• SIS671 - awaryjność, asus X50SL (F5SL).

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 SIS671 - awaryjność, asus X50SL (F5SL).

ppgg1 21 Листопада 2014, 15:46
Mam dawce organów z mostem północnym SIS671, prawdopodobnie płyta nie była dużo używana gdyż obudowa i klawiatura nie są wytarte. Nie mam doświadczeń z mostami SIS a naczytałem sie różnych dziwnych opini i mam dylemat czy lepiej kupić nowy czy może wystarczy przeszczep. Dodam, że w tej wersji północ jest chłodzona pasywnie przez kalawiaturę.

ps.
W przypadku układów AMD przyjąłem zasadę że zawsze wymieniam na nowe, w przypadku INTELA z reguły refurbished, w przypadku SIS nie mam doświadczeń.

Re: SIS671 - awaryjność, asus X50SL (F5SL).

Google Adsense [BOT] 21 Листопада 2014, 15:46

#2 Re: SIS671 - awaryjność, asus X50SL (F5SL).

raddeon 21 Листопада 2014, 18:06
Myślę że wymiana na nowy zawsze jest najlepsza lecz jak zawsze liczymy się z kosztami a co do przeszczepów liczymy się że może nie podziałać ;)

#3 Re: SIS671 - awaryjność, asus X50SL (F5SL).

grisza69 21 Листопада 2014, 19:44
Jak przeżyje wymianę to będzie żył - jak po założeniu będzie startował ale po dociśnięciu "czapki" w jednym z rogów to przy montażu nowego musisz zmienić profil.

#4 Re: SIS671 - awaryjność, asus X50SL (F5SL).

ppgg1 24 Листопада 2014, 13:05
Jak przeżyje wymianę to będzie żył - jak po założeniu będzie startował ale po dociśnięciu "czapki" w jednym z rogów to przy montażu nowego musisz zmienić profil.

Profil zmodyfikowałem, układ ładnie siadnął i wszystko działa, dzięki.

Mam jeszcze pytanie odnośnie modyfikacji chłodzenia tego SIS-a. Wymieniłem termopad pomiedzy układem a obudową górna, dodatkowo zastąpiłem drugi termopad łączący klawiaturę z obudową górną blaszką miedzianą o grubości 1,5 mm osadzoną na paście termoprzewodzącej. Zastanawiam się czy jest to dobre rozwiązanie (bardzo leciutko, praktycznie nie zauważalnie mam wybrzuszoną klawiaturę w miejscu blaszki) za to klawiatura mocno dolega poprzez obudowe góra, blaszkę i termopad do układu bga.

#5 Re: SIS671 - awaryjność, asus X50SL (F5SL).  [РІШЕНО]

grisza69 24 Листопада 2014, 13:25
Każda droga prowadzi do Rzymu -:)

Pamiętaj, że zastosowanie przekładki miedzianej zmienia właściwości mechanicznie (zabezpieczenie) konstrukcji obudowa <-> płyta.
Jeżeli właściciel jest z gatunku "normalnych" i nie napier.... bo klawiaturze jak kowal po kowadle to taka modyfikacja ma sens, jak trafisz na idiotę to przy mocnym uderzeniu w cześć nad układem, może dojść w ekstremalnym przypadku do urwania skrajnych padów pod układem do czego w 90 % przypadków klient się nie przyzna.

SiS-y nie mają wysokiej temperatury pracy, spotkałem się z konstrukcjami gdzie pracowały bez chłodzenia.
Może bezpieczniej zastosuj termopad o 0,5mm grubszy na całej jego powierzchni ?
Uważam, że to wystarczy a Ty będziesz spał spokojnie.

Re: SIS671 - awaryjność, asus X50SL (F5SL).  [РІШЕНО]

Google Adsense [BOT] 24 Листопада 2014, 13:25

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей