprawdzić moduły czy są w porządku i naprawić/ominąć problem.

#8 Re: Seagate Barracuda Green 2000GB P/N: 9VT166-302 F/W CC3C zostało go tylko 4,14GB

от Kaleron 20 Ноябрь 2014, 15:32
A jak się zachowuje bliźniak? Porównaj S/N oddawane przez dysk z zapisanymi na naklejce, aby zweryfikować, czy ktoś nie podmienił elektroniki lub nie próbował wgrać firmware pożyczonego z innego dysku. Jak dysk jest widziany przez MHDD lub Wiktorię? Jaką wartość zwraca RHPA? Jak wygląda skan powierzchni? Szczegółowe wskazanie na odległość co trzeba zrobić nie będzie proste. Przy nieudanych zabawach terminalem najczęściej uszkodzeniu ulega translator - zwykle objawia się to tym, że dysk prawidłowo pokazuje swoją pojemność, ale przy skanowaniu powierzchni od pewnego momentu do samego końca leci UNC. Przypadki z serii "nie wiedziałem, że wielkość liter ma znaczenie" mogły zrobić wszystko...

Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).